Αφού αναλύσαμε ορισμένα πράγματα για τη διατροφική αξία των αυγών και όχι μόνο, θα δούμε και κάποιες συνταγές με κύριο συστατικό το αυγό, ξεκινώντας από μια ομελέτα φούρνου ή αλλιώς frittata. Πρόκειται για μια συνταγή όπου θα ξεκινήσουμε το μαγείρεμα στις εστίες και θα τελειώσουμε στο φούρνο και μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Υλικά
4 αυγά
100 γρ μανιτάρια λευκά
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
10 τοματίνια
2 φέτες τυρί του τοστ
2 φέτες γαλοπούλα
100 ml γάλα πλήρες
25 γρ βούτυρο
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στο γκριλ.
- Καθαρίζουμετα μανιτάρια, αφαιρώντας τη φλούδα με ενα μαχαίρι. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές ζουλιέν, δηλαδή σε λωρίδες. Κοβουμε τα τοματινια στη μέση και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Σε ένα τηγάνι που ειναι κατάλληλο για φούρνο προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο και στη συνέχεια τα μανιτάρια και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και λίγο φρέσκο θυμάρι και σωτάρουμε για άλλα 5’.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, έπειτα τη γαλοπούλα κομμένη σε κομμάτια και το τυρί. Στο τέλος βάζουμε και τα τοματινια.
- Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 15′.
?Tips
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αλλαντικό ή τυρί έχουμε. Για ευκολία προτείνουμε γαλοπούλα και τυρί του τοστ.
- Αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε τους κρόκους, ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας 6 ασπράδια αυγών.
Καλή επιτυχία! ?
Παγώνα Σταυροπούλου