Εκκλησία vs Covid – 19

      No Comments on Εκκλησία vs Covid – 19

Όπως έχω αναφέρει στο προηγούμενο μου άρθρο μου, καιρό τώρα ήθελα να γράψω σχετικά με τη σχέση της Εκκλησίας με τον κορωνοϊό. Τόσο καιρό δεν το έκανα διότι είχα πολλές σκέψεις τις οποίες ήθελα να βρω χρόνο να τις βάλω σε τάξη επειδή το θεωρούσα ευαίσθητο θέμα.

Τελικά, σήμερα το αποφάσισα μετά από μία σειρά από περιστατικά με αποκορύφωμα το σημερινό. Τις τελευταίες 15 ημέρες ακούω τον έναν ιερωμένο μετά τον άλλον είτε να έχει κολλήσει τον ιό ή να πεθαίνει από αυτόν. Δυστυχώς βλέπουμε ότι τελικά και εκείνοι πέφτουν θύματα του ιού διότι απλά δεν ήταν αρκετά προσεχτικοί.

Κάποιοι ιερείς υποστηρίζουν ότι δεν κολλούν κορωνοϊο με τη Θεία Κοινωνία. Κάποιοι άλλοι το πάνε παραπέρα όπως ένας παπάς πριν την καραντίνα που σταμάτησε τη Θεία Λειτουργία για να κάνει παρατήρηση σε μία πιστή που φορούσε μάσκα. Άλλοι ενώ είναι προσεχτικοί φορώντας μάσκες πάνε σε Θείες Λειτουργίες με πολύ κόσμο, όπου άλλοι ιερείς δε φορούν μάσκες και κολλούν.

Το αποτέλεσμα; Το περασμένο Σάββατο να πάω εκκλησία με την μητέρα μου για τη γιορτή της Παναγίας να ανάψουμε κερί και να είναι εκεί μία κύρια της εκκλησίας χωρίς μάσκα. Η συγκεκριμένη είναι συνεχώς εκεί χωρίς μάσκα όπου μέχρι και ο Παππάς της Ενορίας τσακώνεται συνεχώς μαζί της για αυτό το λόγο. Η δικαιολογία της είναι ότι “Η Παναγία θέλει να βλέπει τα πρόσωπα μας εντός και εκτός εκκλησίας”.

Και εδώ κολλάει το “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Πολλές φορές αν πάθουμε κάτι κατηγορούμε τα Θεία γιατί δεν μας προστάτεψαν. Συγνώμη αλλά αν δεν ακούμε τους επιδημιολόγους, δεν σεβόμαστε τους γιατρούς και τους νοσοκόμους που καθημερινά έρχονται σε κίνδυνο και έχουν κουραστεί από τις ατέλειωτες ώρες στις εντατικές και γενικότερα τους συνανθρώπους μας, δεν μπορούμε μετά να ζητάμε και τα ρέστα.

Επίσης, οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις και ενέργειες τους καθώς υπάρχουν πολλοί που τους αντιγράφουν με αποτέλεσμα να τους παρασύρουν στο δρόμο του COVID – 19. Και μην ξεχνάμε ότι τις τελευταίες μέρες δυστυχώς οι επιδημιολόγοι επιβεβαιώνονται ενώ οι ιερείς διαψεύδονται.

Τέλος, το να βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο δε σε κάνει καλό Χριστιανό. Πως να σε προστατέψουν τα Θεία όταν εσύ δεν προστατεύεις τη ζωή που τόσο απλόχερα σου δόθηκε. Την πίστη σου μπορείς να την εκδηλωσιες ιδιωτικά με πολλαπλούς τρόπους.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *