Όταν η ευτυχία δείχνει να είναι ένα κλίκ μακριά…

Πρόσφατα είχα μια κουβέντα με έναν πολύ αγαπημένο φίλο μου από το στρατό. Μέσα στη χαρά του μου εκμυστηρεύτηκε ότι είναι πολύ κοντά στο να πιάσει την καλή και να λύσει το πρόβλημα της ζωής του μια για πάντα.

Τον είχε πλησιάσει μια ζάπλουτη χήρα που ήθελε να περάσει ένα ποσό για αγαθοεργίες στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, και για την εξυπηρέτηση που θα της έκανε θα του έδινε προμήθεια 10% από το ποσό των περίπου 20 εκ. $, δηλαδή περίπου 2 εκ. $ για εκείνον. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να της στείλει όταν θα πάει σπίτι τον αριθμό λογαριασμού του και τα στοιχεία του, για να μπορεί να γίνει η μεταφορά.

Θέλω να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων διαβάζουν αυτή τη στιγμή κουνάει το κεφάλι του συγκαταβατικά. Για αυτούς που δεν το κάνουν και μακαρίζουν την τύχη του, θα σας πω ότι είπα και σε αυτόν.

ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ! Όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως είναι. Ειδικά όταν έρχεται μέσω e-mail από κάποιον που δεν έχετε ακούσει ποτέ και σίγουρα δεν σας έχει ακούσει ποτέ.

Αυτού του είδους οι απάτες είναι πάρα πολύ συχνές. Αποσκοπούν στο να πάρουν προσωπικά στοιχεία αφενός και αφετέρου συνήθως ζητάνε μια μικρή πληρωμή προκαταβολικά. Αν σας έλεγε κάποιος να καταθέσετε 200 € για να πάρετε 2 εκ. $ δε θα το κάνατε;

Σχετικά πρόσφατα και εγώ παρα λίγο να την πατήσω με μια παρόμοια απάτη, λίγο διαφορετική από τις άλλες. Η δική μου ήταν προσφορά εργασίας σε εταιρεία του εξωτερικού. Έστειλα τα πρώτα στοιχεία που ζητήσανε και άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι περίεργο συμβαίνει όταν μου ζήτησαν στοιχεία για βίζα… για τη Γαλλία. Ναι προφανώς δε χρειάζομαι βίζα για Γαλλία.

Ένα δύο πράγματα για να ξέρετε να βλέπετε εύκολα αν πρόκειται για απάτη ή όχι.

  • Το mail φαίνεται ότι ανήκει σε εταιρεία, αλλά υπάρχει κάποια παράφραση, π.χ. Euroshtips αντί για Euroships.
  • To mail είναι ένα άκυρο gmail ή κάτι που δεν βγάζει κανένα νόημα. Όχι, ο Σαουδάραβας πρίγκηπας που θέλει να φέρει λεφτά στην Ελλάδα, δεν έχει gmail.
  • Το κείμενο είναι πασιφανής μετάφραση από άλλη γλώσσα, συνήθως από Google Translate. Σας διαβεβαιώ ότι η χήρα από την Ν. Αφρική που δε ξέρει Ελληνικά, θα γράψει στα αγγλικά, δεν θα περάσει το κείμενο από translator. Και αν το κάνει, έχει τα λεφτά να το κάνει επαγγελματικά… όχι άρπα κόλλα.
  • Σας προσφέρει κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό.
  • Σας ζητάει στοιχεία άμεσα για να μην χάσετε την ευκαιρία
  • Σας τάζει λαγούς με πετραχήλια.

Ελπίζω ότι τουλάχιστον οι νέοι έχουν μάθει να φυλάγονται από αυτού του είδους τις απάτες και το άρθρο αυτό θα είναι άχρηστο για όλους.

Βέβαια αν όντως υπάρχει ένας Σαουδάραβας πρίγκηπας που θέλει να φέρει με τον τρόπο αυτό λεφτά στην Ελλάδα και του αρνούμαστε όλοι…. εντάξει ας πούμε ότι θα είναι λίγο αμήχανη η κατάσταση…

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *