Περπάτημα vs Τρέξιμο: Η Αιώνια Μάχη (Μέρος 1ο)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν την προπόνηση. Είτε θέλουν να διατηρήσουν τη σωματική τους μάζα, είτε να χάσουν λίπος ή να ενισχύσουν την ενέργειά τους. Όποια και αν είναι η αιτία, η προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη της ασθένειας. Έτσι, τι είδους προπόνηση θα πρέπει να επιλέξετε; Οι πιο συνηθισμένες ασκήσεις για τον μέσο όρο είναι τρέξιμο και περπάτημα. Παρακάτω παραθέτουμε συνεπτυγμένα, τα αποτελέσματα από αρκετές μελέτες για να αποφασίσουμε ποια προπόνηση είναι καταλληλότερη για εσάς.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ Ή ΤΡΕΞΙΜΟ

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε ο καρδιολόγος James O’Keefe από το Ινστιτούτο καρδιολογίας Mid America Heart του Saint Luke στο Kansas, έδειξε ότι το περπάτημα είναι καλύτερο από το να τρέχεις για τη γενική υγεία σου. Εάν ασκείστε για τη γενική σας υγεία και θέλετε να ζήσετε περισσότερο, τότε το περπάτημα είναι η καλύτερη προπόνηση για εσάς.

Μια άλλη έρευνα από τον O’Keefe και τους συνεργάτες του, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American College of Cardiology», δείχνει ότι το τρέξιμο σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας με ρυθμό ταχύτερο από 12 χλμ. ανά ώρα έχει τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με τα ανενεργά άτομα.

Μια παρόμοια μελέτη, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση «EuroPrevent2012» στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, αποκάλυψε ότι τα άτομα που τρέχουν συνολικά περισσότερο από 40 χιλιόμετρα την εβδομάδα δεν έχουν όφελος θνησιμότητας, σε σύγκριση με τα καθιστικά άτομα.

Οι δύο μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κίνηση με βραδύτερο ρυθμό, όπως το ενεργό περπάτημα ή το αργό τζόκινγκ για 1 έως 2,5 ώρες συνολικά την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%.

Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ακούνταν δύο με τρεις ώρες την ημέρα ενεργά χωρίς μια ημέρα ρεπό, έχουν εγκαταλείψει το τρέξιμο και ασκούνται μέσω της γιόγκα ή με κολύμπι.

Οι άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να προσαρμόζονται με ασκήσεις υψηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από 60 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης, όπως το τρέξιμο, οι θάλαμοι της καρδιάς σας αρχίζουν να τεντώνουν και να ξεπερνούν την ικανότητα των μυών να προσαρμόζονται.

Το επίπεδο των ελεύθερων ριζών αυξάνεται, όπως αυξάνεται και η αδρεναλίνη και εμφανίζονται φλεγμονές στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Η εντατική προπόνηση κατά τη διάρκεια των ετών μπορεί να αλλάξει μόνιμα την καρδιά σας και να αποτελέσει τη βάση για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Η αυξημένη ροή αίματος στην καρδιά οδηγεί σε μικρο-σκισίματα τα οποία είναι μικρά σκισίματα στις μυϊκές ίνες, τα οποία το σώμα στη συνέχεια επισκευάζει και προσαρμόζει τους μυς για να χειριστεί καλύτερα το ερέθισμα που προκάλεσε βλάβη. Αυτή είναι μια διαδικασία με την οποία αναπτύσσονται οι μύες και ονομάζεται επιστημονικά υπερτροφία.

Δεν είναι πρόβλημα εάν προπονείστε εντατικά από καιρό σε καιρό. Αλλά αν κάνετε προπόνηση τακτικά και δυνατά για χρόνια η καρδιά σας δεν θα λειτουργήσει κανονικά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά και ακόμη και να αυξήσει τη γήρανση.

Η έντονη προπόνηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana – Champaign ανακάλυψαν ότι η έντονη προπόνηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας και ότι οι εκτεταμένες έντονες προπονήσεις κλιμακώνουν τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών πρωτεϊνών που μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη κάποιων ιών. Αυτό σημαίνει ότι αν προπονείστε δυνατά σε τακτική βάση, χωρίς στρατηγική, θα αρρωσταίνετε ξανά και ξανά και το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει γρήγορα.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας 

Την συνέχεια του άρθρου θα τη βρείτε ΕΔΩ 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *