Η Αιχμαλωσία της Καγκελαρίου

      No Comments on Η Αιχμαλωσία της Καγκελαρίου

Όχι δεν έγινε κάποια απαγωγή της Καγκελαρίου της Γερμανίας , σας απογοητεύω αν περιμένατε κάποιο εκρηκτικό γεγονός. Θα μιλήσω για την πολιτική “αιχμαλωσία στην οποία έχει περιέλθει η κ. Μέρκελ … δύο μήνες μετά την Πύριο νίκη της στις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας , μια νίκη που δεν έχει επιτρέψει ακόμη το σχηματισμό κυβέρνησης στην κυρίαρχη οικονομία της Ευρώπης και με το φάντασμα δεύτερων εκλογών να την στοιχειώνει. Όμως πως γίνεται να υφίσταται αυτή η κατάσταση και ουσιαστικά η Καγκελάριος να έχει τα χέρια της «δεμένα» ;

Η ακυβερνησία οφείλεται στο γεγονός πως παρά την νίκη του, το CDU της νυν Καγκελαρίου είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται και να χάνει 65 έδρες στην Μπούντεστανγκ , με αποτέλεσμα να έχει ένα πολύ δύσκολο έργο στο σχηματισμό κυβέρνησης (πολύ δύσκολο να μαζευτεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών). Το μεγάλο αγκάθι και ουσιαστικά ο ρυθμιστής αυτής της κατάστασης είναι το πρώην συγκυβερνών κόμμα της Γερμανίας ,SPD που μέχρι την δεδομένη στιγμή είχε αρνητική στάση στην επανάληψη του ίδιου συνασπισμού που ουσιαστικά οδήγησε επίσης στην μείωση της εκλογικής του δύναμης .

Είπα μέχρι τώρα καθώς , ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (SPD) και απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , Μάρτιν Σούλτς την Παρασκευή δήλωσε ότι πλέον είναι διαθέσιμος για συζητήσεις … σε μια καθόλου τυχαία στιγμή αφού οι διαπραγματεύσεις της κ. Μέρκελ με τα κόμματα των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων απέτυχαν και ουσιαστικά η τύχη της δημιουργίας κυβέρνησης ή όχι περνάει από το κόμμα του. Ουσιαστικά μπορεί να απαιτήσει ότι θέλει προκειμένου να δώσει τέλος στο θρίλερ των τελευταίων δύο μηνών , ενισχύοντας ουσιαστικά τον ρόλου του κόμματος του και τον δικό του και να φέρει την νυν Καγκελάριο σε μια θέση υποχείριου στις “πολιτικές” ορέξεις του κ. Σούλτς.

Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες ; Στην πολιτική σκακιέρα όπως έχω πει πολλές φορές τίποτα δεν είναι σίγουρο … και το τι θα αποφασίσει ουσιαστικά το SPD (μια συνθηκολόγηση – κέρδος ή μια ηρωική άρνηση κόντρα στην έως τώρα πολιτική της Μέρκελ και ουσιαστικά νέες εκλογές) δεν το γνωρίζω… το μόνο σίγουρο είναι πως για πρώτη φορά η τύχη της Γερμανίας δεν κρίνεται , από 10 χρόνια από την κ. Μέρκελ… γιατί όπως είπα … είναι “αιχμάλωτη”.

Bάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *