Καταστρέφοντας την Ελληνική ομορφιά του πολιτισμού μας…

Φέτος έγινε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη όπου κάποιοι αποφάσισαν ότι είναι καλή ευκαιρία αντί να φωνάξουν ομόψυχα με τους άλλους ότι η Μακεδονία είναι ΜΟΝΟ ελληνική, να λερώσουν το σύμβολο της συμπρωτεύουσας, τον Λευκό τον Πύργο.

Την ίδια περίοδο, πήγα μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και είδα πανέμορφα μας κτίρια βαμμένα με συνθήματα, ούτε καν ένα ωραίο γκράφιτι. Ένα τέτοιο είναι και το Πολυτεχνείο μας του οποίο το κτίριο έχασε όλη την κλασσική του ομορφιά και μεγαλοπρέπεια.

Πριν λίγο καιρό έγραψα για τη βεβήλωση των τάφων, τώρα θεωρώ ότι και το να γράφεις συνθήματα πάνω σε κτίρια που αποτελούν ελληνική κληρονομιά που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμός μας, είναι επίσης μεγάλη βεβήλωση.

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν εκτιμούμε το παλιό, το οποίο αποτελεί την ιστορία μας. Μπορούμε κάλλιστα να συνδυάσουμε το παλιό με το καινούριο όπως γίνεται στο Παρίσι παραδείγματος χάριν – Πύργος του Αιφελ με Παναγία των Παρισίων, Όπερα και Εκκλησία Madelen. Εκτός αν προτιμάμε τα κτίρια γεμάτα συνθήματα από τα πεντακάθαρα κλασσικά κτίρια.

Σκεφτόμενη το συγκεκριμένο θέμα αναρωτιόμουν την σχέση της εκάστοτε κυβέρνησης και της παιδείας με αυτήν την κατάληξη. Δε μπορεί η κάθε κυβέρνηση να προσπαθεί να αφιερώνει χρήματα στο να καθαρίζουν αυτά τα κτίρια ή να πάρει τα ανάλογα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφή αυτών των ιστορικών κτιρίων;  Όμως συγχρόνως είναι η πηγή ων προβλημάτων μας ή υπάρχει κάτι πιο βαθύ; ΄

Προσωπικά είναι πιστεύω και θέμα παιδείας. Πέρναγα προχθές από την Κηφισίας και η γέφυρα ήταν γεμάτη συνθήματα και σκεφτόμουν είναι αυτό ωραίο; Πραγματικά οι ξένοι μας θεωρούν ωραία πόλη; Η όλοι μας αρεσκόμαστε – επαναπαυόμαστε ότι έχουμε τα αρχαία και την θάλασσα? Μήπως ο σεβασμός που θα έπρεπε να έχουμε προς τους άλλους, τις περιουσίες τους (κατοικίες επίσης βαμμένες όπου μπορεί ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην έχει χρήματα να πληρώσει για να ξαναβάψει τον τοίχο) και τέλος στον πολιτισμό μας. Μήπως αντί μόνο να λέμε για τα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων να μάθουμε να σεβόμαστε τα παλιά και να χτίζουμε καινούρια αριστουργήματα?

Η Ελλαδάρα μας είναι πανέμορφη, γιατί να μην κάνουμε την πρωτεύουσα της την πιο ωραία στον κόσμο; Έλληνες είμαστε, φημιζόμαστε για το μυαλό μας, άρα… ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.