Υλικά
250 γρ. βούτυρο
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
20 γρ. baking powder
150 γρ. γάλα
150 γρ. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
2 βανίλιες
150 γρ. ξηροί καρποί
25 ml λικέρ
½ κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο
360 γρ. κουβερτούρα λευκή
2 κ.σ ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός, αφρατεύουμετο βούτυρο με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε με το ξύσμα και ομογενοποιούμε.
Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε εναλλάξ με τα υγρά. Στο τέλος ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και το λικέρ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Ψήνουμε για 50-60′ ή έως ότου όταν τρυπάμε τη βασιλόπιτα με ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και συνεχίζουμε με το γλάσο μας.
Σπάμε τις κουβερτούρες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ καλύπτοντας με μια μεμβράνη. Τις λιώνουμε στα μικροκύματα για 2’, ανακατεύοντας κάθε 30″. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ομογενοποιούμε. Γλασάρουμε τη βασιλόπιτα μας και τη στολίζουμε όπως θέλουμε.
?Tips
- Το φλουρί το βάζουμε είτε πριν ψήσουμε το κέικ ή πριν γλασάρουμε, αφού το έχουμε τυλίξει με λίγο αλουμινόχαρτο.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένα καρύδια, ασπρισμένα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης ή όποιο ξηρό καρπό επιθυμούμε.
Ευχαριστούμε την Μαρία Πέττα για τη συνταγή!
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά! ?
Παγώνα Σταυροπούλου