Η Δύναμη στα Βαλκάνια

      No Comments on Η Δύναμη στα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια από τον 19ο αιώνα, συνιστούν μια από της πιο έκρυθμες περιοχές της Γης με ιστορία που χαρακτηρίζεται από συνεχείς πολέμους, φτώχεια, εθνικά και θρησκευτικά μίση και τρομερά κοινωνικά προβλήματα. Όλοι οι αναλυτές αναφέρουν πως Τουρκία, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προσπαθεί να ανακτήσει την ισχύ της στα Βαλκάνια μέσω των μουσουλμανικών πληθυσμών (Βόσνιοι, Τούρκοι, Αλβανοί κ.α.). Όμως προσωπικά θεωρώ ότι μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης  για την ύπαρξη αυτής της κατάστασης το έχει η χώρα μας. Προτού αναλύσω την παρούσα άποψη θα ήθελα να θυμηθούμε το άρθρο περί επιχειρήσεων Hearts & Minds που θα το βρείτε εδώ βάση του οποίου θα βοηθηθούμε πολύ στην ανάλυσή μας.

Το επόμενο βήμα είναι να ανατρέξουμε στην Ιστορία και να δούμε σε πολλά ιστορικά κείμενα Βυζαντινών, Ιταλών και Οθωμανών όπου θα δούμε ότι Έλληνες, Αλβανοί και Σέρβοι συνιστούσαν μια δυνατή συμμαχία κάτι που ίσχυσε μέχρι και στις αρχές του 20 αιώνα, ενώ ήταν τόσο ενωμένοι που πολλοί ξένοι δεν μπορούσαν να διακρίνουν έντονες διαφορές.

Όμως όλα αυτά άλλαξαν το 1913 που ιδρύθηκε το κράτος της Αλβανίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις  και οι Αλβανοί άρχισαν να υιοθετούν μια επιθετική στάση ως προς την Ελλάδα όπως είδαμε το 1940-1944 όπου οι Αλβανοί συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις τους Άξονα και διενέργησαν σφαγές Ελλήνων (Θεσπρωτία) και Σέρβων (Κόσοβο και σημερινή ΠΓΔΜ) ενώ συγκρότησαν στρατιωτικές μονάδες στο Γερμανικό και Ιταλικό στρατό. Μεταπηδώντας πολλά παραδείγματα που δεν χρειάζεται να αναφέρω και να κουράσω, φτάνουμε στο σήμερα όπου δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Κ. Ερντογάν και κορυφαίων Τούρκων πολιτικών που λένε ότι ήρθε ο καιρός της Μεγάλης Αλβανίας.

Έτσι ξαφνικά οι επί 1000 περίπου χρόνια φίλοι και σύμμαχοι έγιναν άσπονδοι εχθροί ενώ χάρη στη Τουρκία προωθούνται νέες εντάσεις στα Βαλκάνια που μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα σειρά από Βαλκανικούς Πολέμους κάτι που θα βοηθήσει την Τουρκία να μπει πιο δυναμικά στην περιοχή μια άποψη που αναφέρουν πολύ συχνά Έλληνες, Σέρβοι και Σκοπιανοί διεθνολόγοι.

Όμως φταίει η Τουρκία, η Αλβανία ή εμείς; Η Τουρκία είναι φυσικό να στηρίζει τη δική της ατζέντα και επένδυσε πολλά χρήματα για να ανεβάσει δικούς τους ανθρώπους στην εξουσία της Αλβανίας. Όμως η Τουρκία το κατάφερε διότι δεν αντιμετώπισε καμία αντίσταση από την Ελλάδα διότι η πολιτική ηγεσία του τόπου μας δεν χρησιμοποίησε το hearts and minds και υπήρχε αδράνεια από την Ελληνική πολιτεία να προωθηθεί στην Αλβανία και να επενδύσει οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Αλήθεια γιατί δεν κοιτάξαμε για παράδειγμα:

  1. Η Ιονία Οδός να φτάσει μέχρι το Δυρράχιο και να κατασκευαστούν νέες οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες που θα να ενώσουν Ελλάδα και Αλβανία κάτι που θα έφερνε ανάπτυξη στην Αλβανία και θα έλυνε πολλά διμερή προβλήματα;
  2. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν συνεργάζεται με το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας για να διδαχτούν οι Αλβανοί ότι επί αιώνες ήμασταν σύμμαχοι και όχι άσπονδοι εχθροί όπως διδάσκονται τώρα στα σχολεία τους με βιβλία που έχουν γραφτεί από Τούρκους; Έτσι θα είχε λυθεί και το θέμα της Τσαμουριάς ή το θέμα των άταφων Ελλήνων στρατιωτών του 1940 (μοναδική χώρα παγκοσμίως που οι ήρωες μας είναι 78 χρόνια μετά ακόμα άταφοι).
  3. Γιατί δεν υπάρχει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των 2 χωρών όπως υπάρχει μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας; Φυσικά και θα μπορούσε να γίνει αλλά τώρα οι Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλίζονται, οργανώνονται και εκπαιδεύονται από την Τουρκία και την Ιταλία και η Ελλάδα είναι απούσα!

Είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα. Όμως και ότι έχει βοηθήσει η Ελλάδα την Αλβανία το κρατάμε κρυφό. Έτσι ούτε Έλληνες ούτε Αλβανοί γνωρίζουν ότι για παράδειγμα:

  • Το πρώτο σύγχρονο νοσοκομείο της Αλβανίας κατασκευάστηκε, οργανώθηκε και λειτούργησε από τον Ελληνικό Στρατό το 1997.
  • Ότι την αεροπορική άμυνα της Αλβανίας την έχει επωμιστεί λόγω ΝΑΤΟ η Ελλάδα.
  • Ότι εκατοντάδες Ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία δίδοντας δουλειά σε χιλιάδες Αλβανούς και συνεισφέροντας στο 50% του Αλβανικού ΑΕΠ.

Έτσι φταίει η Ελλάδα που επέτρεψε στη Τουρκία να αποτελεί κύριο οδηγητή της Αλβανίας.

Όμως υπάρχει άλλη μια χώρα που η Ελλάδα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις: η ΠΓΔΜ όπου πάλι η Τουρκία πραγματοποιεί ένα παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδος και η χώρα μας κοιμάται μακάρια. Οι Σκοπιανοί είναι ένα κράμα μεταξύ Ελλήνων, Σέρβων και Βουλγάρων και πρωτοεμφανίστηκαν τον 20ο αιώνα από την Κουμουνιστική Διεθνή, ενώ σαν «έθνος», «γλώσσα» και «κουλτούρα» δημιουργήθηκαν από τον Τίτο το 1945.  Με κύριο ζήτημα τον «μακεδονικό αλυτρωτισμό» που προωθείται με τις ευλογίες της Τουρκίας και της Ρωσίας καθώς βλέπουμε τις αντιδράσεις του κυρίου Ερντογάν και Πούτιν στην εύρεση λύσης στο ονοματολογικό και στην σύναψη συνεργασίας Ελλάδος – ΠΓΔΜ.

Έτσι παρατηρούμε την καίρια ευθύνη της Ελλάδα  για τα διμερή προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, δύο χώρες που κανονικά έπρεπε να αποτελούν συμμάχους και φίλους μας.

Έτσι πρέπει επιτέλους το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να ξυπνήσει και να αναλάβει ΧΘΕΣ σωστές δράσεις βάση του hearts and minds. Έτσι ορισμένες μόνο προτάσεις που πρέπει να γίνουν ΆΜΕΣΑ σαν μέτρα ανοικοδόμησης των διμερών σχέσεων είναι:

  • Άμεση συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδος με τα αντίστοιχα Αλβανικά και Σκοπιανικά με σκοπό αρχικά την προώθηση της κοινής μας κουλτούρας που πηγάζει από τον Ελληνικό πολιτισμό στα σχολεία όπως και στην φοίτηση Αλβανών και Σκοπιανών φοιτητών στην Ελλάδα. Επίσης να διδαχτούν οι Αλβανοί για την συμμαχία που είχαν επί αιώνες με τους Έλληνες ενώ οι Σκοπιανοί να διδαχτούν όπως και δεσμεύτηκε ο κύριος Ζάεφ (και είχαν αναφέρει παλαιότερα οι πρόεδροι Γκλίγκόροφ και Τσεβερκόφσκι) ότι είναι Σλάβοι και δεν έχουν σχέση με τον Έλληνα Μέγα Αλέξανδρο. Αυτοί θα αποτελέσουν τους αυριανούς πρεσβευτές της Ελλάδος στις χώρες τους και έτσι θα μπορέσουν να λυθούν με την παιδεία πολλά προβλήματα (πχ Τσαμουριά ή το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ).
  • Λόγω του μικρού μεγέθους των Σχολών Αξιωματικών Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, και Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν η ΠΓΔΜ και η Αλβανία να γίνει διακρατική συμφωνία (ήδη υπάρχει με την Αλβανία για την Σχολή Ευελπίδων) να μεταβεί μεγαλύτερος αριθμός ή ακόμα καλύτερα όλοι οι σπουδαστές των σχολών αυτών (όπως συμβαίνει με την Κύπρο) στην Ελλάδα και να εκπαιδευτούν στις Σχολές μας. Επίσης η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και σε εκπαιδεύσεις του Αλβανικού και Σκοπιανικού Στρατού, αστυνομίας και πυροσβεστικής από τις αντίστοιχες Ελληνικές Υπηρεσίες. Επίσης πολύ καλή ιδέα είναι λόγω του μικρού στρατού της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ να ενώσουν τις προμήθειες τους με τις Ελληνικές (η Αλβανία το έχει κάνει ήδη με την Τουρκία) ώστε να εξαρτώνται από εμάς.
  • Το υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει στην κατασκευή σύγχρονων νοσοκομείων σε Τίρανα, Αγίους Σαράντα, Δυρράχιο, Σκόπια, Οχρίδα, Βέλες κ.α. που θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί και Σκοπιανοί πολίτες. Επίσης να υπάρχει συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές σε θέματα έρευνας.
  • Να προχωρήσει η επένδυση σε σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο σε ΠΓΔΜ και Αλβανία που θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, όπως έγινε εφέτος με τη νέα εθνική οδό Φιλίας στη ΠΓΔΜ που κατασκευάστηκε με Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους και από Ελληνικές εταιρίες.
  • Επίσης η ΕΡΤ να ανοίξει κανάλια τηλεόρασης και ραδιοφώνου σε ΠΓΔΜ και Αλβανία με πρόγραμμα που θα μεταδίδει την Ελληνική προπαγάνδα όπως έχει ήδη κάνει η Τουρκία.
  • Την παρούσα στιγμή η ΠΓΔΜ ψάχνει για εθνικό αερομεταφορέα και τώρα στηρίζεται στην Ουγγρική low cost WIZZ AIR. Το Ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Aegean όπως από 1η Νοεμβρίου θα αναλάβει τη σύνδεση Αθήνας-Σκοπίων γιατί να μην αναλάβει την αεροπορική ένωση ΠΓΔΜ με την υπόλοιπη Ευρώπη; Επίσης η Air Albania (Τουρκική επένδυση) θα έχει αρχικά μόνο το δρομολόγιο Τίρανα – Κωνσταντινούπολη και από Νοέμβριο θα εντάξει τα Σκόπια, Πρίστινα, και Ποντγκορίτσα. Γιατί στο ίδιο πνεύμα το Ελληνικό κράτος με τη συνεργασία της Aegean να μην συνδέσει την Αλβανία με την Ελλάδα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις που είναι εφαρμόσιμες και πρέπει να ακολουθούνται από προβολή των πράξεων έτσι ώστε οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί να διδαχτούν ότι η Ελλάδα είναι φίλος και σύμμαχος κάτι θα αλλάξει το κλίμα υπέρ μας και θα κάνουμε μια επένδυση ζωής στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα (παρόλο που δεν θέλουμε να το δούμε) και πόλος δημοκρατίας, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Με αυτές τις κινήσεις θα δώσουμε ένα δώρο στις επόμενες γενεές: την ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΤΩΝ ΛΑΏΝ που θα διασφαλίσει την απεμπλοκή της Τουρκίας από τα Βαλκάνια και την διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας ενώ συγχρόνως λόγω και της ισχύος της Ελλάδος θα διασφαλίσουμε και την χάραξη των εθνικών μας γραμμών (Μακεδονικό ζήτημα, Τσαμουριά, άταφοι πεσόντες πολέμου στην Αλβανία κ.α.) κάτι που τόσα χρόνια είχαμε αποτύχει να κάνουμε. Η προσπάθεια όπως είπαμε πρέπει να γίνει άμεσα, να είναι συντονισμένοι και να είναι συνεχής.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *