Blue Whale

Blue Whale

      No Comments on Blue Whale

Το τελευταίο καιρό ακούμε αναφορές για το διαδικτυακό «παιχνίδι» με την επωνυμία BLUE WHALE (Μπλε φάλαινα) το οποίο ωθεί τα παιδιά στον αυτοτραυματισμό και στην αυτοκτονία.

Τι είναι αυτή η εφαρμογή; Είναι ένα αρχείο που το παιδί μπορεί να κατεβάσει από το διαδίκτυο ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (πχ facebook) στην προώθησή του.

Έχει κάποια στάδια που πρέπει το παιδί να ακολουθήσει καθημερινά μέχρι να φτάσει στο 50ο (50η μέρα της εφαρμογής) υπο την καθοδήγηση ενός «επικεφαλή». Αρχικά ξεκινά αθώα όπως να ξυπνήσεις στις 3 τα ξημερώματα και να δεις μια ταινία τρόμου, να ακούσει μουσική death metal κ.α. και εν συνεχεία γίνεται πιο καθοδηγητικό με το να οδηγεί το παιδί να δείξει την πίστη του στον επικεφαλή με αυτοτραυματισμούς και εν συνεχεία με την εκτέλεση επικίνδυνων δράσεων όπως να πηδάνε εμπρός σε κινούμενες αμαξοστοιχίες, ή να πηδάνε από τον 3ο όροφο κτηρίου κ.α οδηγώντας τα παιδιά στο θάνατο. Μάλιστα ο ιδρυτής του  BLUE WHALEανέφερε κυνικά ότι σκοπός του ήταν να «ξεβρωμίσει ο τόπος από τα κοινωνικά απόβλητα». Έτσι η εν λόγω εφαρμογή ευθύνεται για πάνω από 150 θανάτους σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσία ενώ τα θύματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Όμως γιατί ένα παιδί να πέσει θύμα; Τα παιδιά ειδικά στην εφηβεία λόγω των ορμονών που αναπτύσσει το σώμα έχουν ασταθή ψυχολογία. Νοιώθουν συμπτώματα κατάθλιψης και καταπίεσης ενώ πολλοί νέοι νοιώθουν μόνοι και επιθυμούν να ενταχθούν σε μια ομάδα.  Για αυτούς του λόγους βλέπουμε έφηβους να ξεκινούν το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά κ.α. Επίσης κάθε χρόνο εκατοντάδες νέοι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ χάνουν την ζωή τους κάνοντας επιδείξεις θάρρους για τους φίλους τους. Επειδή ουσιαστικά μιλάμε για τελετές μύησης ατόμων σε μια ομάδα όπως γίνεται στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια τα πάρτυ μύησης των αδερφοτήτων (fraternities-sororities) που δεν είναι τόσο αθώα όπως δείχνουν στις ταινίες. Τουναντίον υπολογίζουν οτι κάθε 6μηνό ευθύνονται για 120 θανάτους νέων. Σε αυτή τη ψυχολογία στηρίζεται το  BLUE WHALE όπου οι διαχειριστές το εκμεταλλεύονται και δρουν με σχέδιο, όπως δρουν οι παιδεραστές στο διαδίκτυο, να βρουν ευάλωτα παιδιά και να τα οδηγήσουν στην καταστροφή.

Θα ήθελα να αναφέρω όμως ότι δεν είναι το BLUE WHALE νέα ανακάλυψη. Δυστυχώς πολλοί αρρωστημένοι έχουν βγάλει παρόμοια «παιχνίδια» και στο παρελθόν με το πιο πρόσφατο το Smack Down όπου νεαροί απροκάλυπτα και αναίτια χτυπούσαν άτομα. Αυτό οδήγησε στις ΗΠΑ σε δεκάδες τραυματισμούς και 3 θανάτους ατόμων (2 Ουάσινγκτον και 1 στο Σικάγο) και σταμάτησε όταν ένα θύμα πυροβόλησε σε κατάσταση αυτοάμυνας και σκότωσε 2 από τους επιτιθέμενους ηλικίας 15 ετών.

Τι πρέπει να κάνουμε; Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι γονείς και οι δάσκαλοι-καθηγητές του παιδιού. Πρέπει μέσα από το σπίτι και το σχολείο να μάθουμε τα παιδιά ότι δεν πρέπει να ακολουθούν σαν πρόβατα το πλήθος, να μην εκτελούν επικίνδυνα πράγματα, και να μάθουν να λένε όχι σε προκλήσεις. Επίσης πρέπει στα παιδιά να δείξουμε εμπιστοσύνη και να μην τα μειώνουμε ψυχολογικά (πχ να λέμε το παιδί βλάκα, άχρηστο κ.α). Πρέπει να νοιώσουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε και ότι τα υποστηρίζουμε με σκοπό να νοιώσουν άνεση προς τους γονείς και τους δασκάλους τους.

Πολύ καλό είναι να ξεκινήστε μαζί με το παιδί κοινές ασκήσεις πχ βόλτα, να παίξετε μπάσκετ, να δείτε μια ταινία. Να νοιώσει το παιδί μέρος μιας ομάδας και να δει την αγάπη. Με αυτό τον τρόπο να μπορέσει να σας ανοιχτεί και θα απομακρυνθεί από τέτοια αυτοκαταστροφικά «παιχνίδια» αφού θα νοιώθει συναισθηματική ολοκλήρωση. Επίσης να του δώσετε να καταλάβει ότι είσαστε και ο φίλος που μπορεί να εμπιστευτεί.

Επίσης οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για τους κινδύνους τέτοιων πράξεων και εφαρμογών σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς να κατακρίνουμε ή να απειλούμε τα παιδιά. Σημασία είναι να είναι διάλογος και όχι ανάκριση ή εισαγγελική αγόρευση που θα μας οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Μάλιστα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν και πολλές φορές θα μας καταπλήξουν με την ωριμότητά τους αλλά και με τις γνώσεις τους, ενώ μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους αλλά και τα ευάλωτα σημεία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ διενεργούνται συνεχώς study groups με παιδιά όπου αστυνομικοί του FBI μαθαίνουν τις νέες τάσεις της «μόδας» προκειμένου να μπορέσουν να βρουν παιδεραστές.

Μαζί με την επικοινωνία πρέπει να καταγράφουν τυχόν περίεργες συμπεριφορές ξένες προς το παιδί όπως παράξενοι τραυματισμοί, ευερεθιστότητα, αλλαγή διάθεσης προς τη μελαγχολία, να τραβάει φωτογραφίες τραυματισμών, να εκδηλώσει ξαφνική επιθυμία για πράξεις βίας (ταινίες βίας ή τρόμου, καβγάδες κ.α.), διαταραχές ύπνου, απομόνωση κ.α.

Αν μετά τις συζητήσεις και με τα ευρήματα των παρατηρήσεών από τη συμπεριφορά του παιδιού αντιληφτούμε ότι λαμβάνει μέρος στο BLUE WHALE ή σε παρόμοια παιχνίδια πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναλάβουμε δράση.

  1.  Μιλάμε στο παιδί υποστηρίχτηκα και ήρεμα προκειμένου να καταλάβει ότι είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Ότι είμαστε να το βοηθήσουμε στα προβλήματά του. Ενημερώνουμε άλλους γονείς με των οποίων τα παιδιά έχει επαφή το παιδί μας και ενημερώνουμε και το σχολείο. Δεν είναι ντροπή του εναντίον θα σώσουμε ζωές!!!
  2. Ζητάμε ψυχολογική βοήθεια από παιδοψυχολόγους. Πολύ καλή γραμμή βοήθειας που λειτουργεί όλο το 24ωρο και συνεργάζεται με την αστυνομία είναι το HOPE FOR CHILDREN τηλ 22103234.
  3. Ενημερώνουμε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία Διώξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος στο 11188 ή στο email ccu@cybercrimeunit.gr που θα κινηθεί στο να βρει τους «ιθύνοντες» πίσω από αυτά τα δολοφονικά «παιχνίδια».

Να γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Ακόμα και αν αποτύχουμε στην πρόληψη η γρήγορη αντιμετώπιση θα βοηθήσει στο να σώσουμε το παιδί – θύμα και άλλα δυνητικά θύματα.

Θοδωρής Δ. Σαράφης

Εκπαιδευτής Krav Maga

International Krav Maga Federation

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *