Μπορεί ο Σεπτέμβρης να έχει μπει για τα καλά, όμως η καλοκαιρινή διάθεση παραμένει! Γι’αυτό θα φτιάξουμε μια τάρτα με καλοκαιρινά φρούτα που είναι ακόμα στην εποχή τους.
Υλικά
Για την pâtesucrée
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ ζάχαρη άχνη
250 γρ κρύο βούτυρο γάλακτος
1 μεγάλο αυγό
1 κ.σ κρύο νερό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα βανίλια
Για τη γέμιση
3 μεγάλα ροδάκινα
6 βανίλιες
150 γρ βατόμουρα κατεψυγμένα
100 γρ ζάχαρη
50 γρ βουτυρο
1 κ.γ αλεύρι
1 σφηνάκι κονιάκ
Για τη σάλτσα καραμέλας
200 γρ ζάχαρη καστανή μαλακή
60 γρ βούτυρο γάλακτος
120 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ ανθό αλατιού
Για το σερβίρισμα
Παγωτό κρέμα
Εκτέλεση
Για τη βάση
- Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε κύβους.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και με τα χέρια μας το τρίβουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι, μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε και αυτό και ζυμώνουμε.
- Αν η ζύμη μας είναι στεγνή και δεν έχει γίνει μια μπάλα, τότε προσθέτουμε 1 κ.σ. κρύο νερό.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 2 μπάλες, η μια να είναι τα 2/3 και η δεύτερη το 1/3.
- Τυλίγουμε τις ζύμες μας με μεμβράνη και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γέμιση
- Με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε τη φλούδα και τον πυρήνα από τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες. Στη συνέχεια αφαιρούμε τον πυρήνα και από τις βανίλιες και τις κόβουμε και αυτές.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα φρούτα και μαγειρεύουμε μέχρι να πιούν σχεδόν τα υγρά τους. Σβήνουμε με κονιάκ ή κάποιο λικέρ της αρεσκείας μας και προσθέτουμε και τα κατεψυγμένα βατόμουρα μαζί με το αλεύρι.Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη βάση μας.
Για την τάρτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C.
- Βγάζουμε τη μεγάλη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες.
- Την στρώνουμε στην ταρτιέρα καλύπτοντας και τα τοιχώματα,αφήνοντας την μια λαδόκολλα από πάνω.
- Βάζουμε κάποιο βάρος πάνω από τη ζύμη μας, όπως όσπρια ή ρύζι για να την προψήσουμε.
- Ψήνουμε για 15′.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και προσθέτουμε τη γέμιση.
- Ανοίγουμε και τη δεύτερη ζύμη και κόβουμε λωρίδες για να καλύψουμε την τάρτα μας.
- Ψήνουμε για άλλα 30′.
Για την εύκολη σάλτσα καραμέλας
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα μας και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 – 6’.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε ένα κομμάτι από την τάρτα μας, βάζουμε μια μπάλα παγωτό και περιχύνουμε με την σάλτσα καραμέλας.
?Tips
- Η τάρτα δεν βγαίνει πολύ γλυκιά. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τα φρούτα που θα βάλουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να δοκιμάσουμε τη γέμιση και ανάλογα με τα γούστα μας να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ζάχαρη.
- Αν μας περισσέψει ζύμη, μπορούμε να κόψουμε με ένα κουπάτ ή ένα ποτήρι μπισκότα και να τα ψησουμε για 10′ στους 180°C.
- Η σάλτσα καραμέλας διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
- Το βάρος που θα χρησιμοποιήσουμε για το τυφλό ψήσιμο της ζύμης μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και να το ξανά χρησιμοποιήσουμε.
Καλή επιτυχία! ?
Παγώνα Σταυροπούλου