Πλεόνασμα ασφάλειας ή έλλειμμα Δημοκρατίας;

Προληπτική προσαγωγή. Δεν θα το πω σύλληψη (αν και δεν διαφέρει και πολύ), αλλά στέρηση της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων χωρίς λόγο. Αυτό είναι στην πραγματικότητα η προληπτική προσαγωγή.

Την Κυριακή που πέρασε (3 Μαρτίου) έγιναν 16 προληπτικές προσαγωγές στην Πέλλα. Καθόλου τυχαία, εκείνη την ώρα μιλούσε ο κ. Κουβέλης στην περιοχή. Οι προσαγωγές έγιναν για να μην γίνουν επεισόδια.

Πείτε με περίεργο, αλλά θεωρώ εκ του πονηρού αυτού του είδους τις προσαγωγές. Και μάλιστα ιδιαίτερα προσβλητικές, τόσο για τους προσαχθέντες, όσο και για εμένα και εμάς, τους Έλληνες πολίτες.

Προσαγωγή σημαίνει ότι η Αστυνομία (ή εν προκειμένω η Ασφάλεια) σε θεωρεί ύποπτο για κάποιο έγκλημα ή δεν έχει την δυνατότητα να σε ταυτοποιήσει σωστά (ενδεχομένως επειδή δεν έχεις μαζί σου την ταυτότητά σου, ή η ταυτότητά σου είναι φθαρμένη για κάποιο λόγο). Για κάποιον από αυτούς τους λόγους σε πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου ναι μεν δεν έχεις συλληφθεί, αλλά ουσιαστικά τελείς υπό κράτηση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Προσωπικά μου είχε γίνει προσαγωγή επειδή είχα ξεχάσει να πάρω μαζί μου ταυτότητα και όσο και αν το θεωρώ ακόμα υπερβολικό, δεν μπορώ να πω ότι ήταν παράνομο.

Είναι εύκολο να υποθέσει κανείς πως όταν κάποιος έχει μαζί του ταυτότητα, του γίνεται προσαγωγή επειδή θεωρείται ύποπτος για κάποια εγκληματική πράξη (κάθε είδους). Άλλωστε οι περισσότεροι πρέπει να θυμούνται τι τράβηξε ένας κακόμοιρος με το όνομα Δημήτρης Κουφοντίνας όταν ψάχνανε τον πραγματικό τρομοκράτη (το είχε δείξει τότε η τηλεόραση).

Ωστόσο αυτού του είδους οι παρεξηγήσεις λύνονται πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Οι προσαχθέντες στην Πέλλα έμειναν στο Αστυνομικό Τμήμα για 2,5 ώρες. Αποκλείεται οι Αστυνομικοί σε αυτό το χρονικό διάστημα να μην γνώριζαν ότι οι άνθρωποι δεν είχαν καμία σχέση με τον υπόκοσμο. Άλλωστε, ας μην κοροϊδευόμαστε, η προσαγωγή δεν έγινε για αδικήματα που ίσως έγιναν στο παρελθόν. Έγινε για αδικήματα που ενδεχομένως να γίνουν στο μέλλον.

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Να βοηθήσω όσους έχουν διαβάζει το 1984 του Όργουελ, ότι αυτή είναι η δουλειά της Αστυνομίας της Σκέψης. Να βρίσκει και να προλαβαίνει άτομα τα οποία δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, αλλά ενδεχομένως να το διαπράξουν στο μέλλον. Βέβαια, η κοινωνία που αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια καθαρά απολυταρχική κοινωνία (η οποία βασίζεται σε “Σοσιαλιστική” ρητορική) και τα άτομα που συλλαμβάνονται ουσιαστικά εκτελούνται, ή “εξατμίζονται” όπως περιγράφεται στο βιβλίο. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα.

Σημασία έχει ότι μια “αριστερή”, για όσους το πιστεύουν ακόμα κυβέρνηση, ουσιαστικά καταλήγει να χρησιμοποιεί αστυνομικές πρακτικές που δεν ταιριάζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία. Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ ζηλεύει τις Δικτατορίες του παρελθόντος (τον Μεταξά ας πούμε) που απλά κάνανε συλλήψεις με πολιτικά κριτήρια. Άλλωστε με βάση την μήνυση που κατέθεσαν οι 13 από τους 16 προσαχθέντες, οι αστυνομικοί τους είπανε ότι λειτουργούσαν με βάση εντολές ανωτέρων, εκτός της περιοχής τους. Τι κάνει νιάου νιάου;

Πάντα πιστεύω, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση για κάθε φαινόμενο. Βέβαια η ανθρώπινη ελευθερία και η ελευθερία έκφρασης είναι εξίσου σημαντικές. Ακόμα και αν τα 16 αυτά άτομα είχαν όντως σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια, έχει το δικαίωμα η Αστυνομία (ή ακόμα χειρότερα η οποιαδήποτε κυβέρνηση) να στερεί έστω και για λίγες ώρες την ελευθερία από κάποια άτομα, με βάση το τι ενδεχομένως να κάνουν; Και αν το δεχτούμε αυτό σαν φυσιολογικό, μήπως βάζουμε τις βάσεις για κάτι ακόμα πιο σοβαρό στο μέλλον;

“Αυτοί που θυσιάζουν την Ελευθερία τους για λίγη προσωρινή ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε Ελευθερία, ούτε ασφάλεια.”
Βενιαμίν Φραγκλίνος

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *