“Παιχνίδι” για γερά νεύρα

      No Comments on “Παιχνίδι” για γερά νεύρα

Οι τελευταίοι μήνες του καλοκαιριού ,μόνο ηρεμία και χαλάρωση δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Με την πανδημία του κορωνοϊού να εισέρχεται στο δεύτερο της κύμα και την παγκόσμια οικονομία να είναι σε νέα μεγάλη ύφεση , το τελευταίο που θέλει ο οποιοσδήποτε είναι και άλλα προβλήματα. Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος ,θέλοντας να μην μας αφήσει μόνο με τον «πονοκέφαλο» της πανδημίας , έχει επιδοθεί εδώ και ενάμιση μήνα σε μπαράζ κινήσεων στο μέγιστο βαθμό προκλητικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.  Μια αναμενόμενη συμπεριφορά βέβαια μετά το ηχηρό «χαστούκι» που δέχτηκε το χειμώνα στον Έβρο , και με την καταπόντιση τόσο της δημοτικότητας του όσο και της τουρκικής οικονομίας. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πότε και που θα φτάσει αυτή η νέα έξαρση του Ερντογάν;

Τρία είναι νομίζω τα επικρατέστερα σενάρια για την κατάληξη αυτού του αφηγήματος :

Πρώτο και ίσως επικρατέστερο σενάριο για μένα είναι η συνέχιση της ακραίας ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας και η παραμονή του Oruc Reis και του Πολεμικού Ναυτικού στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου. Καθαρά για ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική κατανάλωση και ανάδειξη της «δύναμης» του , ο Ερντογάν πιθανώς θα κρατήσει την ένταση μέχρι τότε και λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος που του έχει δοθεί από την Ευρώπη για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία , θα αποσύρει το Ναυτικό και το ερευνητικό του , επικαλούμενος την ασφυκτική πίεση από την «κακιά» Ευρώπη. Με αυτό το τρόπο και δεν θα ρισκάρει πιθανές κυρώσεις που θα πλήξουν περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομία του αλλά και δεν θα φανεί δειλός απέναντι στο μπαράζ πιέσεων αποκλιμάκωσης της έντασης που δέχεται εδώ και τόσο καιρό.

Η δεύτερη πιθανή κατάληξη της εν λόγω κατάστασης είναι η αποκλιμάκωση μετά από ένα θερμό επεισόδιο και την παρέμβαση των «Μεγάλων» του ΝΑΤΟ. Θέλοντας να δείξει ακόμη πιο έντονα το προφίλ του «Σουλτάνου» , ο Ερντογάν μπορεί να κάνει κάποια τέτοια ενέργεια για να σιωπήσει την αντιπολίτευση και την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό και να «απαντήσει» στα τρία άμεσα χτυπήματα που δέχτηκε από τη Ελλάδα ( και ας μην ξεχνάμε το κάζο του με το «πληγωμένο» Kemal Reis). Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο δεν είναι πολλά , καθώς ήδη πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο  το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle . Με την ναυαρχίδα του Γαλλικού Στόλου και την δύναμη από υποβρύχια , φρεγάτες και αντιτορπιλικά που το συνοδεύουν να είναι προ των πυλών της περιοχής, αλλά και με την ξεκάθαρη στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα δύσκολα θα επιχειρήσει ένα θερμό επεισόδιο απέναντι σε Ελληνικά και Γαλλικά κανόνια. Οπότε η πιθανότητα μιας τέτοιας «έκρηξης» περιορίζεται στο διάστημα που θα χρειαστεί για να φτάσει ο Γαλλικός στόλος στην περιοχή .

Το τελευταίο σενάριο που μπορεί να κλείσει αυτό τον γύρο έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ίσως το χειρότερο , είναι η παράταση της έντασης και με νέες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας χωρίς όριο. Αν έχει φτάσει στο σημείο της πλήρης απόρριψης της δύναμης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ , ο Ερντογάν θα τα παίξει όλα για όλα , με την παραμονή των ερευνητικών του και του στόλου του , την πιθανή έξοδο των γεωτρύπανων του στην θάλασσα αλλά και το άνοιγμα της «κάνουλας» των μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σίγουρα το πιο ακραίο σενάριο αλλά απομονωμένος πολιτικά και οικονομικά όπως είναι αυτή την στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να ρισκάρει τα πάντα με την ελπίδα στο τέλος της ημέρας να λάβει κάτι (όπως το 2015 που κέρδισε τα κονδύλια από την Ε.Ε.) . Ωστόσο πλέον με την πλειονότητα της Ευρώπης και της Μεσογείου απέναντι του δεν νομίζω ότι θα κερδίσει αλλά περισσότερο θα χάσει πολλά.

Το τι μέλει γενέσθαι θα το δούμε τις επόμενες μέρες  , ωστόσο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανή έκβαση και προφανώς όπως κάναμε μέχρι τώρα να μην υποχωρήσουμε πάντα με γνώμονα την ψυχραιμία και την λογική. Η όλη αυτή κατάσταση άλλωστε είναι αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης αντίδρασης μας στην πρόκληση του «Σουλτάνου» που δεν το είχε συνηθίσει. Καιρός λοιπόν να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν φοβάται.

Βάλλας Γεώργιος
Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *