Περπάτημα vs Τρέξιμο – H Αιώνια Μάχη (Μέρος 2ο)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν την προπόνηση. Είτε θέλουν να διατηρήσουν τη σωματική τους μάζα, είτε να χάσουν λίπος ή να ενισχύσουν την ενέργειά τους. Όποια και αν είναι η αιτία, η προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη της ασθένειας. Έτσι, τι είδους προπόνηση θα πρέπει να επιλέξετε; Οι πιο συνηθισμένες ασκήσεις για τον μέσο όρο είναι τρέξιμο και περπάτημα. Παρακάτω παραθέτουμε συνεπτυγμένα, τα αποτελέσματα από αρκετές μελέτες για να αποφασίσουμε ποια προπόνηση είναι καταλληλότερη για εσάς.

Έντονη προπόνηση = απώλεια λίπους

Η προσδοκία είναι ότι η έντονη προπόνηση θα κάψει το σωματικό λίπος και θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αλλά αν εξετάσουμε προσεκτικά την ιατρική βιβλιογραφία θα διαπιστώσουμε ότι η προπόνηση παίρνει ένα μικρό ποσοστό απώλειας βάρους στο σύνολό της. Αλλαγή στην διατροφή είναι το πράγμα που βοηθά στην απώλεια του σωματικού λίπους.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού “Παχυσαρκία”, οι γυναίκες που κάνουν αερόβιες ασκήσεις 5 ημέρες την εβδομάδα για 45 λεπτά χωρλις διατροφή έχασαν μόνο περίπου το 2% του σωματικού λίπους με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που συνδυάζουν τις ασκήσεις και τις διατροφικές αλλαγές έχασαν το λίπος του σώματος κατά 11%. Αυτή ήταν μια έρευνα με διάρκεια ένα έτους.

Μια παρόμοια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, έδειξε ότι οι γυναίκες που προπονούνταν έντονα, είχαν αυξημένες ορέξεις έτσι ώστε έτρωγαν αρκετές θερμίδες για να αντικαταστήσουν πλήρως αυτά που έχασαν.

Μην το λαμβάνετε αυτό με λάθος τρόπο όμως. Η προπόνηση είναι αναμφισβήτητα υγιής, αλλά αν έχετε την πεποίθηση να χάσετε λίπος τρέχοντας σκληρά, δεν είναι ο τρόπος να το κάνετε, επειδή δεν υπάρχουν πληροφορίες στην εργοφυσιολογία του ανθρώπου που να μπορούν να το υποστηρίξουν αυτό.

Περπάτημα – καλό για τη σωματική και ψυχική σας υγεία

Ο Todd Astorino, PhD, καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Marcos, λέει ότι η βραχυπρόθεσμη έντονη προπόνηση δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα εάν προπονείστε έντονα μακροπρόθεσμα με ανεπαρκή χρόνο για ανάκτηση δυνάμεων. Θα γίνετε επιρρεπής σε σύνδρομο υπερβολικής προπόνησης, τραυματισμό και ασθένεια.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο θέμα “Αρτηριοσκλήρωση, θρόμβωση και αγγειακή βιολογία”, αποδεικνύεται ότι το περπάτημα σε τακτική βάση είναι υγιέστερο από το να τρέχεις. Υπάρχει μικρός κίνδυνος υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη και καρδιακής νόσου μεταξύ των τακτικών περιπατητών, σε σύγκριση με τους κανονικούς δρομείς.

Τόσο ο O’Keefe όσο και ο Astorino συνιστούν 30 λεπτά ενεργό περπάτημα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, σε συνδυασμό με μια – δυο μέρες άσκησης δύναμης.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αν προσπαθήσετε να παρακινήσετε τον εαυτό σας να τρέξει αντί να περπατάτε, για να βελτιώσετε την συνολική υγεία σας έχετε κατά νου, ότι το περπάτημα έχει όλα τα οφέλη του τρεξίματος, χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *