Αλλαγή “Ενοίκου” στην Ουάσιγκτον

You can see the English version of this article HERE

Το εκλογικό “θρίλερ” των τελευταίων ημερών στην Αμερική έληξε χθες το απόγευμα όταν από την Φιλαδέλφεια, την πόλη που γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ανακοινώνονταν τα τελικά αποτελέσματα και να κηρύσσουν τον 77χρονο Τζο Μπάιντεν τον νικητή των εκλογών με αποτέλεσμα στις 20 Ιανουαρίου να πάρει τον τίτλο του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η νίκη του Μπάιντεν τον καθιστά τον γηραιότερο που αναλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα της Αμερικής, στερεί για 5η φορά από εν ενεργεία Πρόεδρο δεύτερη θητεία και τοποθετεί την πρώτη έγχρωμη Αντιπρόεδρο (Καμάλα Χάρις) στην ιστορία των Η.Π.Α. Πως όμως έφτασε στην δύσκολη αυτή νίκη ο «Δημοκρατικός» από το Ντέλαγουερ;

Πανδημία του Κορωνοϊού: Οι Η.Π.Α. έχουν χτυπηθεί περισσότερο από κάθε χώρα στον πλανήτη από την πανδημία, με πάνω από δέκα εκατομμύρια κρούσματα και διακόσιους σαράντα χιλιάδες θανάτους. Τα παραπάνω νούμερα και η υποτίμηση της κατάστασης από τον Ντοναλντ Τραμπ (με αποτέλεσμα να νοσήσει ακόμη και ο ίδιος από τον ιό) οδήγησαν ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει τον απερχόμενο πρόεδρο στις εκλογές του 2016 να του γυρίσουν την πλάτη (κάτι που φάνηκε από τις ψήφους των πολιτειών που χτυπήθηκαν από τον ιό έντονα όπως το Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν).

Επιστολική Ψήφος: Το εκλογικό σύστημα στις Η.Π.Α. επιτρέπει την αποστολή της ψήφου μέσω του ταχυδρομείου, με αποτέλεσμα να μπορεί να ψηφίσει όλος ο πληθυσμός πολύ πιο εύκολα και ανέξοδα. Σε συνδυασμό με την πανδημία ήταν η ιδανική ευκαιρία για τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ασφαλείς αλλά και να μετέχουν στην τόσο αυτή κρίσιμή εκλογική διαδικασία. Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να ευνοήσει και τους δύο υποψηφίους, αλλά με τους περισσότερους υποστηρικτές του τέως Προέδρου να είναι αρνητές της σοβαρότητας του ιού και το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικάνων να θέλει να ξεφύγει από την κόλαση της πανδημίας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η επιστολική ψήφος έδωσε μεγάλο όφελος στο Τζο Μπάιντεν (Οι επιστολικές ψήφοι του «χάρισαν» τους 20 εκλέκτορες της Πενσυλβάνια, ανέτρεψαν τις εις βάρος του εφτακόσιες χιλιάδες ψήφους και του έδωσαν την Προεδρία).

Ντόναλντ Τραμπ : Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος ήταν βασική αιτία  της νίκης των Δημοκρατικών είτε το πιστεύετε είτε όχι. Με μηδενικό πολιτικό λόγο (άλλωστε δεν είναι πολιτικός), έντονα ρατσιστικές τάσεις και αδιαφορία για τα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας, ο Τραμπ όχι μόνο κατά την τετραετία του δεν έκανε την Αμερική μεγάλη ξανά (ήταν το προεκλογικό του μότο), αλλά τον απομάκρυνε από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι διπλωματικές σχέσεις των Η.Π.Α. με την Ευρώπη αλλά και με άλλα κράτη της υφηλίου έφτασαν στο ναδίρ και η περίφημη έμπνευση ισχύος της Αμερικής έχει εξαφανιστεί (ένας βασικός λόγος του παροξυσμού από πλευράς Ερντογάν). Κατά το ξέσπασμα της πανδημίας ο Πρόεδρος Τραμπ έλαμψε, δια της αδιαφορίας του και αντί να πάρει σοβαρά μέτρα άρχισε ένα δριμύ κατήγορο κατά της Κίνας αντί να λειτουργήσει ορθολογιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης και να ακούσει τις συμβουλές των επιστημόνων για το πως θα αναχαιτίσει αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Όλα τα παραπάνω του έδωσαν το χαρτί της έξωσης από το Λευκό Οίκο, που ακόμη και τώρα δεν παραδέχεται την ήττα του παρά τα γεγονότα.

Κλείνοντας θέλω να μοιραστώ μια σκέψη που αφορά την νέα μέρα των Η.Π.Α.. Πολλοί ρωτάνε αν θα είναι καλύτερος ο Μπάιντεν από τον Τράμπ. Σίγουρα δεν μπορώ να πω με σιγουριά αλλά ο Μπάιντεν έχοντας διατελέσει Αντιπρόεδρος και γνωρίζοντας τα πολιτικά δεδομένα είναι εφικτό να παράγει έργο για την χώρα του και σίγουρα να αυξήσει ξανά το γόητρο της Αμερικής. Το κακό είναι ότι δεν έχει πολύ χρόνο, καθώς στα 77 του χρόνια, μόλις μια θητεία είναι κατά την γνώμη μου εφικτή για τον Μπάιντεν. Μένει να δούμε, πάντως πιστεύω ότι σίγουρα για την Ελλάδα ξεκινά μια καλύτερη μέρα καθώς πλέον η Αμερική έχει Πρόεδρο και όχι Επιχειρηματία.

Βάλλας Γεώργιος, Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *