Eθελοντές Πυροσβέστες

      No Comments on Eθελοντές Πυροσβέστες

Στην μεγάλη και φονική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μεγάλη μνεία για τους εθελοντές πυροσβέστες και την ανιδιοτελή προσφορά τους. Όμως οι περισσότεροι θα τους δούμε και θα αστειευτούμε. «Αυτό το πιτσιρίκι;» «κοίτα τον παππού που θέλει να είναι και πυροσβέστης», «βρε που πας με αυτή τη κοιλιά;», «σιγά το έργο που θα προσφέρει μια κοπέλα». Είναι μερικά από τα σχόλια που θα ακουστούν από την πλειοψηφία των πολιτών ειδικά των γνωστών μαχητών του καναπέ και του πληκτρολογίου.

Όμως θα θέλαμε να σας απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα: «τι κάνουν όλοι αυτοί οι εθελοντές;». Πολύ απλά κράτος που δεν έχει τις δυνάμεις και τα μέσα (ή τη θέληση κάποιες φορές) να προστατεύσει τον πολίτη από φυσικές καταστροφές όπως έχουμε δει χιλιάδες φορές.

Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι ένας θεσμός που απαντάται σε πολλές χώρες του κόσμου. Δυστυχώς η Ελλάδα αποτελεί πιθανόν τη μοναδική χωρά που έχει εντελώς ανοργάνωτους τους εθελοντές πυροσβέστες κάτι που θα δούμε παρακάτω.

Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι η νοικοκυρά, ο δάσκαλος, ο φούρναρης, ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο έμπορος κ.α. που τον ελεύθερο χρόνο τους εκπαιδεύονται και προσφέρουν στην κοινωνία. Έτσι βλέπουμε ότι μερικές από τις δράσεις τους είναι:

 • επανδρώνουν πυροφυλάκια
 • εκτελούν περιπολίες πυρασφάλειας
 • Είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν να σβήσουν πυρκαγιές
 • Συνδράμουν επικουρικά το έργο της πυροσβεστικής
 • Βοηθούν στην εκκένωση του πληθυσμού από μια επικίνδυνη περιοχή

Στη περσινή πυρκαγιά στο Μάτι στα περισσότερα πλάνα των ειδήσεων βλέπατε εθελοντές πυροσβέστες και βοήθησαν πάρα πολύ στην διάσωση εκατοντάδων πολιτών ενεργώντας με αυταπάρνηση.

Όπως αναφέραμε το Ελληνικό κράτος αδιαφορεί πλήρως για τους εθελοντές (συνήθως). Έτσι οι εθελοντές οργανώνουν δικούς τους συλλόγους και αναγκάζονται να προμηθεύονται τα υλικά τους και να εκπαιδεύονται με δικά τους μέσα και όσο τους επιτρέπει η τσέπη τους. Απλά για να δούμε το κόστος των υλικών ενός δασοπυροσβέστη

 • Βραδύκαυστη στολή Nomex ® : τιμή 220 €
 • Βραδύκαυστα πυροσβεστικά γάντια: τιμή 100€
 • Γυαλιά προστασίας: 20€
 • Άρβυλα δασοπροστασίας: 250 €
 • Μάσκα με φίλτρο δασικών πυρκαγιών: 60 €

ΣΥΝΟΛΟ : 650 € μόνο ο ρουχισμός

Σε αυτά πρέπει να συμπεριλάβουμε την αγορά υλικών πυρόσβεσης (μάνικες, τσάπες, πριόνια κ.α.) , ασυρμάτους, υγειονομική συλλογή, αγορά και συντήρηση οχημάτων κ.α. και το ποσό φτάνει σε τεράστια μεγέθη. Και όμως παρά τις οικονομικές δυσχέρειες των καιρών μας από το υστέρημά τους και με πολλές δωρεές οι εν λόγω εθελοντές εξοπλίζονται. Έτσι βλέπουμε ομάδες εθελοντών να έχουν πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες κ.α. Εξοπλισμό εφάμιλλο με του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται στους πυροσβεστικούς σταθμούς (αν επιθυμούν οι διοικητές και όποτε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκηρύξει εκπαίδευση εθελοντών) ή πάνε στο εξωτερικό σε σχολεία δασοπυρόσβεσης με δικά τους πάλι έξοδα.

Αυτό το απαράδεκτο καθεστώς δεν μας τιμά. Αν δούμε στην Αυστρία για παράδειγμα, θα δούμε ότι επαγγελματίες πυροσβέστες είναι μόνο σε μεγάλες πόλεις όπως η Βιέννη, το Σαλτςμπουργκ, το Κλαγκενφουρτ κ.α. Στα χωριά και στις κωμοπόλεις υπάρχει ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη. Είναι και αυτοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας αλλά έχουν όλο τον εξοπλισμό και μέσα δοσμένα από το κράτος. Κάθε κοινότητα έχει το δικό της πυροσβεστικό σταθμό όπου επανδρώνεται με εθελοντές αφού πρώτα περάσουν εκπαίδευση από την πυροσβεστική.  Εμείς μόνο που δεν τους βρίζουμε και το κράτος τους θεωρεί χαμένη υπόθεση. Μόνο κάποιοι δήμαρχοι στην Ελλάδα τρέχουν να οργανώσουν εθελοντικές ομάδες. Συγκεκριμένα ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει μια καλά εξοπλισμένη και καλά εκπαιδευμένη εθελοντική ομάδα, η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο κατάφερε να προμηθευτεί υλικό υψηλής ποιότητας και σε συνεργασία με τον τοπικό σταθμό Πυροσβεστικής (και χάρη στον Διοικητή του) κατόρθωσε να έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και εκπαιδευτές.

Πρόσφατα στις εφημερίδες αλλά και από διεθνείς οργανισμούς πληροφορηθήκαμε ότι από πέρυσι στο Μάτι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα, παρά μόνο ότι έχουμε λιγότερα λειτουργικά πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη. Άρα η ανάγκη των εθελοντών είναι πολύ σημαντική.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με το να γίνουμε εθελοντές. Υπάρχουν δεκάδες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Στο λινκ της Πολιτικής Προστασίας θα βρείτε ανα νομό τις εθελοντικών ομάδες διάσωσης και πυρόσβεσης.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και ο θεσμός του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο παρακάτω λίνκ: https://bit.ly/2JabQ7c

Σίγουρα πολλοί θα βρουν δικαιολογίες δεν έχω χρόνο, είμαι κουρασμένος έχω υποχρεώσεις. Όμως πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές διότι όπως είπε ο τρανός Νίκος Καζαντζάκης «Ν’αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»​

Όμως σίγουρα αρκετοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν λόγω ηλικίας, λόγω υγείας κ.α. Και όμως μπορούν. Σε κάθε πυρκαγιά οι πυροσβέστες αφυδατώνονται τάχιστα. Έτσι το να φέρει κάποιος ένα μπουκάλι νερό είναι τεράστια βοήθεια. Βοήθεια είναι να είσαι μηχανικός αυτοκινήτων και να βοηθάς στη συντήρηση των οχημάτων, να είσαι φαρμακοποιός και να ετοιμάσει μια υγειονομική συλλογή. Να συνδράμεις οικονομικά στην απόκτηση υλικών. Ακόμα πιο σημαντικό να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από το δήμαρχο, κοινοτάρχη, περιφέρεια να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τις εθελοντικές ομάδες.

Έτσι βλέποντας το Μάτι είδαμε ότι ο εθελοντισμός είναι πολύπλευρος.

 • Εθελοντές πυροσβέστες ήταν οι πρώτοι που είδανε τη φωτιά και οι πρώτοι που έσπευσαν στην αντιμετώπισή της
 • Εθελοντές πυροσβέστες από όλη την Αττική όπως και από Βοιωτία και άλλα μέρη έσπευσαν και αποτέλεσαν το 50% των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
 • Εθελοντές πυροσβέστες μαζί με Λέσχες Εφέδρων βοήθησαν στην διάσωση εκατοντάδων πολιτών
 • Εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές μαζί με τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού βοήθησαν το ΕΚΑΒ στην διάσωση και στην παροχή Α Βοηθειών στους πληγέντες ενώ το έργο τους συνεχίστηκε στα νοσοκομεία
 • Εθελοντές έφεραν στους πυροσβέστες που μάχονταν ένα μπουκάλι νερό, ένα κρουασάν, ένα σάντουιτς
 • Εθελοντές έδωσαν αίμα σώζοντας δεκάδες βαριά τραυματισμένους

Άρα όλοι μας μπορούμε σαν μια πυγμή να βοηθήσουμε ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια καταστροφή.

Πρόσφατο παράδειγμα η πρόληψη φωτιάς από την ΕΟΔΠΕΑ (την ομάδα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης), η οποία συμμετείχε στην καταστολή της φωτιάς με ένα όχημα και αρκετούς εθελοντές, αφού την εντόπισε.

Σας καλούμε όλους να ενταχθείτε σε μια εθελοντική ομάδα ή σαν εθελοντής του πυροσβεστικού σώματος για να βοηθήσετε στο να προστατεύσουμε την Ελλάδα μας. Δεν μπορείτε να γίνετε πυροσβέστες, τότε βοηθήστε τους!

Και για κάποιους κακεντρεχείς που θα πούνε: «εσείς τι κάνετε;» σας πληροφορούμε ότι και οι 2 υπογράφοντες είναι εθελοντές σε ομάδα πολιτικής προστασίας και εθελοντές αιμοδότες.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

&

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *