Νηνεμία πριν την Καταιγίδα ή Αστραπές χωρίς Βροχή?

Λίγες μέρες πριν είδαμε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Ντόναλντ Τράμπ, να ποζάρει στο φακό των δημοσιογράφων μαζί με τους στρατηγούς του λέγοντας πως ζούμε την νηνεμία πριν την καταιγίδα. Το εύκολο συμπέρασμα που ειπώθηκε από τους περισσότερους δημοσιογράφους , αλλά και σκέφτηκε ο καθένας μας είναι πως ο Πλανητάρχης μας έδωσε την προειδοποίηση για μια επερχόμενη στρατιωτική επιχείρηση (πιθανότατα στην Βόρεια Κορέα μετά τις προκλήσεις του Κιμ Γιόνγκ Ούν). Όμως πολιτικά είναι ορθό το συμπέρασμα αυτό ;

Οποιαδήποτε κίνηση ενός πολιτικού μπορεί να κρύβει περισσότερα από ένα συμπεράσματα ή να εξυπηρετεί διαφορετικούς του στόχους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ασφαλές να πω με σιγουριά τι  κρύβει το μήνυμα του κ.Τράμπ οπότε θα κάνω τις εξής υποθέσεις:

Πράγματι η δήλωση Τράμπ να σηματοδοτεί την επέμβαση των Η.Π.Α σε περιοχές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο στρατιωτικά (Βόρειο Κορέα , Συρία , Ισλαμικό κράτος) προκειμένου ο Πλανητάρχης να εξαλείψει κάθε αμφιβολία που έχει δημιουργηθεί ως προς την ισχύ της Αμερικής αλλά και ως προς το πρόσωπο του. Ας μην ξεχνάμε πως ο Τράμπ δεν είναι ο κλασσικός επαγγελματίας πολιτικός , αλλά ένας επιχειρηματίας που αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία απέναντι σε όλους τους συστημικούς πολιτικούς με ένα από τα συνθήματα του να είναι : Άς κάνουμε την Αμερική Μεγάλη πάλι. Οπότε τι καλύτερο να επιδείξει την αλήθεια των λεγόμενων του από μια στρατιωτική επιχείρηση ;

Ωστόσο μπορεί απλά να αποτελεί την πάγια τακτική των περισσοτέρων πολιτικών ηγετών σε περιόδους αμφισβήτησης , προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανησυχίας στους αντιπάλους της Αμερικής προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ήδη η ακραία πολιτική που εμφάνιζε στην αρχή ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει μετριαστεί καθώς βλέπει πως και δεν έχει την εύνοια του Αμερικάνικου Λαού και δεν έχει την στήριξη του κόμματος του, οπότε είναι θετικό για το πρόσωπο του να δείξει μια επιθετική ρητορική που δεν αποσκοπεί σε κάτι παραπάνω από την ανανέωση της πίστης στο πρόσωπο του.

Δεν υπάρχει ποτέ ένα ασφαλές σενάριο στο κόσμο της πολιτικής και ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη περίπτωση που την πολιτική της Αμερικής δεν την μεταχειρίζεται στην ουσία ένας πολιτικός, οπότε θα χρησιμοποιήσω την αγαπημένη μου φράση για να απαντήσω στο αίνιγμα της δήλωσης Τράμπ : Ίδωμεν.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *