Τηγανιτό ρύζι με γαρίδες και λαχανικά

Μερίδες : 4 – 6

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος : 45’?

Καλά καταλάβατε, πρόκειται να φτιάξουμε ένα εύκολο κινέζικο ρύζι, με απλά υλικά που λίγο – πολύ όλοι έχουμε στην κουζίνα μας!

Υλικά

250γρ ρύζι jasmine

12 μεγάλες γαρίδες αναποφλοίωτες μέγεθος 0

1 μικρό κολοκύθι

1 καρότο

1 κόκκινη πιπεριά

1 φρέσκο κρεμμύδι

150 γρ αρακά κατεψυγμένο

Μισό μπρόκολο

3 μεσαία αυγά

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

50 ml σόγια με λιγότερο αλάτι

Sweet chili sauce

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες σε νερό. Αφαιρούμε τα κελύφη και τα κεφάλια και αφήνουμε μόνο την ουρά.  Με τα κελύφη θα φτιάξουμε ζωμό για να βράσουμε το ρύζι.  Αφαιρούμε το έντερο και αν θέλουμε ανοίγουμε τις γαρίδες σε σχήμα πεταλούδας.
  • Κόβουμε το κολοκύθι, το καρότο και την πιπεριά σε κύβους. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε και το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια, κυρίως το τρυφερό μέρος.
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και βράζουμε τα κελύφη.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά μας εκτός από τον αρακά και το μπρόκολο μέχρι να πάρουν χρώμα και τότε βάζουμε και τη μια σκελίδα σκορδο και το τριμμένο τζίντζερ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ζωμό από τις γαρίδες. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες για 1’ από κάθε πλευρά, με αλάτι, πιπέρι και μια σκελίδα σκόρδο. Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε και αυτές στο μπολ.
  • Παράλληλα σουρώνουμε τα κελύφη, αλατίζουμε το ζωμό και προσθέτουμε τον αρακά και όταν ξαναπάρει βράση το νερό προσθέτουμε και το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο το ρύζι, σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Σωτάρουμε για 2-3’.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε στο ρύζι μαζί με τα λαχανικά,το μπρόκολο, τις γαρίδες και στο τέλος τη σόγια.

Σερβίρουμε με sweet chili sauce.

?Tips

  • Μπορούμε να βάλουμε κανονική σόγια αντί για εκείνη με το λιγότερο αλάτι.
  • Αντί για γαρίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο στήθος ή ψαρονέφρι, το οποίο το έχουμε κόψει σε κύβους και το μαγειρεύουμε μαζί με τα λαχανικά μας. Για ζωμό χρησιμοποιούμε ένα κύβο κότας.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας ή που έχουμε στο ψυγείο μας, όπως μανιτάρια, φασολάκια, πράσο κλπ.

Καλή επιτυχια!?

Παγώνα Σταυροπούλου

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *