20 Οκτωβριου: Ημερα της Αστυνομιας

20 Οκτωβρίου γιορτή του Αγίου Αρτεμίου προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική Αστυνομία απαρτίζεται από περίπου 40.000 Έλληνες πολίτες και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ότι έχει ένα από τα καλύτερα ανθρώπινα δυναμικά σε όλη την Ευρώπη. Έτσι σήμερα ημέρα γιορτής της αστυνομίας όλοι οι πολιτικοί φορείς θα αναφερθούν στο έργο της αστυνομίας. Από την άλλη όμως οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι λόγω της ελλιπούς αστυνόμευσης, της αύξησης του εγκλήματος (μόνο η κυβέρνηση βλέπει πτώση) και τέλος λόγω της ανομίας. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα σας πείσει ότι οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο.

Όμως φταίει ο αστυνομικός όταν:

 • Λόγω του συστήματος προμηθειών που το θέσπισαν οι πολιτικές ηγεσίες δαπανούμε τεράστια ποσά χωρίς αντίκρισμα; Έτσι έχουμε αστυνομικούς που προμηθεύονται τις στολές τους, τα πυρομαχικά τους και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους από την τσέπη τους κάτι που δεν συμβαίνει ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού στην Ευρώπη;
 • Όταν λόγω πολιτικών αποφάσεων αυτή τη στιγμή η Αττική έχει 30 περιπολικά όταν θα έπρεπε να έχει περί τα 150; Ή μήπως φταίει ο αστυνομικός όταν υπάρχουν περιπολικά διαλυμένα που με πατέντες λειτουργούν; Έτσι τα περισσότερα περιπολικά συντηρούνται με προσωπικά χρήματα των αστυνομικών και από δωρεές κάτι που δεν συμβαίνει ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ευρώπη
 • Όταν λόγω πολιτικών συνιστωσών δεν εκπαιδεύεται σωστά και συνεχώς το προσωπικό. Κανονικά όλοι οι αστυνομικοί έπρεπε 3 ημέρες το μήνα να εκπαιδεύονται. Φυσικά αυτό δεν γίνεται και έτσι αστυνομικοί με δικά τους έξοδα εκπαιδεύονται σε παροχή Α’ βοηθειών, σε σκοπευτήρια σε συστήματα αυτοάμυνας.
 • Όταν λόγω πολιτικών αποφάσεων 2500 αστυνομικοί στην Αθήνα (αντί για 500 άτομα) υπηρετούν σε μονάδες καταστολής και άλλοι 1000 (αντί για 450 άτομα) προστατεύουν πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.α. τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην πρόληψη της εγκληματικότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι 60 αστυνομικοί φυλάνε τη πρωθυπουργική κατοικία (σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι η δύναμη είναι 25-30 αστυνομικοί), 30 αστυνομικοί φυλάνε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, 30 αστυνομικοί φυλάνε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι 20 το σπίτι του κυρίου Φλαμπουράρη κ.α. Όμως οι περιοχές Ζωγράφου-Παγκράτι-Γουδί- Αμπελόκηπους φυλάσσονται από 1 ομάδα της ΔΙΑΣ και 1 περιπολικό σύνολο 6 αστυνομικοί για 280.000 κατοίκους
 • Όταν λόγω πολιτικών αποφάσεων οι ταχυκίνητες μονάδες της Ομάδας Ζ και της ομάδας ΔΙΑΣ, των οποίων η αποστολή είναι η καταστολή του εγκλήματος, εκτελούν στατικά καθήκοντα φύλαξης στη πρεσβεία των ΗΠΑ, του Ισραήλ, στα γραφεία του ΣΎΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ή στην προσωπική ασφάλεια πολιτικών.
 • Όταν λόγω πολιτικών αποφάσεων ο αστυνομικός που θα συλλάβει ένα παράνομο μπορεί να καταλήξει σε ΕΔΕ ή να έχει ποινές. Παράδειγμα πέρυσι που συνέλαβαν άτομα που έκαναν αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας και οι αξιωματικοί υπεύθυνοι όλοι αντιμετώπισαν ΕΔΕ ενώ οι παράνομοι έφυγαν άνετοι. Ας μην ξεχνάμε και το Ρουβίκωνα που είναι «δικά μας παιδιά με κοινωνικές ανησυχίες».
 • Όταν η αστυνομία συλλαμβάνει σκληρούς ποινικούς εγκληματίες και λόγω της δικαιοσύνης, ορισμένες φορές με παρεμβάσεις πολιτικών, οι εν λόγω εγκληματίες δεν πάνε καθόλου φυλακή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 2 λαθρομετανάστες που δολοφόνησαν το παλικάρι το καλοκαίρι είχαν συλληφθεί 10 φορές στο παρελθόν αλλά δεν έκαναν ούτε μια 1 μέρα φυλακή.
 • Όταν ο αστυνομικός είναι ελλιπώς οπλισμένος σε σχέση με τους κακοποιούς. Έτσι οι κακοποιοί έχουν πολεμικά τυφέκια και χειροβομβίδες και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να αντιπαραβάλουν ισάξιο πυρ. Επίσης και όταν βάλλονται λόγω πολιτικών αποφάσεων τους απαγορεύεται η χρήση του οπλισμού τους όπως είδαμε πριν 3 μήνες στο Ζεφύρι.
 • Όταν από πολιτικές αποφάσεις ο αστυνομικός απαγορεύεται να κάνει καταδίωξη και να σταματήσει βίαια ένα όχημα όπως γίνεται παντού στο εξωτερικό. Μετά απορούμε για τον άλλον που μπήκε με το αυτοκίνητό του στη Βουλή. Αυτό μόνο στην Ελλάδα ισχύει!
 • Όταν απαγορεύεται στον αστυνομικό να προσφέρει πρώτες βοήθειες σε ένα θύμα και αν βοηθήσει κινδυνεύει με ΕΔΕ;
 • Όταν λόγω πολιτικών κινημάτων οι περισσότεροι αστυνομικοί δέχονται προσωπικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στην υπηρεσία τους με πολιτική ενδυμασία για να μην δίνουν στόχο ή που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν φαινόμενα bullying.
 • Τέλος φταίει ο αστυνομικός όταν δεν του έχουν δοθεί ασύρματοι; Όταν ένας αστυνομικός για να επικοινωνήσει με το Κέντρο ή με το προϊστάμενο κλιμάκιο ή με το ΕΚΑΒ ή με την Πυροσβεστική αναγκάζεται και παίρνει τηλέφωνο από το προσωπικό του κινητό; Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό.

Για όλα αυτά δεν φταίει ο αστυνομικός αλλά η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι τυχαίο πως όταν υπήρχε πολιτική απόφαση και βούληση η αστυνομία έκανε θαύματα. Όμως από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ (αναμορφωμένο ΠΑΣΟΚ) η αστυνομία χαρακτηρίζεται σαν εχθρός του πολιτεύματος και για αυτό βάλλεται.

Όμως ο απλός ο αστυνομικός παρ’ όλη την αδιαφορία και την εχθρότητα που αντιμετωπίζει από το πολιτικό φάσμα της Ελλάδος με αυταπάρνηση συνεχίζει τη αποστολή του.

Έτσι σήμερα τιμάμε τον απλό αστυνομικό που δουλεύει σε ένα περιβάλλον εχθρικό αντιμετωπίζοντας τους πιο σκληρούς εγκληματίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελείως γυμνός από κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα, με περιορισμένη εκπαίδευση και με την πολιτική ελίτ εναντίον του.

Ίσως πρέπει κάποια στιγμή εμείς ο απλός κόσμος να ξυπνήσουμε και να απαιτήσουμε την αναβάθμιση της αστυνομίας για να μπορούμε να νοιώθουμε ξανά ασφαλείς.

Η Συντακτική ομάδα του SmashPoint

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *