25/11: Ιnternational Day of the Elimination of Violence against Women

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψη της Βίας εναντίον των γυναικών.

Καταρχάς, η βία μπορεί να είναι και σωματική αλλά και ψυχολογική. Συνήθως οι γυναίκες θεωρούμαστε θύματα βίας από τους άνδρες. Τι γίνεται όμως όταν η βία προέρχεται από το ίδιο μας το φύλο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών διαπίστωσα ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να κρίνουν τους άλλους αντί να τους υποστηρίζουν.

Το ένα παράδειγμα είναι με μία μέλλουσα νύφη με κάποια παραπάνω κιλά η οποία πήγε όλο χαρά να προβάρει το νυφικό της. Στην πρόβα της ήταν μία άλλη μέλλουσα νύφη με λιγότερα κιλά. Γεγονός που το θεώρησε καλό λόγο να έχει το δικαίωμα να στεναχωρήσει την άλλη κοπέλα προσβάλλοντας την για τα κιλά της.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά την παγκόσμια φήμης γυμνάστρια πιλάτες, Κάσι. Η κοπέλα αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι 90 ημερών όπου θα αφοσιωνόταν στη σωματική και στη ψυχολογική της υγεία. Ήθελε να βελτιώσει το σώμα της όχι επειδή δεν το αγαπούσε. Αντιθέτως επειδή το αγαπάει ήθελα να το βελτιώσει ενώ συγχρόνως να κάνει ότι την ευχαριστούσε χωρίς να ακολουθεί τα πιστεύω – θέλω – ταμπού των άλλων. Ως αποτέλεσμα κάποιοι καλοθελητές άρχισαν να την αποκαλούν ανορεκτική ή / και άρρωστη στο μυαλό. Εδώ θα ήταν καλό να αναφέρω ότι πριν από την ανακοίνωση αυτού του ταξιδιού πολλοί και πιθανώς οι ίδιοι άνθρωποι την αποκαλούσαν υπέρβαρη για προπονήτρια. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο έβγαλε το 2015 ένα βίντεο στο προσωπικό της κανάλι στο YouTube όπου φτιάχνει το τέλειο σώμα με μία εφαρμογή αλλά και πάλι είναι δυστυχισμένη.

Το ευχάριστο και των δύο παραδειγμάτων είναι ότι στην πρώτη περίπτωση η ιδιοκτήτρια του καταστήματος έδιωξε την αγενή κοπέλα για την συμπεριφορά της ενώ στο δεύτερο παράδειγμα υπήρχε πολύς κόσμος, ανάμεσα τους και εγώ, που υποστήριξε την προπονήτρια.

Όπως καταλαβαίνετε δυστυχώς η ψυχολογική βία εναντίον των γυναικών δεν προέρχεται πάντοτε από τους άνδρες αλλά και από το ίδιο μας το φύλο. Ευτυχώς όλες οι γυναίκες δεν είναι ίδιες όπως και όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Πάντως ανεξαρτήτου φύλου καλό θα ήταν να υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας. Η αλληλοϋποστήριξη μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *