Πως γίνεται πραγματικά η μείωση του ποσοστού Ανεργίας

Η οικονομική κρίση επέφερε πολλά προβλήματα, τα οποία καθώς φαίνεται είναι δύσκολο να επιλυθούν σωστά και μακροχρόνια, με αποτέλεσμα οι πρόχειρες λύσεις να ρέουν ακατάπαυστα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ανεργία.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει πολιτικούς να υπόσχονται μείωση της ανεργίας; Πόσες χιλιάδες φορές ακούμε ότι μειώνεται η ανεργία έστω και στο ελάχιστον; Η αλήθεια όμως πίσω από αυτές τις στατιστικές κρύβεται αλλού, στα προγράμματα του ΟΑΔΕΔ.

Κάθε χρόνο βγαίνουν προγράμματα του ΟΑΔΕΔ ώστε να βοηθήσουν τους άνεργους να αποκτήσουν κάποια εργασιακή εμπειρία και να βγάλουν λεφτά. Χωρίς αμφιβολία αυτά τα προγράμματα είναι μια κάποια λύση αλλά δυστυχώς προσωρινή και με πολλούς παράγοντες να λαμβάνουν χώρα. Όπως είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Παραδείγματος χάριν, από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι πολλοί υπάλληλοι ιδιωτικού βιβλιοπωλείου πληρώνονται από το δημόσιο και είναι με πρόγραμμα τρίμηνο ή εξάμηνο. Εάν αυτό γίνεται και με άλλες ιδιωτικές εταιρίες αυτό σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία θα παραμείνει ως έχει.

Το να βρεις μια δουλειά για 3-6 μήνες δεν είναι δουλειά αλλά πρακτική (όπως ξεκάθαρα το λένε και στο εξωτερικό). Επίσης το να δουλεύεις σε ιδιωτική επιχείρηση και να πληρώνεσαι από το δημόσιο, δε σημαίνει ότι η επιχείρηση πάει καλά γιατί έχει υπαλλήλους, διότι πολύ απλά δεν έχει. Οι υπάλληλοί της είναι πολύ απλά του δημοσίου, αφού αυτός είναι ο εργοδότης τους.

Επομένως το να λένε οι εταιρείες με καμάρι στα παιδιά του ΟΑΔΕΔ ότι έχουμε μια άψογη συνεργασία με τον ΟΑΔΕΔ και ότι είμαστε πετυχημένοι είναι ένα ψέμα. Και για να είμαστε ειλικρινής είναι μια συμφωνία ΨΕΜΜΑΤΟΣ. Ο ΟΑΔΕΔ ξελασπώνει διότι δηλώνει έτσι ότι η ανεργία μειώθηκε (ναι δούλεψα 3 μήνες άρα δεν είμαι άνεργος… ενθουσιάστηκα), και η εταιρεία δεν κλείνει διότι δεν έχει πρόβλημα πληρωμής των υπαλλήλων διότι τους πληρώνει άλλος… ΕΜΕΙΣ!

Για την πραγματική μείωση της ανεργίας, και για την περιβόητη ανάπτυξη δεν χρειάζονται προσωρινές λύσεις αλλά μακροχρόνιες και εννοείται, όχι άλλα ΨΕΜΜΑΤΑ.  Το να βομβαρδίζεις τον ιδιωτικό τομέα με φόρους (27%) αλλά συγχρόνως να πληρώνεις τους υπαλλήλους του για εξιλέωση δεν έχει λογική. Μείωσε τους φόρους και άσε τις εταιρείες να πληρώνουνε μόνες τους,  τους υπαλλήλους τους μόνιμα και νόμιμα.

Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το σύστημα του ΟΑΔΕΔ δεν αφορά όλα του τα προγράμματα και όχι όλες τις ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία με το βιβλιοπωλείο δεν είναι η μοναδική συνεργασία του οργανισμού με τον ιδιωτικό τομέα.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *