Μια γρήγορη και υγιεινή συνταγή που είναι ιδανική για το ξεκίνημα της ημέρας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία και καλά λιπαρά.
Υλικά για 2 άτομα
4 αυγά
1 αβοκάντο
1 λάιμ
Ξύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Χωριάτικο ψωμί
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, τόσο ώστε να μπορεί να καλύψει τα αυγά και το αφήνουμε μέχρι να σιγοβράσει. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ξύδι, κατά προτίμηση λευκό.
- Σε ένα μπολ σπάμε το κάθε αυγό και αφού δημιουργήσουμε μια δύνη στο νερό με ένα σύρμα, προσθέτουμε το αυγό. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα αυγά.
- Αφού περάσουν 3 – 4 λεπτά αφαιρούμε με μια αράχνη ή με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη σάρκα από το αβοκάντο και το χυμό από λάιμ, αλάτι και πιπέρι και με ένα πιρούνι το πολτοποιούμε.
- Σερβίρουμε βάζοντας πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί πρώτα το αβοκάντο, έπειτα τα αυγά και ολοκληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
?Tips
- Το αβοκάντο πρέπει να είναι ώριμο για να καταναλωθεί. Αφού το αγοράσουμε το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσει και έπειτα μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Συνήθως μια ένδειξη ωριμότητας είναι η μεταβολή χρώματος από έντονο πράσινο σε σκούρο πράσινο ή καφέ και το γεγονός ότι το κοτσάνι του βυθίζεται στη σάρκα όταν το πιέσουμε. Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία ωριμότητας, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο.
- Στα αυγά ποσέ συνήθως θέλουμε ο κρόκος να είναι ρευστός. Αν θέλουμε να είναι σφιχτός, τα μαγειρεύουμε 1 – 2’ παραπάνω. Δοκιμάζουμε πιέζοντας ελαφρώς με το δάχτυλο μας και βλέπουμε πόσο μαλακός είναι.
Καλή επιτυχία! ?
Παγώνα Σταυροπούλου