Οι εκλογές έγιναν στο παρελθόν, αλλά για το μέλλον

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 είναι πλέον γνωστό.

Αρχικά σαν SmashPoint να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Ευχόμαστε να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και το πρόγραμμα που πρότεινε και θα ακολουθήσει (ελπίζουμε) να βγάλει την χώρα μας από το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Επιπλέον να δώσουμε συγχαρητήρια στον Ελληνικό Λαό που έθεσε στην ανυπαρξία το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Είναι, θεωρούμε, ακόμα σημαντικότερο από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. σε αυτές τις εκλογές. Ο φασισμός δεν κερδίζεται “στους δρόμους” με συνθήματα και “τσάκισμα”. Ο φασισμός διαλύεται στην κάλπη από τους πολίτες.

Και τώρα ένα μικρό σχόλιο. Η Ν.Δ. κέρδισε μια μεγάλη εκλογική, αλλά όχι πολιτικά στρατηγική νίκη. Ναι μεν πέτυχε τον πρώτο μεγάλο της στόχο, την αυτοδυναμία, αλλά απέτυχε στον δεύτερο και αυτός ήταν να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε ανυπαρξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεν την εξουσία, ωστόσο η διατήρησή του σε επίπεδο άνω του 30%, μετά από την αναμενόμενη φθορά που φέρνουν 4 έτη διακυβέρνησης, μπορεί να θεωρηθεί και επιτυχία. Ειδικά το γεγονός ότι η διαφορά των Ευρωεκλογών μειώθηκε, έστω οριακά, ενώ όλοι περιμέναμε να διευρυνθεί, είναι σημαντική ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τελείωσε ως κόμμα εξουσίας, αλλά είναι πολύ πιθανό να επανέρθει σε αυτήν.

Το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά κέρδισαν το στοίχημά τους. Η τρίτη θέση, ακόμα και μετά την αποπομπή του Ε. Βενιζέλου, είναι επιτυχία για ένα κόμμα που δεν γνώριζε τι μέλλει γενέσθαι μετά τις εκλογές. Ωστόσο, προσωπικά, θεωρώ ότι το μονοψήφιο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ είναι και μια ένδειξη ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο που έφυγε από αυτό να επιστρέψει. Κακά τα ψέμματα, ο κύριος αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον η Ν.Δ. αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο μάχεται για τα σκήπτρα της κεντροαριστεράς. Και στην χτεσινή μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει κερδίσει.

Το ΚΚΕ, είναι μια σταθερή αξία. Σε σημείο που και μόνο του να κατέβαινε θα έπαιρνε 5% από συνήθεια. Αλλά είναι κι αυτό από μόνο του μια επιτυχία αν το σκεφτεί κανείς.

Τέλος να δώσουμε συγχαρητήρια στα 2 νέα κόμματα που μπήκαν στην Βουλή. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας επιλογές είναι πάντα καλό να μπαίνουν φρέσκες φωνές και απόψεις στην Βουλή. Θα κρατήσουμε τον σχολιασμό και την κριτική μας αφού δούμε πρώτα τα έργα και τις ημέρες τους.

Μια προτροπή για όλα τα κόμματα. Αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να γίνει σύνθεση απόψεων ανάμεσα σε κόμματα διαφορετικών χώρων και ιδεολογιών. Ωστόσο μια βασική άποψη και στόχος θα πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας. Μετά από ένα αρκετά πολωτικό προεκλογικό κλίμα, είναι η ώρα της σύνθεσης και της συνεργασίας για βασικά θέματα. Ο καιρός του διχαστικού λόγου και του λαϊκισμού έχει περάσει.

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *