Κάτι ελαφρύ για τον Χειμώνα

      No Comments on Κάτι ελαφρύ για τον Χειμώνα

Το μέλι και η κανέλλα, έχουν μακρά ιστορία ως οικιακές θεραπείες και είναι γνωστά για τις διακριτικές τους ιδιότητες, καθώς αυτές είναι από τα πιο διερευνημένες. Η κανέλα είναι ένα από τα παλαιότερα καρυκεύματα που γνωρίζει η ανθρωπότητα και προέρχεται από τα φύλλα και τον εσωτερικό φλοιό ορισμένων ειδών δένδρων που προέρχονται από την Ινδία, την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Σρι Λάνκα και την Αυστραλία. Η κανέλα περιέχει αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το μέλι παράγεται από μέλισσες από φυτικό νέκταρ και μοιάζει με την κανέλλα σε ιδιότητες, περιέχει επίσης ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές και εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στον άνθρωπο. Επιπλέον, το μέλι έχει βρεθεί ότι περιέχει γενναιόδωρες ποσότητες αμινοξέων, βιταμίνης C, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου!

Αυτά τα δύο συστατικά έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για ιατρικούς σκοπούς σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες και αρχαίους πολιτισμούς και έχουν αποκτήσει δικαίως ένα καθεστώς superfoods κατά τη διάρκεια των αιώνων. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός του μελιού και της κανέλας έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο τόσο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική όσο και στην Αγιουρβέρδα, ένα σύστημα θεραπείας που ιδρύθηκε πριν από 5000 χρόνια στην Ινδία και μάλιστα αναφέρθηκε από τον Αριστοτέλη στην αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις Αγιουβέρδικες πρακτικές, το μέλι και η κανέλα μπορούν να θεραπεύσουν έναν μακρύ κατάλογο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, του κρυολογήματος, των καρδιαγγειακών προβλημάτων, του διαβήτη, της ακμής και πολλά άλλα. Αυτό το μαγικό μείγμα έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιταχύνει την απώλεια βάρους και βοηθά στην αναζωογόνηση της γήρανσης του δέρματος και την αποκατάσταση της υγείας του.

Παρόλο που λειτουργούν τέλεια όταν καταναλώνονται ξεχωριστά, συνδυάζοντάς τα σε ένα γλυκό και πικάντικο σπιτικό φάρμακο, αντί για χημικώς κατασκευασμένα εδέσματα, θα ενισχύσουν τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις θεραπευτικές τους ικανότητες και θα προσφέρουν ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα οφελών για την υγεία.

Ας δούμε κάποια θέματα υγείας που μπορούν εύκολα να περιοριστούν ή να μαλακώσουν με την κατανάλωση μελιού και κανέλλας:

1 ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Οι δραστικές ενώσεις που βρίσκονται τόσο στο μέλι όσο και στην κανέλα μπορούν να εξαλείψουν αποτελεσματικά τους μικροοργανισμούς που είναι χαρακτηριστικοί στο κοινό κρυολόγημα, όπως οι Εσερίχια κόλι, Λιστέρια μονοκυτταρογόνος και Σταφυλόκοκκος, ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν δραματικά την ανάπτυξή τους. Για να ενισχύσετε την ανοσία σας και να μειώσετε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, ανακατεύετε σε 1 κουταλάκι. από ακατέργαστο μέλι και 1 κουταλάκι. της κανέλας σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και το πίνετε ενώ είναι ζεστό. Προσοχή, εάν το μέλι εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 40°C, χάνει τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα ή όποτε χρειάζεται. Εάν τα πίνετε τακτικά κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν θα αρρωστήσετε καθόλου!

2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ

Για να αντιμετωπίσετε την κακή πέψη, τη δυσκοιλιότητα, τα έλκη και την παλινδρόμηση οξέος, πάρτε μια κουταλιά μέλι με πασπαλισμένη σκόνη κανέλας πριν καταναλώσετε ένα γεύμα ή προετοιμάστε μια ‘’σος’’, με μέλι και κανέλα και προσθέστε το σε σαλάτες ή ψητές πατάτες. Το μέλι έχει βρεθεί ότι έχει προ-βιοτικές επιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι βελτιώνει τη λειτουργία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου και επίσης εξαλείφει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο υπεύθυνο για την πρόκληση έλκους στομάχου. Οι μοναδικές αντιμικροβιακές ιδιότητες της κανέλας βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων στο πεπτικό σύστημα.

3 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Ενώ δεν έχουν γίνει επίσημες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κανέλα και το μέλι μπορούν να θεραπεύσουν με επιτυχία τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους μέχρι σήμερα, οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι αυτά τα δύο συστατικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τον αρθριτικό πόνο. Επίσης, ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διαπίστωσε ότι ένα μίγμα κανέλας και μελιού που λαμβάνεται πριν από το πρωινό μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο μετά από μια εβδομάδα κανονικής κατανάλωσης.

Για να μειώσετε τα συμπτώματα της χρόνιας αρθρίτιδας, αναμείξτε 2 κουταλιές. μέλι και 1 κουταλάκι. της σκόνης κανέλας σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και να το καταναλώνετε δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί και πριν πάτε για ύπνο. Μια εξίσου αποτελεσματική εναλλακτική λύση είναι η προετοιμασία ενός φλιτζανιού τσαγιού μελιού και κανέλας και η απόλαυσή της κάθε πρωί πριν από το πρωινό.

4 ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν μέλι και μείγματα κανέλας για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων εξαιτίας των ισχυρών αντιμικροβιακών, αντιπαρασιτικών και αντιοξειδωτικών τους δυνατοτήτων που βοηθούν να σταματήσουν τα βακτηρίδια από το χέρι. Η ακμή προκαλείται από τον αποικισμό βακτηρίων στο δέρμα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εφαρμόζοντας μείγμα μελιού και κανέλας στο δέρμα και αφήνοντάς το όλη τη νύκτα.

Αυτό το φάρμακο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα βακτηρίδια, να μειώσετε τη φλεγμονή και να δώσετε ένα υγρό περιβάλλον που να ευνοεί την επούλωση. Απλά συνδυάστε 3 κουταλιές. από ακατέργαστο μέλι και 1 κουταλάκι. της κανέλας και την εφαρμόζετε σε σημεία ακμής όσο συχνά χρειάζεται.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *