S 400

      No Comments on S 400

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναλωθεί να τρομοκρατούμαστε για το αν η Τουρκία θα λάβει από την Ρωσία το Αντιπυραυλικό σύστημα S-400 ενώ έχουμε γεμίσει με χιλιάδες αναλύσεις για το σύστημα αυτό και πόσο ανυπεράσπιστη θα είναι η Ελλάδα. Δεν θα σταθούμε αν θα τα πάρουν ή όχι και τι πολιτικά προβλήματα θα υπάρξουν.

Ας δούμε αρχικά κάποια βασικά στοιχεία και μετά να δούμε κατά πόσο οι αναλύσεις κάποιων ισχύουν ή όχι.

  1. Η Τουρκία επί δεκαετίες δεν έχει σοβαρή αντιαεροπορική άμυνα. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον πόλεμο της Συρίας ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταλούν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ν.Α. Τουρκία για την προστασία της χώρας. Έτσι στάλθηκαν συστήματα Patriot από ΗΠΑ, Ολλανδία και Γερμανία.
  2. Επί δεκαετίες η Τουρκία έλεγε ότι η καλύτερη αντιαεροπορική της άμυνα είναι οι πιλότοι της. Με τις εκκαθαρίσεις του κυρίου Ερντογάν η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) έχει αποδεκατιστεί και δεν είναι τυχαία η επιλογή προμήθειας αντιπυραυλικών συστημάτων.

Έτσι είναι μια λογική επιλογή από την Τουρκία την οποία και ανέμεναν οι Έλληνες επιτελείς.

Σας σύστημα το S-400 είναι για να παρέχει σημαντική άμυνα ενάντια σε πυραύλους και σε εναέρια μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) και όχι ενάντια σε πλοία όπως ανέφεραν άλλοι παντογνώστες αναλυτές. Είναι πιο αναβαθμισμένο σύστημα από το δικό μας S-300 που εδρεύει στην Κρήτη και με μεγαλύτερο βεληνεκές από το Αμερικάνικο Patriot που έχουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Όμως το βεληνεκές τους δεν θα φτάνει στην Αθήνα όπως λένε πολλοί φωστήρες, εκτός αν το σύστημα τοποθετηθεί στα Μικρασιατικά παράλια και εντός του βεληνεκές του Ελληνικού Πυροβολικού!!! Εκτός αυτού ας υπολογίσουμε και ότι:

  • Το ραντάρ του συστήματος δεν μπορεί να δει κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος. Έτσι πτητικά μέσα της Ελλάδος θα μπορέσουν να προσεγγίσουν αθέατα το σύστημα πετώντας χαμηλά κάνοντας χρήση του ανάγλυφου της Γης.
  • Επίσης τα χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο εμποδίζουν την μετάδοση του σήματος του ραντάρ περιορίζοντας δραστικά το βεληνεκές του ραντάρ του. Την ίδια στιγμή πίσω από τα νησιά (δυτικά) το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορεί να καταστρέψει τους S-400.

Δεν θεωρώ ότι οι Τούρκοι είναι τόσο χαζοί να κάνουν τέτοιο λάθος (αν και εύχομαι να το κάνουν) και να τοποθετήσουν τα συστήματα στα Μικρασιατικά παράλια κάτι που εν καιρώ πολέμου το Ελληνικό Πυροβολικό, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα τα εξαϋλώσουν. 

Ας μην ξεχνάμε ότι το σύστημα S-400 είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο για αρκετούς λόγους κάποιοι εκ των οποίων είναι οι παραπάνω. Στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ότι είναι τοποθετημένα για την προστασία κεντρικών πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) όπως και βασικών αμυντικών χώρων. Το πιο λογικό είναι τα συστήματα αυτά (2 Συντάγματα) να τοποθετηθούν έτσι ώστε να καλύπτουν τα 2 μεγαλύτερα κέντρα της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα) με τοποθέτηση στις περιοχές Προύσας και Καισαρείας. Με αυτό τον τρόπο και θα καλύπτουν τα 2 βασικά αστικά κέντρα αλλά συγχρόνως και θα  προστατεύσουν πλήρως τον εναέριο χώρο τους κάτι που είναι το πιο λογικό και στρατιωτικά ορθό. Μόνο το σύστημα της Κωνσταντινούπολης θα μπορέσει να καλύψει Ελληνικές περιοχές (Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μακεδονία) όπως φαίνεται στο παρακάτω χάρτη.

Όπως και αν έχει οι αναγνώστες πρέπει να αποφύγουν να πέσουν θύμα πολλών «ειδημόνων» που απλά θέλουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, κάτι που βοηθά τον κύριο Ερντογάν να περνά τη προπαγάνδα του και τα συμφέροντά του στην περιοχή.

Τέλος όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε λιτά και περιεκτικά από τους κκ Τσίπρα, Κατρούγγαλο, Αποστολάκη και Κουμουτσάκο η Ελλάδα έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε επιφυλακή και μπορούν να προστατεύουν πλήρως την Ελληνική εδαφική ακεραιότητα, κάτι που μπορώ να σας διαβεβαιώσω και εγώ ο ίδιος. Έτσι θεωρίες συνωμοσίας πρέπει να αφεθούν εκεί που τους αξίζει: στο καλάθι των αχρήστων!!!

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *