Drop the Bitcoin!

      No Comments on Drop the Bitcoin!

Διαβάζοντας το άρθρο θα δείτε ότι εκτός από λογοπαίγνιο, αυτό είναι ΚΑΙ συμβουλή.

Τι είναι το Bitcoin; Σε ελεύθερη απόδοση είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα. Και λειτουργεί με πολλούς τρόπους έτσι. Μπορεί κανείς να αγοράσει, σε συγκεκριμένες αγορές, οτιδήποτε θέλει και να πληρώσει με Bitcoin. Μπορεί να ανταλλάξει χρήματα για να αγοράσει Bitcoin ή να πουλήσει Bitcoin για να πάρει χρήματα.

Που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα το Bitcoin; Συνήθως σε παράνομες συναλλαγές. Είναι ο τέλειος τρόπος για να κρύψει κανείς χρήματα μέχρι να τα χρειαστεί. Για να δώσω ένα απλό παράδειγμα, ένας βαρώνος ναρκωτικών, ο οποίος έχει “κερδίσει” από τις δραστηριότητές του χιλιάδες ευρώ, μπορεί να τα μετατρέψει σε Bitcoin, το οποίο δεν φορολογείται και μέχρι τώρα δεν ελέγχεται σε σχεδόν καμία χώρα του κόσμου, και να τα έχει διαθέσιμα στο Bitcoin πορτοφόλι του για να αγοράσει τα πάντα (σε σημεία του Dark Web υπάρχουν έτοιμες ταρίφες, από το να παραγγείλει κανείς όπλα, μέχρι για πολιτικές δολοφονίες. Και όχι δεν αστειεύομαι, ούτε υπερβάλλω). Ή να τα μετατρέψει σε χρήματα (νόμιμα πλέον, αφού φαίνεται η πώληση) και να τα χρησιμοποιήσει κανονικά, χωρίς να χρειαστεί να τα “ξεπλύνει”.

Βέβαια υπάρχει πάντα ένα κόστος. Το Bitcoin είναι όπως κάθε άλλο νόμισμα και η εταιρεία που τα πουλάει και τα αγοράζει, το κάνει σε διαφορετικές τιμές. Δηλαδή για να αγοράσεις ένα Bitcoin θα δώσεις περισσότερα χρήματα από ότι θα πάρεις αν το πουλήσεις την ίδια ώρα στην ίδια εταιρεία.

Αυτό, το οποίο στην αρχή φτιάχτηκε για να κερδίζουν χρήματα οι εταιρείες Bitcoin, ξαφνικά δημιούργησε μια ολόκληρη αγορά, η οποία στηρίζεται στην παλινδρόμηση των τιμών του Bitcoin, με τα Bitcoin να πωλούνται και να αγοράζονται όπως και κάθε άλλο νόμισμα και τις τιμές τους να αυξάνονται ανάλογα με την προσφορά και την ζήτησή τους. Μάλιστα υπάρχουν πολλές ιστορίες για άτομα που απλά αγόραζαν και πούλαγαν Bitcoins και κέρδισαν εκατομμύρια.

Αλλά αφού η αγορά αυτή υπάρχει, γιατί να μην την χρησιμοποιούμε όλοι; Ήδη πολλές πλατφόρμες επενδύσεων υποστηρίζουν αγορές Bitcoin, μερικές μάλιστα τις διαφημίζουν κιόλας. Σημαντικά ποσά έχουν ήδη επενδυθεί σε αυτή την αγορά. Τρέξε κόσμε να προλάβεις!

Ή μάλλον… περίμενε. Τα ίδια ακούγαμε και στο Χρηματιστήριο και είδαμε που φτάσαμε. Και αν περίμενες έκανες πολύ καλά. Γιατί;

Από που τραβάει αξία το Bitcoin; Από πουθενά! Αξίζει μόνο όσο είναι διαθέσιμος να το αγοράσει ο επόμενος. Ο ορισμός αυτού που οι οικονομολόγοι αποκαλούν “Οικονομία του επόμενου Κορόϊδου”. Αν η εταιρεία που εξέδωσε το είδος Bitcoin που έχεις (γιατί δεν υπάρχει μόνο ένα) κλείσει, αυτά που έχεις στα χέρια σου είναι άχρηστα. Και δεδομένου ότι ελάχιστες συναλλαγές (νόμιμες) γίνονται μέσω αυτού του νομίσματος, αν αγοράσεις Bitcoin και δεν μπορείς να τα πουλήσεις…. τα παντρεύτηκες… και δεν έχει διαζύγιο.

Πριν λίγες μέρες η τιμή του Bitcoin έπεσε κατά 2.000 $ σε μια μέρα! Γιατί, ξέχασα να αναφέρω, η αγορά δεν έχει κανέναν κανονισμό. Μπορεί να έφτανε και στο μηδέν δηλαδή. Αν αύριο κάποιος αποφασίσει ότι δεν θέλει να αγοράσει Bitcoin, τότε η αξία του δικού σου μόλις έπεσε.

Και οι ιστορίες όσων πλούτισαν με Bitcoin; Οι περισσότερες είναι ψεύτικες. Και οι αληθινές αφορούν κυρίως άτομα που ίδρυσαν εταιρείες Bitcoin, όχι αγοραπωλητές.

Μείνετε μακριά από την συγκεκριμένη αγορά. Όλοι θέλουν να βγάλουν χρήματα από αέρα (ή εν προκειμένω από pixels γιατί στο τέλος, αυτό είναι το Bitcoin), αλλά συνήθως ο αέρας παίρνει χρήματα και δεν φέρνει. Μείνετε στα βασικά. Επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *