Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, αλλά και με την πανδημία να μην έχει πει την τελευταία της λέξη, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το «χαρτί» του ανασχηματισμού, δείχνοντας τους άξονες που θέλει να κινηθεί από εδώ και πέρα το κυβερνητικό σχήμα. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άξονες;
Πρώτος και ίσως ο βασικότερος στόχος του ανασχηματισμού ήταν όπως φάνηκε η ανανέωση της πίστης του λαού στο πρόσωπο της κυβέρνησης, αλλάζοντας τα πρόσωπα της διαχείρισης των Υπουργείων που έχουν προκαλέσει και την μεγαλύτερη φθορά στον κ. Μητσοτάκη. Έτσι και δεν ήταν τυχαία η απομάκρυνση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Κικίλια, Κοντοζαμάνη και Χαρδαλιά από τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη που μετά την διαχείριση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των πυρκαγιών μόνο θετικό πρόσημο δεν έχουν αφήσει στην κοινή γνώμη.
Δεύτερος άξονας του ανασχηματισμού δεν ήταν άλλος, από την ενίσχυση της κομματικής ταυτότητας και την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα που δεν είχαν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα . Η εσωστρέφειά και η γκρίνια που υπάρχει πάντα στους μη κυβερνόντες βουλευτές, αποτελεί πάντα ένα ζήτημα το οποίο όσο περνάει ο καιρός ενισχύεται. Για αυτό το λόγω είδαμε την είσοδο στο σχήμα των κ.κ. Κεδίκογλου, Καστανιώτη, Γκάγκα και Πλεύρη προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δυναμική εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Τρίτος άξονας, που δεν καρποφόρησε πλήρως όπως φάνηκε από τα γεγονότα ήταν το άνοιγμα προς το Κέντρο και την Κέντρο – Αριστερά. Η επαναφορά του κ. Θεωδορικάκου ενισχύει την επαφή της κυβέρνησης με τους χώρους του ΚΙΝ.ΑΛ. από όπου και προέρχεται, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη έγινε με την τοποθέτηση του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Υπουργού Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη στην θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Η υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη είχε σκοπό να δώσει ένα ακόμη χτύπημα στον βασικό του αντίπαλο, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν υπολόγισε την «κομματική πειθαρχία» που χρησιμοποίησε η Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα στο παρά πέντε να αρνηθεί την θέση ο πρώην Ναύαρχος.
Εν κατακλείδι, ο ανασχηματισμός πάντα κατά προσωπική μου γνώμη δίνει μια νέα πνοή σε ένα κυβερνητικό σχήμα καθώς και την ελπίδα για καλύτερο έργο, ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, η βασική μου ερώτηση είναι αν έπρεπε να γίνουν αυτές οι αλλαγές ή να κρατηθούν τα άτομα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη περίοδο; Δεν μπορώ να το ξέρω καλύτερα από το Πρωθυπουργό, ωστόσο πολλές φορές τα μηνύματα μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι πάντα επανεκκίνησης αλλά δυσκολίας στην διαχείριση και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποδείξει το θετικό της πρόσημο.
Βάλλας Γεώργιος, Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης