Υλικά
- 400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 gr. μαγιά ξερή
- Νερό χλιαρό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Eκτέλεση
- Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε την ζάχαρη, την μαγιά και 100 ml. χλιαρό νερό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου για 10 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε.
- Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά που προσθέσαμε στο μπωλ. Διαλύουμε σε 120 ml. νερό το αλάτι και το προσθέτουμε σταδιακά ενώ ζυμώνουμε.
- Θα ζυμώσουμε την ζύμη για 3 συνεχόμενα λεπτά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο. Σε ένα στρογγυλό μπωλ μετρίου, στρώνουμε μια καθαρή λινή πετσέτα και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι που ετοιμάσαμε και καλύπτουμε ερμητικά με μεμβράνη. Αφήνουμε το μπωλ μέσα στον φούρνο, που προθερμάναμε, για 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C Κελσίου. Αναποδογυρίζουμε το ψωμί σε ένα δίσκο ψησίματος ή ταψί.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και άλλα 8 – 10 στους 200°C Κελσίου.
Πάνου Κώστας, Σεφ