Δίχρωμος χαλβάς με καρύδα

Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι έχετε φτιάξει σιμιγδαλένιο χαλβά με την γνωστή αναλογία 1:2:3:4, όπου δεν χρειάζεται ζυγαριά αλλά μόνο ένα σκεύος το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε σαν δοσομετρητή. Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής δεν είναι μόνο η γεύση και η εμφάνιση, αλλά η υφή της, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε μόνο ψιλό σιμιγδάλι, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι πιο κρεμώδες.

Υλικά

Θα χρησιμοποιήσετε ένα μεσαίο φλιτζάνι του τσαγιού για να μετρήσετε τα υλικά τα οποία θα είναι σε αναλογία 1 λάδι : 2 σιμιγδάλι: 3 ζάχαρη: 4 νερό. Οπότε θα χρειαστούμε:

1 μέρος ηλιέλαιο

2 μέρη σιμιγδάλι ψιλό

3 μέρη ζάχαρη κρυσταλλική

4 μέρη νερό

50 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100 γρ καρύδα τριμμένη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και το πορτοκάλι

1 ξυλάκι κανέλας

50 γρ κουκουνάρι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το πορτοκάλι κομμένο στα 2. Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε για 1’.

Σε μια κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα που έχει κάψει προσθέτουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε. Το αφαιρούμε και προσθέτουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και το σωτάρουμε μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Προσθέτουμε την καρύδα, το ξύσμα και το κουκουνάρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε εκτός φωτιάς στην αρχή σιγά σιγά το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε μέχρι να πάρει μια βράση.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη και στο ένα προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε για να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Στήνουμε σε ποτηράκια ή σε ατομικά μπολ.

? Tips

  • Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα καθώς όταν προσθέσουμε στην αρχή το σιρόπι, μπορεί να πεταχτεί γιατί η θερμοκρασία είναι υψηλή και ο βρασμός έντονος. Γι’αυτό το λόγο στην αρχή προσθέτουμε εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε με προσοχή.
  • Αν θέλουμε να βγει πιο σφιχτός, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένας μέρος ψιλό και ένα μέρος χοντρό σιμιγδάλι για να τον στήσουμε σε φόρμα.
  • Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι λικέρ εσπεριδοειδών στο σιρόπι, απλά θα βράσουμε για 2’.

Καλή επιτυχία! ?

Παγώνα Σταυροπούλου

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *