Ενός δημοψηφίσματος… μύρια έπονται

Παραφρασμένη η φράση του Σοφοκλή, αλλά δεν θα μπορούσα να βρω καταλληλότερη για να περιγράψω τη κατάσταση που θα ακολουθήσει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην γείτονα χώρα των Σκοπίων (ναι θα μου επιτρέψετε να μην υιοθετήσω τον όρο Βόρεια Μακεδονία). Και αυτό γιατί ανεξαρτήτως αποτελέσματος… τα γεγονότα θα είναι διάφορα και βαρυσήμαντα. Ποια θα είναι όμως αυτά;

Σε περίπτωση που βγει το ΝΑΙ, ένα ναι που έχει υποστηρίξει και διαφημίσει τόσο πολύ ο πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ., Ζόραν Ζάεφ, τότε πλέον τα “χέρια” της χώρας μας είναι δεμένα. Ουσιαστικά θα έχει κατοχυρωθεί και από τον λαό η συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα και το Σύνταγμα της αλλάζουν (βέβαια κανείς δεν μας εγγυάται ότι μια επόμενη κυβέρνηση δεν θα προβεί σε αλλαγή των συμφωνηθέντων ως προς το όνομα και τις εδαφικές απαιτήσεις μονομερώς) και οποιαδήποτε τάση αντίδρασης από την δική μας πλευρά, θα μας κάνει να φανούμε οι “κακοί”, κομπλεξικοί Έλληνες, που δεν ικανοποιούνται με τίποτα και δεν τηρούν μια συμφωνία που υποστηρίζει όλη η Ευρώπη. Επίσης ακόμη και αν δεν κυρώσει την συμφωνία η Βουλή πάλι τα χέρια μας είναι δεμένα καθώς ήδη έγινε η πρόσκληση της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του ονόματος οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα ξεκινήσουν και τότε θα έχουμε όλη την Ευρώπη απέναντι μας αν ασκήσουμε βέτο.

Στον αντίποδα, αν βγει το ΟΧΙ, η κατάσταση ναι μεν είναι πολύ πιο βατή για εμάς, καθώς πλέον η συμφωνία είναι άκυρη και μπορούμε να ξαναμπούμε στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων για μια πολύ καλύτερη συμφωνία που να διασφαλίζει στο μέγιστο την εδαφική μας ακεραιότητα και ένα όνομα που δεν θα επιτρέπει καθόλου αλυτρωτικές τάσεις στους γείτονες. Ωστόσο δεν ξέρουμε κατά πόσο αρχίσει ένας νέος κύκλος προκλήσεων, επίπονων συζητήσεων και προσπάθειας για την δημιουργία μιας νέας συμφωνίας χειρότερης της σημερινής, που σίγουρα μόνο προς όφελος μας δεν είναι και ας μην ξεχνάμε πως πλέον τα Σκόπια θα είναι πολύ πιο ισχυρά σε θέμα απαιτήσεων αφού πλέον ο ένας στόχος τους επιτεύχθηκε ανεξάρτητα αποτελέσματος (είσοδος στο ΝΑΤΟ).

Από Δευτέρα θα γνωρίζουμε ποιο μονοπάτι θα λάβει η εν λόγω κατάσταση, ωστόσο επιτρέψτε μου να πω πως και βάση των δημοσκοπήσεων, αλλά και με το πόσο έξυπνα έχει “παίξει” το χαρτί της “Ευρωπαϊκής Μακεδονίας” ο Ζαεφ το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδανικό για εμάς… κοινώς: NAI… μύρια έπονται.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.