Η τραγική στιγμή της 28ης Οκτωβρίου 2018

28η Οκτωβρίου. Μέρα γιορτής και Εθνικής Υπερηφάνειας!

Και ενώ όλη η Ελλάδα γιορτάζει, μια οικογένεια βυθίζεται στο πένθος και τη θλίψη αφού ένας νέος άνθρωπος φεύγει βίαια από αυτόν τον κόσμο, κάτω από συνθήκες αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα.

Την 28η Οκτωβρίου, ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφας σκοτώθηκε από πυρά της Αλβανικής αστυνομίας. Στην αρχή, σίγουρα και με την προτροπή αν όχι προβοκάτσια κάποιων, διαδόθηκε ότι αυτό έγινε επειδή ανέβασε την Ελληνική Σημαία σε ελληνικό χωριό κοντά στην μεθόριο, όπου βρίσκεται Ελληνικό Νεκροταφείο Πεσόντων του Έπους του ’40. Στο συγκεκριμένο χωριό μάλιστα για πρώτη φορά θα γίνονταν σχετικές τελετές, με την άδεια της Αλβανικής Κυβέρνησης. Ωστόσο μετά από έρευνα και ενώ επιβεβαιώθηκε ότι είχε σηκώσει την Ελληνική σημαία, μαθεύτηκε ότι ήταν οπλισμένος με όπλο εφόδου (Καλάσνικοφ) και ενδεχομένως να πυροβόλησε και εναντίον της Αστυνομίας, ή στον αέρα. Επιπλέον η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε ότι ο νεκρός είχε προηγούμενες συλλήψεις, σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών.

Το Smashpoint είναι εναντίον κάθε μορφής βίας και αναγνωρίζει το αναπόφευκτο του θανάτου ενός βαρέως οπλισμένου ατόμου που πυροβολάει έστω και στον αέρα. Ωστόσο οφείλουμε να ρωτήσουμε:

  1. Για ποιο λόγο η Αλβανική κυβέρνηση δεν δέχεται το αίτημα της οικογενείας του θανόντος για να γίνει και δεύτερη γνωμάτευση από ιατροδικαστή; Αφού είναι τόσο «καθαρή» περίπτωση (σύμφωνα με την Αλβανική αστυνομία) ο δεύτερος ιατροδικαστής απλά θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα των Αλβανών. ή μήπως αυτό δεν ισχύει;
  2. Για ποιο λόγο η δικαιοσύνη δεν επιτρέπει στην οικογένεια του θανόντος να υποβάλει μήνυση στην αστυνομία και να λάβει το πόρισμα του ιατροδικαστή;
  3. Γιατί δεν έχουν κληθεί μάρτυρες του γεγονότος; Το όλο πόρισμα έχει συνταχτεί μόνο με αναφορές της Αλβανικής αστυνομίας.

Μετά ερχόμαστε στο δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών

  1. Πλην μια τυπικής και χλιαρής ανακοίνωσης τι έχει πράξει το ΥΠ.ΕΞ.; Να θυμίσουμε ότι το θύμα δεν ήταν Ελληνικής καταγωγής Αλβανός πολίτης. Είχε λάβει Ελληνική υπηκοότητα.
  2. Για ποιο λόγο δεν έχει μεταβεί από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με ιατροδικαστή να εξετάσουν τις συνθήκες θανάτου; Είναι πάγια τακτική που εφαρμόζεται Διεθνώς!
  3. Για ποιο λόγο το ΥΠ.ΕΞ. δεν κινείται νομικά ενάντια στο Αλβανικό κράτος για τη καταπάτηση των δικαιωμάτων της οικογενείας του θανόντος να γίνει επανεξέταση και να λάβει το πόρισμα του ιατροδικαστή; Βάση αυτού μπορεί το Αλβανικό κράτος να πάει κατηγορούμενο μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να επιφέρει την ειρήνευση της περιοχής, σύμφωνα με δηλώσεις της, οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσπεράσει την στερεότυπη (και μόνη) δήλωση του ΥΠ.ΕΞ., να αναγνωρίσει ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν και να κλείσει ένα θέμα που μόνο αντιπαλότητα (και χωρίς απτό λόγο) προκαλεί και δίνει τροφή σε εθνικιστικές τάσεις και χώρο δράσης στους γνωστούς “Εισαγγελείς” του διαδικτύου (κάτι που εμείς δεν επιθυμούμε να γίνουμε).

Θα κλείσουμε απλά εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια Κατσιφα και με την ελπίδα ότι το περιστατικό θα εξιχνιαστεί το συντομότερο δυνατόν και η δικαιοσύνη θα λάμψει.

Η Συντακτική ομάδα του SmashPoint

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *