Ξαφνικό “Εκλογικό” Χτύπημα

Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία στον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, με την πόλωση και τις επιθέσεις από τα εκάστοτε κόμματα να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή σημεία προσβολής, χυδαιότητας αλλά και κοροϊδίας προς τον λαό, με την λογική να προσδιορίζει μόνο ένα επακόλουθό: Εθνικές Εκλογές. Ο χρόνος διεξαγωγής τους, για πρώτη ίσως φορά στα ελληνικά δεδομένα είναι μετέωρος και θα είναι αποτέλεσμα πολλών μεταβλητών, ωστόσο τρεις είναι κατά την γνώμη μου οι πιο πιθανές περιπτώσεις για να “χτυπήσει” η βόμβα των εκλογών.

Πρώτη περίπτωση: O ερχομός της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Π.Γ.Δ.Μ. Ζόραν Ζάεφ, το τοπίο μοιάζει ιδιαίτερα ομιχλώδες για να περάσει η Συμφωνία από την Βουλή. Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητοι και ακόμη και στον ίδιο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει αναταραχή (αν και όπως έχει αποδείξει η “αριστερή νοοτροπία του κυβερνών κόμματος, θα ακολουθηθεί δημοκρατικά και αυτόβουλα … ό,τι πει ο πρωθυπουργός), και ο χρυσός αριθμός των 151 βουλευτών κρίνεται στην ψήφο (μετά και την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην Νέα Δημοκρατία , που μέχρι τώρα δήλωνε υπέρ της Συμφωνίας). Σε περίπτωση αποτυχίας το να περάσει η Συμφωνία και η ξαφνική διάλυση της Βουλής αποτελεί ένα πιθανό σενάριο προκειμένου ο πρωθυπουργός να περισώσει ότι είναι εφικτό από την εκλογική του δύναμη,

Δεύτερη περίπτωση: H στάση των ΑΝ.ΕΛ. To συγκυβερνών κόμμα βλέπει την πολιτική του κατρακύλα και την πιθανότητα να κερδίζει την είσοδο του στην επόμενη Βουλή να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Η πιθανή σωτηρία που ελπίζει ο κ. Καμμένος είναι μια ηρωική έξοδο με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα, προκειμένου να “εμφανίσει” ξανά την πατριωτική του ταυτότητα μακριά από υπουργικές καρέκλες (βέβαια με τόσο μνημονιακά μέτρα και την “χαλαρή” αντιμετώπιση έως τώρα του θέματος των Σκοπίων δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει καλύτερη κατάληξη από την Έξοδο του Μεσολογγίου). Ωστόσο αποτελεί το δυνατότερο σενάριο για το στήσιμο της Εθνικής Κάλπης, ιδιαίτερα αν περάσει τελικά η Συμφωνία.

Τρίτη περίπτωση: Oι τετραπλές κάλπες. Εφόσον ευοδωθεί και ψηφιστεί η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων και οι ΑΝ.ΕΛ. παραμείνουν στο “άρμα” της κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια τετραπλή εκλογική διαδικασία το Μάιο (που ήδη έχουν οριστεί οι Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές). Το στοιχείο της έκπληξης και του αιφνιδιασμού πάντα αποτελεί ένα σωτήριο όπλο και στην προκειμένη περίπτωση, ίσως είναι και το τελευταίο που έχει απομείνει στον κ. Τσίπρα, προκειμένου να αποφύγει ένα κακό αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο και να χαρίσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στον κ. Μητσοτάκη.

Η πολιτική ιστορία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων μας έχει δείξει πως η “Αριστερά” δεν λειτουργεί και με τον πιο λογικό τρόπο, οπότε τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, προκειμένου να καθίσουν οι εν λόγω κύριοι στην εξουσία λίγο παραπάνω.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *