Τελικά ποιος κερδίζει από το Ελληνικό;

Ποιός κερδίζει από το Ελληνικό;

Και δεν εννοώ από τις καθυστερήσεις, δε θα μπλέξω σε ιδεολογικές αγκυλώσεις, εγώ μιλάω για πραγματικό κέρδος. Η Κοινωνία, ή οι επενδυτές;

Τι πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό; Μια επένδυση περίπου 8 δις, πλήρης ανάπλαση, νέο Καζίνο, Ξενοδοχείο, Μαρίνα, πάρκο, Ενυδρείο, μπορώ να συνεχίσω για πολύ ακόμα, τέλος πάντων, η περιοχή θα αλλάξει όχι πρόσωπο δεν θα την αναγνωρίζει κανείς. Αλλά οκ, γίνανε τα έργα, τελικά από αυτά τα έργα ποιος θα κερδίσει, η κοινωνία – κράτος, ή οι επενδυτές που θα τα κάνουνε;

Μεγάλη παραφιλολογία έχει υπάρξει σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της επένδυσης που (ελπίζουμε ότι) θα γίνει στο Ελληνικό. Ας δούμε επιγραμματικά τα βασικότερα:

  1. Οι θέσεις εργασίας θα είναι με συνθήκες γαλέρας

Η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να φέρει περίπου 70.000 θέσεις εργασίας, το οποίο για την Ελλάδα είναι περίπου το 1/3 των ανέργων αυτή τη στιγμή. Ένα μέρος των θέσεων αυτών θα πάει σε άτομα από το εξωτερικό, λόγω εξειδίκευσης, αλλά τη μερίδα του λέοντος θα την λάβει η Ελλάδα.

Και η ερώτηση ισχύει. Αν είναι όντως εργασία με συνθήκες γαλέρας, ποιος επωφελείται; Και η απάντηση είναι, αυτός που έχει ανάγκη να δουλέψει (ή δουλεύει ήδη) σε συνθήκες γαλέρας. Δεν ασπάζομαι την παραφιλολογία ότι σίγουρα έτσι θα είναι οι συνθήκες εργασίας εκεί, αλλά λέω ότι ακόμα και αν είναι, υπάρχει τόσος κόσμος με ανάγκη για να δουλέψει, που δεν θα τον νοιάζει. Ωραία τα λέμε από το άρμα της ιδεολογίας μας, αλλά ας πάμε να πούμε σε μακροχρόνια άνεργο με 2 παιδιά να μην δουλέψει γιατί οι συνθήκες θα είναι γαλέρας… θα μας κάνει κουπί….

  1. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές

Οκ, με βάση το τι έχει γίνει πρόσφατα με την πετρελαιοκηλίδα είναι λίγο αστείο να το λέμε πλέον, αλλά ας το δούμε. Οι επενδυτές θέλουν να φτιάξουν έναν χώρο για πολυτελείς διακοπές. Πόσο πιθανό είναι να παραμελήσουν το περιβάλλον; Όσο πιθανό περίπου να πάει ένας άραβας κροίσος διακοπές σε φαβέλα στη Βραζιλία. Απαντήθηκε πιστεύω.

  1. Το αντίτιμο που δίνουν οι επενδυτές είναι πολύ μικρό και δεν κερδίζει κάτι το δημόσιο

Αν εννοείται τα χρήματα που έδωσαν για να «αγοράσουν» την γη, αν και είναι λίγο πολύπλοκο το θέμα, ναι είναι λίγα. Το άμεσο όφελος του Δημοσίου (αν τα πάρει κι αυτά έτσι όπως το πάμε και δεν πληρώνουμε αποζημιώσεις) είναι μικρό. Αλλά να σας θυμίσω, ότι οι επενδυτές θα δώσουν στην ελληνική οικονομία και ένα ποσό 8 δις…. Έτσι για να δούμε τι σημαίνει αυτό, το ΕΤΗΣΙΟ ΑΕΠ της χώρας ήταν  194 περίπου δις το 2016. Δηλαδή αυτή η επένδυση είναι περίπου το 4% του ότι βγάζει ολόκληρη η χώρα σε ένα χρόνο.

Θέλετε να το πάμε κι αλλού; Βάλτε μέσα ότι οι μισθοί (γαλέρας θέλετε; Γαλέρας θα πούμε), περιλαμβάνουν και ασφάλιση. Βάλτε και τους φόρους. Βάλτε και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης για κόσμου που μετά βίας έπαιρνε τα απαραίτητα. Βάλτε και τον ΦΠΑ. Να συνεχίσω;

  1. Η επένδυση θα βγάλει υπερκέρδη για τους επενδυτές και θα καταστρέψει τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Ποτέ δε κατάλαβα γιατί θεωρούμε τους τοπικούς επιχειρηματίες χαζούς, αλλά τέλος πάντων. Το γεγονός είναι ότι η επένδυση θα αλλάξει τον χάρτη της ροής του χρήματος. Μέρη που παλιότερα ήταν δημοφιλή ενδεχομένως να ερημώσουν, ενώ ουσιαστικά ένας ποταμός πιθανού κέρδους θα εκβάλει πλέον στο Ελληνικό. Και ναι οι επιχειρηματίες που δεν θέλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αν όχι κάτι χειρότερο. Αλλά επιχειρηματίας ορίζεται άνθρωπος με όραμα, ο οποίος βλέπει την κίνηση της αγοράς και δρα ανάλογα. Ναι σίγουρα θα χρειαστούν βοήθεια, σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να μην τους φάνε ζωντανούς οι μεγάλες εταιρείας που, αναπόφευκτα, θα έρθουν στο Ελληνικό. Αλλά ας μην τους ξεγράφουμε τόσο εύκολα τους μικροεπιχειρηματίες. Σε ένα ποτάμι κέρδους, υπάρχει σίγουρα αρκετός χώρος για αυτούς για να γεμίσουνε την κούπα τους.

  1. Η επένδυση θα είναι κλειστή και για λίγους

Το πιο εύκολο πράγμα για να καταρρίψω. Πότε βγάζει κέρδος μια τέτοια επένδυση; Όταν την επισκέπτεται ο μέγιστος δυνατός αριθμός κόσμου. I rest my case που λένε και στο χωριό μου.

Τελικά ποιος θα ωφεληθεί; Είναι δυνατόν να πει κανείς ότι η κοινωνία θα ωφεληθεί περισσότερο από τους επενδυτές; Φυσικά και όχι, οι επενδυτές για αυτό το λόγο βάζουν χρήματα στο Ελληνικό για να τα πάρουν πίσω και με το παραπάνω. Και λογικά θα τα πάρουν. Αλλά κοντά στον βασιλικό που λένε, ποτίζεται και η γλάστρα. Ναι η κοινωνία θα πάρει (αναλογικά) μικρότερα οφέλη από τους επενδυτές, αλλά ακόμα και στο σενάριο της χειρότερης εκμετάλλευσης από αυτούς, τα οφέλη της θα είναι σημαντικά.

Το καθαρό οικονομικό πόρισμα είναι ότι η επένδυση στο Ελληνικό όχι απλά πρέπει να γίνει, έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα. Από εκεί και πέρα οι διάφορες ιδεολογίες και αφορισμοί, εμένα προσωπικά δεν με αφορούν, ο καθένας έχει το δικαίωμα της άποψής του. Απλά, για να είμαστε σωστά στα οικονομικά, εκτός από αφορισμούς και αντιρρήσεις, πρέπει να προσφέρει και μια εναλλακτική για το τι μπορεί να γίνει που θα προσφέρει έστω λιγότερα οφέλη από αυτό που πρόκειται να δώσει η επένδυση αυτή. Μέχρι τότε, θα ακούω τους αφορισμούς όπως ακούω την γιαγιά μου να μιλάει για κβαντική μηχανική.

Δεν μπορώ να μην αναπαράγω αυτό που είδα πρόσφατα στο internet και είναι απόλυτα σωστό:

Η χώρα μας πληρώνει δημόσιους υπάλληλους (που τους λέμε Δασάρχες) που χρειάζονται μήνες για να αποφανθούν αν στην παρακάτω φωτογραφία υπάρχει δάσος ή όχι.

Επιπλέον πριν ελάχιστες μέρες, το ΚΑΣ αποφάνθηκε ότι σε αυτό που βλέπετε, τα 280 περίπου στρέμματα είναι ΚΑΙ Αρχαιολογικός χώρος.

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί πτωχεύσαμε;

Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *