Silly walks και Silly Talks…

      No Comments on Silly walks και Silly Talks…

Για κάθε θέμα υπάρχουν 2 απόψεις. Συνήθως. Στην Ελλάδα υπάρχουν 4. Βασικά 4 κατηγορίες. Θα εξηγήσω.

Πρέπει να γίνονται παρελάσεις;

  1. Ναι πρέπει να γίνονται, δεν είναι μεν απαραίτητες, αλλά είναι ένας ωραίος τρόπος να τιμούμε ανθρώπους που πέθαναν για να μπορεί να ανεμίζει η σημαία μας υπερήφανα σε μια παρέλαση και να έχουμε την δυνατότητα να συζητάμε αν πρέπει να γίνονται παρελάσεις ή όχι και να μην μας επιβάλλεται από πουθενά. Και επιπλέον θεωρώ ότι είναι ένας τρόπος να δείξουμε στα παιδιά πόσο ωραίο μπορεί να φαίνεται ένα σύνολο ανθρώπων όταν είναι πειθαρχημένο. (Αυτή είναι η δική μου άποψη, σε περίπτωση που αναρωτιέστε)
  2. Όχι, δεν πρέπει να γίνονται παρελάσεις. Είναι αναχρονιστικές, θυμίζουν λίγο στρατοκρατικά καθεστώτα και οι μαθητές δεν έχουν θέση σε μια παρέλαση. (Υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα, αυτά θυμάμαι τώρα)
  3. Συμφωνώ με το 1 και όποιος διαφωνεί είναι προδότης (ακραία άποψη υπέρ)
  4. Συμφωνώ με το 2 και όποιος διαφωνεί είναι φασίστας (ακραία άποψη κατά)

Δεν θα λύσω το θέμα με ένα άρθρο. Δεν σκοπεύω καν να σας πείσω αν ανήκετε στην κατηγορία 2, είμαι σίγουρος ότι έχετε το σκεπτικό και τα επιχειρήματά σας. Αν ανήκετε στις κατηγορίες 3 και 4, καλύτερα να σταματήσετε να διαβάζετε εδώ.

Στην Ν. Φιλαδέλφεια έγινε ένα περιστατικό που πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μια ομάδα, προσποιούμενη ότι παρελαύνει, πέρασε μπροστά από τους επίσημους χρησιμοποιώντας το Silly Walk των Monty Pythons, ενώ είχε και μια σημαιοφόρο.

Κάποιοι λένε ότι αυτό ήταν απαράδεκτο και πρέπει να γίνει δίωξη και επιτίθενται στα άτομα αυτά (μέχρι και τώρα είναι ασαφές αν ήταν μαθήτριες ή μεγαλύτερες γυναίκες ντυμένες σαν μαθήτριες σε παρέλαση). Άλλοι ότι αυτό που έκαναν ήταν πολύ γενναίο και καλά κάνανε να γελοιοποιήσουνε τον θεσμό της παρέλασης. Ε, λοιπόν, εγώ διαφωνώ με όλους σας.

Ας πάμε πρώτα στο είδος της διαμαρτυρίας. Δεν μου άρεσε που παρεισφρύουν άτομα σε μια παρέλαση με σκοπό να την γελοιποιήσουν. Καταλαβαίνω ότι δεν σας αρέσει ο θεσμός, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τον γελοιποιήσετε. Γιατί έτσι γελοιοποιείται άτομα που βρίσκονται εκεί για να δουν ή να συμμετάσχουν σε αυτό, άτομα που είναι υπερήφανα για την συμμετοχή τους. Έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνείται μαζί τους. Όχι να τους γελοιοποιείτε.

Επιπλέον, όταν αποφασίζεις να κάνεις μια διαμαρτυρία “αντιγράφοντας” κάτι από τον καλλιτεχνικό χώρο, τουλάχιστον βεβαιώσου ότι αυτό που αντέγραψες είναι σωστό. Το Ministry of Silly Walks των Monty Pythons δεν σατιρίζει το Shell Shock (ψυχολογική κατάσταση στρατιωτών στον Α’ Π.Π., όπου μετά από έντονο και συνεχή βομβαρδισμό ο στρατιώτης εμφάνιζε έντονα συμπτώματα τρέλας. Στις ελαφριές περιπτώσεις επηρεαζόταν η βάδιση), αλλά την υπερβολικά γραφειοκρατική κοινωνία της Μ. Βρετανίας. Και δε χρειάστηκε να το ψάξω και ιδιαίτερα. Το έχουν αναφέρει οι ίδιοι σε συνέντευξη.

Να πάω, όμως, και στην άλλη πλευρά. Ναι κι εγώ διαφωνώ με τον συγκεκριμένο τρόπο “διαμαρτυρίας”. Αλλά εφόσον κάποιοι το θεωρείτε τόσο μεμπτό, βρείτε δικηγόρο και καταθέστε μήνυση. Αφού κάποιοι πιστεύετε ότι αφορά το άρθρο “Περί προσβολής Εθνικών Συμβόλων”, ιδού η Ρόδος κύριοι.

Υπάρχει ένα “μανιφέστο” των ατόμων που έκαναν αυτή τη πράξη. Αν τα άτομα αυτά είναι όντως μαθητές, πρέπει να διαβάσουμε με προσοχή το τι λένε, να δούμε τι οδήγησε σε μια τέτοια πράξη και να δούμε σε ποιο σημείο απέτυχε η κοινωνία να μεταλαμπαδεύσει τον στοιχειώδη σεβασμό (γιατί λέω ξεκάθαρα ότι αυτό ήταν έλλειψη σεβασμού, τόσο στους νεκρούς ήρωες και τους αγωνιστές, όσο και στα άτομα που βρίσκονταν εκεί) για έναν θεσμό, ακόμα και για έναν θεσμό στον οποίο διαφωνούμε.

Αν τα άτομα αυτά δεν είναι μαθητές, τότε οφείλουμε να δούμε αν αυτό που έκαναν είναι όντως ποινικά κολάσιμο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αλλά ότι και να είναι, οι επιθέσεις και οι χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση σε μια κοινωνία. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες. Αν κάποιος τους παραβιάσει δεν θα γίνει κάτι αν τον βρίσουμε, θα γίνει αν τιμωρηθεί. Αλλά οφείλουμε και να λάβουμε υπόψιν και τον λόγο.

Πίσω από κάθε κίνηση, υπάρχει ένα αίτιο. Αν είναι η αγανάκτηση μαθητών για ένα θεσμό που δεν καταλαβαίνουν, τότε οφείλουμε να αναρωτηθούμε ως κοινωνία γιατί δεν το καταλαβαίνουν και να το διορθώσουμε.

Αν είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα (υπάρχει μια φήμη που δεν μπορώ να γνωρίζω αν ισχύει, ότι είναι μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) τότε οφείλουμε να περιθωριοποιήσουμε άτομα που κανέναν σεβασμό δε δείχνουν στους πολίτες και τους θεσμούς.

Αν είναι απλά χαβαλές, τα άτομα αυτά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τιμωρηθούν, εφόσον έχουν παραβιάσει την νομοθεσία.

Είδαμε τα Silly Walks, ας σταματήσουμε για ένα θέμα τουλάχιστον τα Sill Talks και ας κάνουμε αυτό που πρέπει σαν κοινωνία και κράτος.

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *