Η Ευρώπη Τελειώνει?

      No Comments on Η Ευρώπη Τελειώνει?

Μια έντονη ανησυχία και συζήτηση περί μιας σταδιακής διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό λόγο των πρόσφατων πολιτικών γεγονότων που έχουν πραγματοποιηθεί σε κύρια κράτη μέλη της (Ιταλία και Ισπανία) που δείχνουν την πολιτική αβεβαιότητα καθώς και τον ευρωσκεπτικισμό που διέπει τους καιρούς μας. Ποια είναι όμως τα γεγονότα που έχουν οδηγήσει στην εν λόγω κρίσιμη υπόθεση;

Ας ξεκινήσω με τους “γείτονες” μας και την πρωτοφανή πολιτική αναστάτωση που διέπει την Ιταλία. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών έδειξαν την πλειονότητα του Ιταλικού λαού να έχει κάνει στροφή στον σκεπτικισμό, την ξενοφοβία και την εναντίωση στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες, κάτι που εκφράστηκε από την προτίμηση στην Λίγκα του Βορρά (κόμμα με εθνικιστικές τάσεις) και στο κίνημα των Πέντε Αστέρων (ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ). Στην συνεργασία ωστόσο που αποφάσισαν τα παραπάνω κόμματα για την δημιουργία κυβέρνησης , εμπόδιο στάθηκε ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα, λόγο της αρχικής τους επιλογής για Υπουργό Οικονομικών, αναγκάζοντας τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε έναν ανεξάρτητο για την θέση αυτή (τον Giovanni Tria) και έτσι να ορκιστεί τελικά μια κυβέρνηση με αβέβαια τα σχέδια της ως προς την Ενωμένη Ευρώπη.

Μένοντας στην Μεσόγειο αλλά προχωρώντας στα Δυτικά και συγκεκριμένα στην Ισπανία, μια ακόμη πολιτική αναταραχή οδήγησε στην έξαρση των συζητήσεων για μια αποσταθεροποιημένη Ευρώπη , μετά την πρόταση μομφής κατά του τέως Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Με 180 ψήφους ο Δεξιός Ραχόι , αποχαιρέτησε τον Πρωθυπουργικό θώκο για να παραδώσει τα σκήπτρα στον Πέντρο Σάντσεζ των Σοσιαλιστών , ο οποίος έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Podemos (αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία) και άρα σε μια επίσης μια νέα κυβέρνηση με μια αβέβαια πολιτική προς την Ευρώπη.

Και έτσι καταρρέει σιγά σιγά το όραμα του Ζισκάρ Ντ’εστέν; Είναι νωρίς να το πούμε αυτό , άλλωστε περίοδοι κρίσης έχουν υπάρξει και στο τέλος η Ενωμένη Ευρώπη παρέμεινε όρθια , ωστόσο τα συνεχόμενα “χτυπήματα” δεν προωθούν την ενότητα αλλά τον σκεπτικισμό. H κατάληξη μένει να την δούμε αν και προσωπικά θα πω πως μια διαλυμένη Ευρώπη, μόνο προάγγελος δεινών για όλους, φαντάζει στο μυαλό μου.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *