Διεθνής Ημέρα Οικογένειας

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας

Την προηγούμενη Κυριακή τιμούσαμε τις μητέρες ενώ σήμερα την έννοια της οικογένειας. Μητέρα και οικογένεια δεν είναι 2 απλές λέξεις. Είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, και για αυτό το λόγο, εκτός από τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, έπρεπε να τις τιμούμε εμπράκτως καθημερινά.

Την προηγούμενη εβδομάδα δε γιορτάζαμε μόνο τις γυναίκες που ευλογήθηκαν να γεννήσουν ένα παιδί, αλλά και εκείνες που έδωσαν ζωή σε ένα μικρό πλάσμα υιοθετώντας το, και εκείνες που προσπαθούν να γίνουν μάνες. Αυτό ισχύει και για τις οικογένειες. Δεν είναι μόνο εκείνες στις οποίες είμαστε μέλη αλλά κυρίως εκείνες στις οποίες νιώθουμε ότι ανήκουμε. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι θεωρούν οικογένεια πιο πολύ μία ξένη παρά εκείνη στην οποία είναι μέλος.

Πολλά παιδιά νιώθουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και υποστήριξης από την οικογένεια τους. Και ενώ γνωρίζουν την αγάπη που τρέφουν για εκείνους τα υπόλοιπα μέλη, νιώθουν σαν το μαύρο πρόβατο. Δεν είναι οι εαυτοί τους, καταπιέζονται και για αυτό απομακρύνονται και βρίσκονται σε οικογενειακές συγκεντρώσεις κυρίως όταν είναι απαραίτητο.

Κάποιοι ίσως θα λέγανε ότι είναι κρίμα ή ντροπή. Και όμως δεν είναι. Η οικογένεια είναι εκεί για να σου δείχνει έμπρακτα την αγάπη της και την υποστήριξη της. Να νιώθεις ότι είναι το καταφύγιο σου, όπου μπορείς να είσαι απλά ο εαυτός σου και να τρέξεις όταν δεν είσαι καλά. Να στηρίζουν εσένα, τα όνειρα σου και τις αποφάσεις σου, όσο και να μην συμφωνούν. Αυτό που περιγράφω δεν είναι η ιδανική αλλά η φυσιολογική οικογένεια και ευτυχώς υπάρχει. Έτσι είναι η δική μου και πολλών όσων ξέρω.

Για αυτό το λόγο, προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ, όταν ακούω σε μια κοινωνία, όπως η δική μας όπου τα ταμπού ακόμα κυριαρχούν, γνωστούς μου που είναι λόγου χάρη ομοφυλόφιλοι, η οικογένεια τους να είναι δίπλα τους και να τους υποστηρίζουν έμπρακτα. Γιατί αυτό είναι η οικογένεια μια γροθιά ενωμένη, αγαπημένη όπου αν πειράξεις ένα μέλος είναι σαν τα έχεις βάλει με όλους.

Τέλος, πιστεύω ότι πριν κάνεις οικογένεια θα πρέπει να έχεις κάνει το ταξίδι να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρεις τι θέλεις θα το διεκδικήσεις και δε θα βγάλεις τα απωθημένα σου στο παιδί σου. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, θα κάνεις οικογένεια με τον άνθρωπο που το θέλεις όχι με εκείνον που πρέπει (πιστέψτε με είναι πολλοί εκείνοι του πρέπει) και δε θα πιέσεις, ασυνείδητα, το παιδί σου να πράξει όπως θα ήθελες εσύ, λόγου χάρη  να ακολουθήσει το όνειρο σου για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα επειδή δεν τα κατάφερες εσύ. Αγαπώντας εσένα θα αγαπάς και όλα τα μέλη της οικογένειας που έχεις επιλέξει και το παιδί σου θα το αφήσεις ελεύθερο να ακολουθήσει το δικό του δρόμο στη ζωή.

Happy Day of Families!

Δώστε μια αγκαλιά στα μέλη της οικογένειας σας, τους έχει λείψει πολύ, τόσο καιρό μοναξιάς.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.