Το νόημα των Πρόωρων Εκλογών στην Τουρκία

Στις 18 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου 2018 αντί στις 3 Νοεμβρίου του 2019, που ήταν προγραμματισμένες, φέρνοντας μια αμηχανία σε πολλούς διεθνείς αναλυτές για το τι κρύβεται πίσω από την εν λόγω απόφαση αλλά και τι μπορεί να επακολουθήσει.

Θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι απλά. Ο κύριος Ερντογάν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά με την όλη κατάσταση της Τουρκίας και ότι πλέον οι ξένοι έχουν βαρεθεί με τα νταηλίκια του. Το όλο θέμα ξεκινάει εσωτερικά και συγκεκριμένα από το 2017 που ξεκίνησε μια πτώση για τον σουλτάνο. Τον Απρίλιο του 2017 έλαβε μέρος δημοψήφισμα που ο κύριος Ερντογάν κέρδισε οριακά, ένα δημοψήφισμα που του έδινε τρομερές εξουσίες τις οποίες στις επόμενες εκλογές θα επισημοποιήσει. Τι θα είναι οι εξουσίες; Ότι πλέον δεν θα υπάρχει πρωθυπουργός και αποδυναμώνεται το κοινοβούλιο, δηλαδή θα τον καταστήσει αειθαλή ηγέτη της Τουρκίας ότι δηλαδή έκανε ο άλλος δικτάτορας ο κύριος Πούτιν, και μείνει στην Ιστορία σαν ένας δεύτερος Κεμάλ. Θα πει κανείς πολύ βαρύς ο χαρακτηρισμός όμως αν κοιτάξουμε λίγο την πολιτική πορεία του σημερινού Προέδρου θα δούμε πως σταδιακά αυτό κάνει και ήδη έχει κάνει μεγάλη αίσθηση παγκοσμίως με τις ενέργειες του, που θυμίζουν αρκετά την άνοδο του Χίτλερ. Αρχικά σαν νεωτεριστής που έβγαλε την Τουρκία από το δυτικό  τρόπο διοικήσεως και κτυπώντας αρκετά το στρατιωτικό παρακράτος με ταυτόχρονη προώθηση του Ισλαμισμού. Εν συνεχεία σαν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης που σιγά σιγά έστειλε στην λήθη τους αντιπάλους του είτε με πολιτική προπαγάνδα, είτε με το περίφημο «πραξικόπημα» εναντίον του, είτε με τις καινούργιες εξουσίες που του παραχωρήθηκαν μετά το εν λόγω πραξικόπημα και με την καθαίρεση ατόμων που θεωρούσε απειλή για αυτόν, και τώρα με τις έκτακτες εκλογές που ουσιαστικά αν καταφέρει να εκλεγεί θα τον μετατρέψουν στον απόλυτο νέο Σουλτάνο της Τουρκίας. Και η νίκη του δεν θα είναι και τόσο δύσκολή αφού πλέον ελέγχει πλήρως το δημόσιο τομέα, σώματα ασφαλείας, μυστικές υπηρεσίες και στρατό. Επίσης έχει εκδιώξει, φυλακίσει ή εξαφανίσει (για να μην πούμε εκτελέσει) πολλούς από τους αντιφρονούντες πολιτικούς, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους ενώ πλέον με νόμο υπάρχει λογοκρισία και στα ΜΜΕ. Έτσι εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση και πλέον είναι απόλυτος άρχων όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα σε άρθρο μας (Βραβείο Όσκαρ στον Ερντογάν). Άλλωστε το ίδιο έκανε και ο Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και όλοι οι δικτάτορες του 20ου αιώνα (Χίτλερ, Λένιν, Στάλιν, Κιμ κ.α). Όμως στο δημοψήφισμα πέρυσι η νίκη του ήταν πύρρεια ενώ σε πολλές περιοχές κυρίως στις κουρδικές περιοχές υπήρξαν πολλά γεγονότα νοθείας.

Τώρα ο κύριος Ερντογάν στο εσωτερικό του αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα:

 • Συρία. Όπως είπαμε στη Συρία έχει φάει τα μούτρα του και ο περίφημος Τουρκικός στρατός έγινε για άλλη μια φορά ρεζίλι. Ναι θα μου πείτε ότι κατέλαβε το Αφρίν. Ας δούμε τι κατάφερε; Οι Κούρδοι αποχώρησαν συντεταγμένα, δηλαδή άφησαν τη πόλη στον κύριο Ερντογάν που το κατέλαβαν Κούρδοι και ισλαμιστές αντάρτες χρηματοδοτούμενοι από την Τουρκία. Είδαμε μόνο Τούρκους των ειδικών δυνάμεων όχι το τακτικό στρατό που είχε σταλεί δύναμης 10 περίπου ταξιαρχιών (30.000 άνδρες). Οι Τούρκοι και σύμμαχοί τους κατέλαβαν μια πόλη αλλά δεν ελέγχουν τα γύρω υψώματα ενώ ο Κουρδικός στρατός του YPG συνεχίζει να είναι ενεργός και την ίδια στιγμή τα Τουρκικά στρατεύματα είναι ακινητοποιημένα και έχουν προβλήματα εφοδιασμού και κατάληψης στρατηγικών σημείων. Άρα στρατηγική ήττα κάτι που όσο και να προσπαθεί ο κύριος Ερντογάν δεν μπορεί να χρυσώσει το χάπι.
 • Οικονομία. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η Τουρκική οικονομία είναι έτοιμη να εκραγεί με πλήρη διάλυση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων όπου πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ εφικτό στο άμεσο μέλλον και λογικό να φέρνει πολύ πίεση στον κύριο Ερντογάν. Σκεφτείτε ότι ο τουρισμός έχει πέσει κατά 90%, η ανεργία αυξάνεται, υπάρχει υπερπληθυσμός, αυξάνεται η φτώχεια κ.α.
 • Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα και επιτέλους έφαγε η Τουρκία ένα γερό ράπισμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την απαγωγή και ομηρεία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη επίθεση του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδος με απειλές και με την επίσπευση των εκλογών. Για μένα είναι κίνηση πανικού.
 • ΝΑΤΟ και κυρίως ΗΠΑ. Μπορεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να τήρησε ίσες αποστάσεις για τα Ελληνοτουρκικά όμως ας δούμε 5 βασικά σημεία που το ΝΑΤΟ άδειασε την Τουρκία και βοήθησε την Ελλάδα:
  • Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ της Πολεμικής Αεροπορίας που αναβάθμισε το ρόλο της άσκησης ενώ προχωρεί η αναβάθμιση της 117 ΠΜ σε ΝΑΤΟικό κέντρο εκπαίδευσης την ίδια στιγμή που κλείνει το Ινσριλίκ.
  • Τη τοποθέτηση Αμερικάνικου Αεροπλανοφόρου στην Σούδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Αμερικάνος ελέγχει πλέον το Αιγαίο. Έτσι αν Τουρκικά πάνε να μπουν στον εναέριο χώρο της Ελλάδος μπορούν να καταρριφθούν από τους Αμερικάνους σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικάνων αξιωματούχων.
  • Άδειασμα σχετικά με την προμήθεια Αμερικάνικών πολεμικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ λόγω επαφών του Ερντογάν με την Ρωσία.
  • Αποχώρηση πολλών Αμερικάνικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων από την Τουρκία.
  • Αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδος –ΗΠΑ και επιθετική διπλωματική από ΗΠΑ προς Τουρκία προς όφελος Ελλάδος. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη παραδοχή του κύριου Ερντογάν στις 20 Απριλίου ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να του δώσουν οπλισμό.
 • Βαλκάνια: Η δύναμη της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι 3 χώρες : Βοσνία – Αλβανία – ΠΓΔΜ. Η Βοσνία ήδη συζητιέται η διάσπασή της και η ένωση της Σερβικής Δημοκρατίας με την Σερβία. Έτσι ήδη από το 2016 ο κύριος Ερντογάν είδε να χάνει ένα σύμμαχό του. Η ΠΓΔΜ το τελευταίο μήνα βλέπει ότι τελειώνει το λάδι στο καντήλι της σχετικά με την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και έτσι κάνει σπασμωδικές κινήσεις για εύρεση λύσης με την Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό να χάσει και αυτό το σύμμαχο η Τουρκία και να μείνει μόνο με την Αλβανία.
 • Ρωσία: Από το 2016 ο κύριος Ερντογάν και ο κύριος Πούτιν από άσπονδοι εχθροί έγιναν κολλητοί. Βέβαια οι Ρώσοι ως γνωστόν πάντα κοιτούσαν το συμφέρον τους και πρόδιδαν τον καθένα (είδαμε και εμείς πόσο «φιλέλληνας» και ντόμπρος στις υποσχέσεις του είναι ο Βλαδίμηρος με το ξανθό του γένος που θα μας σώσουν, και έτσι πούλησαν αντιαρματικά Kornet και πυραύλους S-400 στην Τουρκία εξαλείφοντας το όποιο αβαντάζ είχαμε αρματικά στον Έβρο και αεροπορικά στο Αιγαίο). Έτσι ο κύριος Ερντογάν ξέρει ότι η λυκοφιλία του με τη Ρωσία έχει ημερομηνία λήξης.

Βέβαια υπάρχει και κάτι εκτός Τουρκίας που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης. Πριν λίγες μέρες η Αμερικάνικη κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές σε α’ ύλες για κατασκευή αντιβαλλιστικών υλικών (αλεξίσφαιρα, κράνη, αντιβαλλιστικές πλάκες κ.α) σε όλο τον κόσμο. Τελευταία φορά που το έκανε ήταν το 2003 λίγο πριν την εισβολή τους στο Ιράκ. Μήπως ετοιμάζονται για επίθεση στη Συρία όπου και θα βρουν ενάντια τους την Τουρκία; Μήπως αυτό το σενάριο έχει κάνει τον κύριο Ερντογάν να χάσει τον ύπνο του;

Έτσι βάση των παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση για επίσπευση των εκλογών τον Ιούνιο είναι μια κρίση πανικού αφού δεν του βγαίνουν τα κουκιά. Ας μην ξεχνάμε το αναπάντεχο που με το θάνατο του Σμηναγού (Ι) Μπαλταδώρου η Τουρκία έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν ευθύνεται για το χαμό του Έλληνα ιπτάμενου όπως και το γεγονός ότι στείλανε ανακοίνωση να συλλυπηθούν κάτι που ΔΕΝ έχει γίνει ποτέ ούτε με τους 3 αξιωματικούς (Καραθανάσης, Βλαχάκος και Γιαλοψός) στα Ίμια το 1996 ούτε με τον Σμηναγό (Ι) Ηλιάκη το 2006 οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από τους Τούρκους. Μάλλον γιατί κατάλαβαν ότι δεν τους παίρνει και άλλο φάουλ που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα και σύρραξη με την Ελλάδα.

Όμως τι αντίκτυπο θα έχει σε εμάς; Αρχικά βλέπουμε ξεκάθαρα πλέον γιατί έχουμε το τελευταίο 5μηνο τόσες Τουρκικές προκλήσεις όπως:

 • Εμβολισμός περιπολικού ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού από σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής
 • Εκδίωξη Ελλήνων ψαράδων σε πολλαπλά επεισόδια από το Δεκέμβριο του 2017
 • Εμβολισμός περιπολικού ΓΑΥΔΟΣ του Λιμενικού Σώματος από σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής
 • Παρενοχλήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, του Αρχηγού ΓΕΣ και του Υπουργού Αμύνης όταν μεταβαίνουν στα Δωδεκάνησα
 • Απαγωγή από Ελληνικό έδαφος 2 Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών και εν συνεχεία τη παράνομη ομηρεία τους επί 1,5 μήνα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας άνευ κατηγορίας. Μάλιστα πρόσφατα στις 20 Απριλίου ο κύριος Ερντογάν είπε ότι δεν θα απελευθερώσει τους 2 Έλληνες Αξιωματικούς.
 • Αύξηση απειλών για την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας από τους κκ Ερντογαν, Μπαχτσελί, Γιλντιρίμ κ.α. όπως και η κατά φαντασία των Τούρκων ότι κατέβασαν την Ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάγος. Οι εθνικιστικές κορώνες αυξήθηκαν και με την συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί (αρχηγού των Γκρίζων Λύκων). Βέβαια από λόγια χορτάσαμε.
 • Αύξηση παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας, Ακτοφυλακής και ναυτικού. Βέβαια όταν η φρουρά της νήσου Ρω που αποτελείται από καταδρομείς, έβαλε προειδοποιητικές βολές σε ελικόπτερο της Τουρκικής ακτοφυλακής, τους κόπηκε ο βήχας. Άλλωστε είπαμε ότι ο Τούρκος κάνει νταηλίκια εκεί που νομίζει ότι τον παίρνει.
 • Αύξηση μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με 700 μετανάστες ανα βδομάδα.

Ουσιαστικά ο κύριος Ερντογάν προσπαθεί και θα συνεχίσει τώρα πιο εντατικά να αυξήσει τις προκλήσεις τους προς την Ελλάδα για να συσπειρώσει προς το πρόσωπό του τον Τουρκικό λαό προκειμένου να εδραιώσει και άλλο την θέση του. Δεν είναι τυχαίο ότι 21 μήνες σχεδόν από το πραξικόπημα και ακόμα η Τουρκία είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με σκοπό να τρομοκρατήσει τον κόσμο και τον συσπειρώσει στο πρόσωπό του. Αν και δεν έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε το θέμα πολέμου σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε ένα θερμότατο δίμηνο και πλέον αυξάνεται η πιθανότητα ενός καυτού επεισοδίου στο Αιγαίο και στην Θράκη τύπου Ίμια που η Τουρκία θα κοιτάξει να κερδίζει Ελληνικά εδάφη ή να δημιουργήσει γκρίζων ζώνες και πιθανόν κοσοβοποίηση της Θράκης. Στηρίζουμε  τη πεποίθηση ότι δεν θα έχουμε την παρούσα στιγμή πόλεμο σε 3 σημεία:

 • Πολιτικό αφού τα οφέλη σε σχέση με τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν μια σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας θα ωχριούν για την Τουρκία, αφού με την κήρυξη ενός πολέμου στην Ελλάδα, ουσιαστικά θα κλείνει την τελευταία “χαραμάδα” συνεργασίας με τη Δύση , θα δυναμιτίσει το όλο αρνητικό κλίμα που υπάρχει από όλη την Ευρώπη και την Αμερική ως προς αυτήν . Αποτέλεσμα είναι η διάλυση της Τουρκίας και της οικονομίας της που παραπαίει.
 • Οικονομικό: Όπως είχαμε αναλύσει  σε άρθρο μας πριν κάποιο διάστημα σχετικά με το γιατί είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αδύνατος (ή μάλλον απίθανος) με βάση την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών και το γενικό οικονομικό κλίμα. Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. Βλέπουμε ότι ένας πόλεμος των δύο χωρών μπορεί βάση λογικής να θεωρηθεί απίθανος. Βέβαια την παρούσα στιγμή δεν περιμένουμε γενικευμένη σύρραξη λόγω και της κακής κατάστασης της Τουρκικής οικονομίας η οποία θα καταρρεύσει σε συνδυασμό με το πολιτικό σκέλος της πεποίθησής μας.
 • Στρατιωτικό: Η Τουρκική πολεμική βιομηχανία δουλεύει στο φουλ και από εκεί που υπήρχε συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής κατά 20% στα εξοπλιστικά, πλέον αυτό πλησιάζει στο 80%. Όμως η Τουρκική πολεμική μηχανή έχει αρκετά προβλήματα. Χιλιάδες στελέχη έχουν εκδιωχθεί, αποστρατευτεί ή φυλακιστεί. Ένα παράδειγμα είναι ότι την παρούσα στιγμή η Τουρκική αεροπορία έχει έλλειμμα κατά 50% σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Συγχρόνως ο πόλεμος στη Συρία έχει δείξει τη γύμνια των Τούρκων. Στην Συρία έχουν πλήρη αεροπορική υπεροχή, οργανωμένη διοικητική μέριμνα και υπεροπλία σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, πυροβολικό, οπλισμό και τέλος σε επικοινωνίες. Παρόλα αυτά έχουν φάει τα μούτρα τους μπροστά σε ελαφρά οπλισμένο στράτευμα. Έτσι αν με τους αντάρτες έφαγε τα μούτρα τους τι θα κάνουν οι Τούρκοι εμπρός στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν το γεωγραφικό χώρο υπέρ τους, έχουμε καλύτερη χρήση του Πολεμικού Ναυτικού που μπορεί άνετα να αποκλείσει το Τουρκικό στόλο σε Δαρδανέλια και Σμύρνη, με ένα δυνατό στράτευμα σε Θράκη και Αιγαίο, όπως με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που είναι η πιο αξιόμαχη του ΝΑΤΟ. Άρα άμα πάει σε πόλεμο οι πιθανότητες είναι να ηττηθεί ο κύριος Ερντογάν θα γυρίζει ενάντια αυτή η ήττα εναντίον του.

Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η όλη παραφιλολογία περί πολέμου με την Τουρκία, την παρούσα στιγμή, είναι μια πολιτική προπαγάνδα του Ερντογάν για να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων και απλώς να εδραιώσει και ολοκληρωτικά την θέση του σαν ελέω Θεού Σουλτάνος της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα έχουμε 2 επιλογές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κυρίου Ερντογάν:

 • Νηφαλιότητα: Κρατάμε μια ήπια στάση όπως πάντα κάναμε με σκοπό να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά.
 • Ανταπόδοση: Ανταποδίδουμε και πλέον πιθανόν να οδηγηθούμε σε ανοιχτή σύρραξη.

Και οι δυο επιλογές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Τι θα διαλέξουμε εμείς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις αλλά καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση διότι όπως λέει ο λαός «καλύτερα γαιδουρόδενε παρά γαιδουρογύρευε».

Όπως έχουμε πει και παλαιότερα ο κύριος Έρντογάν έχει βλέψεις για την Ελλάδα αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος. Σαν σωστός σκακιστής τοποθετεί τις δυνάμεις του και προσπαθεί να γίνει αυτάρκης γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από το εξωτερικό. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να λυθεί. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας και το οποίο αρχίζει σταδιακά να γίνεται πρόβλημα και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου; Μα φυσικά η ανεργία! Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τους ανέργους; Είτε να τους στείλεις σε άλλη χώρα, είτε να τους δώσεις δουλειά (στο στρατό), είτε να σκοτωθούν, όπως μας έχει πληροφορήσει ο Malthus (ναι είναι οικονομολόγος και ναι η οικονομική του θεωρία βασίζεται στην μείωση του υπερπληθυσμού μέσω της προσεκτικής αναπαραγωγής και του πολέμου – λιμού). Άλλωστε στο Αιγαίο έχουμε  δύο οικονομίες  που είναι είτε σε πτώση είτε φυτοζωούν, με πολλά εσωτερικά προβλήματα που χρειάζονται είτε ένα ισχυρό σοκ, είτε μια κλωτσιά για να φτιαχτούν πάλι από την αρχή. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι μεν καταστροφικό για τις οικονομίες αυτές, ωστόσο μακροπρόθεσμα τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια. Άλλωστε μην πάτε μακριά. Σκεφτείτε απλά ότι η σημερινή οικονομική μηχανή που λέγεται Γερμανία είχε βομβαρδιστεί σε επίπεδο οικοπέδου από την συμμαχική αεροπορία πριν από 70 χρόνια.

Η άποψη μας είναι ότι βάση ιστορίας ο Τούρκος είναι ψευτονταής που φοβάται την αντιπαράθεση και για να συμμορφωθεί θέλει δυναμική. Έτσι το πιο ενδεδυμένο είναι να κρατήσουμε την ήπια στάση μας προς το παρόν αλλά να έχουμε σχεδιασμό έτσι ώστε με την πρώτη αφορμή να δράσουμε δυναμικά ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τη Πατρίδα μας. Ορισμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία είναι:

 • Άμεση κινητοποίηση όλων των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατάσταση πολέμου με κινητοποίηση εφεδρειών Α’ γραμμής, έξοδος των μονάδων σε χώρους διασποράς και άρση των κανόνων εμπλοκής δηλαδή Weapons Free όπως κάναμε το 2010 με την Τουρκία και οι Τούρκοι ξέχασαν Τουρκική κυριαρχία σε Αγαθονήσι, Φαρμοκονήσι και έφυγαν με την ουρά στα σκέλια.
 • Αποκλεισμό από το Πολεμικό Ναυτικό των στενών των Δαρδανελίων και του κόλπου της Σμύρνης εγκλωβίζοντας όλο του Τουρκικό στόλο αλλά και αποκόπτοντας το εμπόριο στην περιοχή προς Κωνσταντινούπολη, Γιάλοβα, Σμύρνη που είναι τα κύρια λιμάνια της Τουρκίας. Άλλωστε χωρίς ναυτικό η Τουρκία δεν θα μπορεί να ξεκινήσει επιχειρήσεις ούτε σε Θράκη ή σε Αιγαίο ή σε Κύπρο και έτσι εξασφαλιζόμαστε για περίπτωση σύρραξης.
 • Άμεση λήξη διπλωματικών σχέσεων με ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από την Άγκυρα και απέλαση του Τούρκου πρέσβη και των Τούρκων προξένων από την χώρα κάτι που τρέμει η Τουρκία την παρούσα στιγμή.
 • Κλείσιμο του Τουρκικού προξενείου στη Ξάνθη μειώνοντας την όποια επιρροή της Τουρκίας προς τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης κάτι που επίσης δεν θέλει να χάσει η Τουρκία (γιατί άραγε;).
 • Κλείσιμο των συνόρων για Τουρκικά οχήματα στην Θράκη. Φανταστείτε ότι καθημερινά 500 Τουρκικές νταλίκες μπαίνουν στην Ελλάδα για να πάνε Ευρώπη. Φανταστείτε το αντίκτυπο αυτής της κίνησής μας στην Τουρκική αγορά και στην Ευρωπαϊκή.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του και επιθυμεί να διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία του θα προβεί σε αυτές τις κινήσεις όπως έχουν κάνει άλλες χώρες στο παρελθόν (πχ Ελβετία). Είναι αποδεδειγμένο ότι αν γίνουν τα παραπάνω την πρώτη μέρα κιόλας ο κύριος Ερντογάν θα παρακαλάει γονυπετώς την Ελλάδα για ειρήνευση και να ηρεμία όπως έκανε το 1987 ο Τουρκούτ Οζάλ στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν δόθηκε η διαταγή βυθίσατε το Χόρα, και το 1996 η Τανσούν Τσιλλέρ όταν άκουσε το πάμε πόλεμο του κυρίου Σημίτη. Όμως πρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση υπέρ της Ελλάδος μια ευκαιρία που αν παιχτεί σωστά θα φέρει ειρήνη, ευημερία και συνεργασία στην περιοχή για πολλά χρόνια, αν όμως κάνουμε τα λάθη των Ιμίων τότε ετοιμαστείτε για νέες γκρίζες ζώνες και αποχαιρετούμε τα κοιτάσματα στο Αιγαίο.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.