Ζώντας στο full… συμβιβαστικά

Πόσες φορές συμβιβαστήκαμε στα θέλω και τα πρέπει της κοινωνίας και καταλήξαμε τελικά απλά να ζούμε;

Σίγουρα όλοι μας πολλές φορές το έχουμε σκεφτεί, κρίνει ή ακόμα και ζήσει. Μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο ενστερνιζόμαστε τις πεποιθήσεις της κοινωνίας από φόβο ότι έχει δίκιο. Και εν τέλει απλά συμβιβαζόμαστε αντί να ζούμε στο φουλ τη ζωή μας.

Προσωπικά πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που ακολουθούν την καρδιά τους, με όποιο κόστος, για να κάνουν αυτό που επιθυμούν είτε στον ερωτικό ή στον επαγγελματικό τομέα. Προσωπικά, όσους γνωρίζω ότι πήγαν ενάντια στα πρέπει της κοινωνίας πέτυχαν.

Γνωρίζω αμέτρητους που άλλο ονειρεύονταν να σπουδάσουν και άλλο κάνανε ακολουθώντας τις επιθυμίες των γονιών τους και κατ’ επέκταση τα πιστεύω της κοινωνίας. Στο τέλος απλά χάσανε κάποια χρόνια από τη ζωή τους για να ακουλουθήσουν αυτό που πραγματικά ήθελε η ψυχή τους. Και πέτυχαν.

Άλλοι συμβιβάζονται στον έρωτα. Αφήνουν τα πρέπει της κοινωνίας να τους καθορίζει με ποιον θα είναι. Οπότε πολλοί δεν είναι μαζί διότι ο ένας ή και οι δύο δεν έχουν το θάρρος να ρισκάρουν και να ζήσουν μαζί αυτό που νιώθουν. Ως αποτέλεσμα νιώθουν ημιτελείς, αυτοκαταδικάζονται και δεν είναι κανείς ευτυχισμένος.

Σκεφτείτε ως παράδειγμα το τρίο Καμίλα, Κάρολος, Νταϊάνα. Πόσες φορές έχω ακούσει την φράση «Καλά προτίμησε αυτήν από την πανέμορφη Νταϊάνα»; Και όμως ναι! Γιατί με την Καμίλα είχε χημεία, συναισθήματα και τον έκανε να νιώθει όπως δεν κατάφερε η Νταϊάνα. Παραδέχομαι τον Κάρολο που έστω και μετά από χρόνια, αποφάσισε να φερθεί σαν άνδρας και να πάει κόντρα σε όλα τα πρέπει. Άργησε να βρει τα κότσια αλλά τελικά τα βρήκε και ευτυχώς δεν ήταν αργά.

Εντούτοις, υπάρχουν και άνθρωποι που ρισκάρουν από την αρχή και ας τους λένε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, να μην το κάνουν. Έχω γνωστούς που συγχώρησαν απαράδεκτες συμπεριφορές (π.χ. μοιχεία) αλλά δώσανε μια ευκαιρία μετά από καιρό και πολλή προσπάθεια, κόντρα σε όλη τη λογική και είναι μαζί και ευτυχισμένοι εδώ και χρόνια. Ή ζευγάρια με 10 χρόνια διαφορά και τη γυναίκα μεγαλύτερη, να πηγαίνουν κόντρα σε ότι τους έλεγαν περί διαφοράς ηλικίας και τώρα να είναι αρραβωνιασμένοι και να έχουν ήδη ζήσει αρκετά χρόνια μαζί. Θα είναι για πάντα; Κανείς δεν το ξέρει αλλά τουλάχιστον θα ξέρουν την απάντηση. Διότι ρίσκαραν και το έζησαν.

Πολλές φορές είναι καλύτερο να το ζήσεις αυτό που αισθάνεσαι και για όσο πάει παρά να ακολουθείς την λογική για να διαρκέσει παραπάνω. Πoιο είναι το νόημα να ζήσεις μια ζωή συμβατικά λόγω φόβου, ενώ μπορείς να ζήσεις στο full ευτυχισμένος και να χάσεις την πιθανότητα του για πάντα;

Ζήσε στο full. Ώστε τίποτα να μην μετανιώσεις, τίποτα να μην σου μείνει απωθημένο και να νιώθεις καλά με σένα, ότι ένιωσες το τόλμησες και το έζησες!

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *