Χουνκιάρ Μπεγεντί

      No Comments on Χουνκιάρ Μπεγεντί

Αυτό το πιάτο, το οποίο πήρε το όνομά του από την έγκριση του Σουλτάνου Μουράτ Δ’, πρόκειται για μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας. Ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός, με τον πουρέ μελιτζάνας να ταιριάζει αρμονικά με το κοκκινιστό και να το απογειώνει! Μια μπελαλίδικη συνταγή που αρμόζει στο Κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά για το μοσχαράκι κοκκινιστό

1-1,2 kg μοσχάρι κομμένο τας κεμπάπ (κατά προτίμηση χτένι ή σπαλομίτα)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 καρότο

400 γρ τομάτα κονκασέ ή χυμό τομάτας

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

200 ml ξηρό κόκκινο κρασί

Μία πρέζα κανέλα τριμμένη

Ελαιόλαδο

Θυμάρι, ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τον πουρέ μελιτζάνας

5 μεγάλες μελιτζάνες

50 g αλεύρι

50 g βούτυρο

500 ml γάλα πλήρες ζεστό

100 g τυρί τριμμένο (παρμεζάνα, γραβιέρα)

Μία πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι, Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση για το μοσχαράκι

  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό και το αφήνετε να βράσει. Προσθέτετε το κρέας και το ζεματίζετε για 5’. Το σουρώνετε και το αφήνετε να στεγνώσει.
  • Στην κατσαρόλα προσθέτετε ελαιόλαδο να καλυφθεί ο πάτος και αφού κάψει προσθέτετε το μισό κρέας. Σωτάρετε έτσι ώστε να πάρει χρώμα και επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο. Το αφαιρείτε σε μία πιατέλα.
  • Στην ίδια κατσαρόλα συμπληρώνετε λίγο ελαιόλαδο αν χρειάζεται και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σωτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, σωτάρετε για 2-3’ και βάζετε και τον πελτέ. Προσθέτετε το κρέας, σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καλύπτετε με ζεστό νερό ή ζωμό και αφήνετε να βράσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να έχει δέσει η σάλτσα.

Εκτέλεση για τον πουρέ μελιτζάνας

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 ̊C στο γκριλ/αέρα
  • Πλένετε τις μελιτζάνες και κάνετε τρύπες με ένα μαχαίρι. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε για 20-30’.
  • Αφαιρείτε από τον φούρνο και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να μαλακώσει η φλούδα τους. Αφαιρείτε τη φλούδα με ένα μαχαίρι και τα σπόρια αν έχουν και τις πολτοποιείτε με ένα πιρούνι. Τις αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και μαγειρεύετε για λίγο. Προσθέτετε σιγά σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σβολιάσει και να μην «πιάσει». Αφού δέσει η μπεσαμέλ, προσθέτετε τις μελιτζάνες, το τυρί, το μοσχοκάρυδο και δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε τον πουρέ και από πάνω το μοσχαράκι και λίγο μαϊντανό.

?Tips

  • Προτείνεται να ζεματίσουμε το κρέας για να βγει πιο ελαφρύ σαν αποτέλεσμα. Αν δεν θέλουμε, μπορούμε απευθείας να σωτάρουμε.
  • Αν έχετε γκάζι ή κάρβουνα, μπορείτε να ψήσετε εκεί τις μελιτζάνες.
  • Αν οι μελιτζάνες έχουν υγρά, μπορούμε αφού τις αφήσουμε στο σουρωτήρι, να τις σωτάρουμε για να βγει πιο σφιχτός ο πουρές.
  • Το καρότο χρησιμοποιείται αντί για ζάχαρη, για να δώσει τη γλύκα του και επιπλέον γεύση. Αν θέλουμε αφού μαλακώσει, μπορούμε να το πολτοποιήσουμε με ένα πιρούνι και να το προσθέσουμε στη σάλτσα μας.

Καλή επιτυχία!?

Παγώνα Σταυροπούλου

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *