Όλοι οι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες έχουμε μια μανία με τα μωράκια και γενικότερα με τα παιδάκια Τα βλέπουμε και λιώνουμε… και ας μην τα γνωρίζουμε. Επίσης όντας γονιός είναι απόλυτα φυσιολογικό να καμαρώνεις για το παιδί σου και να θέλεις να το εκθειάσεις παντού… και ασυγκράτητα…
Αυτοί λοιπόν είναι 2 λόγοι που βλέπουμε παντού φωτογραφίες παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κυρίως στο Facebook και το Instagram. Θυμάμαι παλιότερα κατηγορούσανε τους δημοφιλείς γονείς ότι προβάλουν τη ζωή τους και τα ανήλικα παιδιά τους ενώ τώρα σχεδόν όλοι κάνουν το ίδιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι η φωτογραφία του παιδιού δεν εμφανίζεται στα κανάλια και τα περιοδικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος εξαφανίζεται ή είναι λιγότερο ανεύθυνο από το να το έκανε ένας διάσημος.
Κάθε φορά που βλέπω φωτογραφίες παιδιών από λογαριασμούς φίλων μου και οικογενείας αντί να χαίρομαι σαν μικρό παιδί, χαμογελώ και σκέφτομαι καλά δεν φοβούνται; Βέβαια υπάρχει μια κοινή απάντηση γι’ αυτό μου το ερώτημα: Μα το έχω κάνει κρυφό μόνο οι φίλοι μου μπορούν να το δουν… wow…
Δηλαδή κάποιος δε μπορεί απλά να χακάρει το λογαριασμός σου?… και όχι ένας οποιοδήποτε… αλλά ένας παιδεραστής! Η ελληνική αστυνομία δε σταματάει να προειδοποιεί τους γονείς να σταματήσουν να εκθέτουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Ιντερνέτ… αλλά βέβαια την αστυνομία κανείς δεν την ακούει και μετά τη φωνάζουμε για βοήθεια… μιας και αυτά συμβαίνουν στους άλλους και ποτέ σε εμάς!
Επίσης πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά ότι ανεβαίνει στο Ιντερνέτ δεν κατεβαίνει ακόμα και αν το διαγράψεις. Παραδείγματος χάριν, πριν 1-2 χρόνια κάποιος ζήτησε το φάκελό του από το Facebook… και φυσικά η εταιρεία του τον έστειλε…. Συγκεκριμένα του έστειλε ένα μεγάλο φάκελο με χαρτούρα που περιέγραφε όλα όσα είχε κάνει τα χρόνια ενεργείας του στο συγκεκριμένο μέσο μέχρι την ημέρα του αιτήματός του… ΣΟΚ… αν θέλετε δοκιμάστε το…
Εν τέλει, θα ήθελα να επισημάνω κάτι. Πέρα από τους κινδύνους που ενέχουν οι αναρτήσεις αυτές, αποτελούν και καταπάτηση της προσωπικής ζωής του παιδιού σας. Πριν 2-3 χρόνια είπα τυχαία σε μια συζήτηση στο παιδί μιας φίλης μου ότι ωραία φωτογραφία αυτή που είσαι σε εκείνο το μέρος. Με ρώτησε πως το ξέρω και του είπα ότι τον είδα Facebook… Τότε γύρισε στη μητέρα του και της είπε «Δεν σου έχω πει ότι δε θέλω να ανεβάζεις φωτογραφίες μου;;;» Περιττό να αναφέρω το πόσο σοκαρίστηκα…. Αλλά συγχρόνως σκέφτηκα ότι το παιδί αν και ανήλικο έχει τη δικιά του προσωπικότητα και ζωή που δε θέλει να την κοινοποιήσει και αυτό θα έπρεπε να είναι σεβαστό.
Όλοι οι γονείς που ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες των παιδιών τους (με τα πρόσωπά τους εμφανέστατα) μήπως θα έπρεπε να σκέφτονται ότι τα εκθέτουν και μάλιστα χωρίς να τα ρωτήσουν; Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν τη δικιά τους προσωπικότητα και να είναι σεβαστό ότι η ζωή τους, από όταν ήταν μωρά, δεν χρειάζεται να είναι εκτεθειμένη σε τόσους αγνώστους! Αν θέλουν να την εκθέσουν ας είναι δικιά τους επιλογή… όχι των γονιών τους!
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος