Θέατρο και Πανδημία

      No Comments on Θέατρο και Πανδημία

Η παράσταση ξεκινάει σε ένα λεπτό. Παρακαλούμε να απενεργοποιήσετε τα κινητά σας τηλέφωνα.

Έτσι, ή κάπως έτσι, θα μας υποδεχόντουσαν οι θεατρικές αίθουσες και φέτος αν δεν βρισκόμασταν εν μέσω του δεύτερου lockdown. Οπότε αντί να κάθομαι και να γράφω άρθρα για να σας προτείνω θεατρικές παραστάσεις που θεωρώ ότι αξίζουν να τις παρακολουθήσετε βρίσκομαι να γράφω άρθρο για το θέατρο στα χρόνια της πανδημίας.

Τι είναι το θέατρο; Είναι μία μορφή ψυχαγωγίας, είναι πομπός συναισθημάτων, είναι φορέας ιδεών, είναι το μέσο που διευρύνει τους ορίζοντες του ανθρώπου. Εκτός από όλα αυτά είναι και ένας κλάδος εργασίας που απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί ή οι σκηνοθέτες, εκτός από αυτούς υπάρχουν χορογράφοι, φωτιστές, ενδυματολόγοι,συνθέτες και μουσικοί, τεχνικοί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε λοιπόν πονάει πολύ που τα θέατρα είναι κλειστά, από τον Μάρτιο στην ουσία, καθώς άνοιξαν ελάχιστα μέσα στο καλοκαίρι και αυτό με προϋποθέσεις. Τώρα γιατί είναι κλειστά ενώ δεν υπήρξε ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αυτούς τους χώρους είναι ένα καλό ερώτημα για το οποίο δεν έχω απάντηση. Αλλά για να καταλάβετε τον παραλογισμό ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω εικόνα.

Επειδή το lockdown θα διαρκέσει (αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση) μέχρι και το Πάσχα δε προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα. Για παράδειγμα φέτος ήταν να συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν ο Άμλετ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο ιστορικό Αμφιθέατρο κάτι το οποίο δε πρόκειται να γίνει τελικά.

Να κλείσω με ένα σχόλιο για τις live streaming παραστάσεις που δυστυχώς, για εμένα, δε μπορούν να υποκαταστήσουν τη ζωντανή θέαση μίας παράστασης όσο καλά σκηνοθετημένη κι αν είναι η παράσταση, όσο εξαιρετικά και να ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, όσες κάμερες κι αν βάλεις να μεταδίδουν για δύο λόγους.

Ο κυριότερος είναι ότι δε μπορείς να είσαι προσηλωμένος στο τι διαδραματίζεται επάνω στη σκηνή αλλά αποσπάται η προσοχή σου από διάφορα άλλα πράγματα όπως, για παράδειγμα, ξέχασα να ανάψω τον θερμοσίφωνα για να μπω να κάνω μπάνιο μετά, ας ανοίξω μία μπύρα να πιω, ας απαντήσω στο μήνυμα που μου έστειλαν για να μην το ξεχάσω, κάτσε να τσεκάρω και τα social media κλπ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ίντερνετ στην Ελλάδα σέρνεται με αποτέλεσμα η ποιότητα της εικόνας να είναι κακή.

Γιάννης Αγγελάκης, Συγγραφέας / Σκηνοθέτης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *