Έχετε πολλά χρήματα στην τράπεζα και θέλετε να τα πάτε σε κάποιο ασφαλές μέρος μακριά από τα μάτια των περίεργων; Έχετε ένα σημαντικό εισόδημα το οποίο θέλετε να αποφύγει τη φορολογία; Ε τότε αυτά που θα γράψω τα ξέρετε ήδη και δεν σας αφορούν. Οι υπόλοιποι που είστε περίεργοι να μάθετε τι είναι αυτό το πράγμα που λέγεται φορολογικός παράδεισος, συνεχίστε.
Φορολογικός παράδεισος αποκαλείται μια χώρα, η οποία έχει πολύ χαμηλή φορολογία στις επιχειρήσεις, ή/και ένα τραπεζικό σύστημα που έχει ακούσει το νέο σουξέ του Αντύπα και έχει πετάξει τις αναστολές του. Συγκεκριμένα ο κανόνας για τους φορολογικούς παράδεισους είναι:
- Μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα (αλλά όχι απαραίτητα φτηνά) να δημιουργήσεις μια νέα επιχείρηση, έστω κατ’ όνομα, τις γνωστές σε όλους μας Offshore εταιρείες.
- Μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να ανοίξεις λογαριασμό σε μια τράπεζα
- Υπάρχει πολύ χαμηλή φορολογία εισοδήματος για νομικά πρόσωπα
- Υπάρχει πολύ χαμηλή φορολογία για εισροή συναλλάγματος ή κεφαλαίων (ή και τα δύο) στη χώρα.
Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ αυτονόητα. Δημιουργώ μια νέα, offshore, επιχείρηση, κόβω τιμολόγια εξωτερικού πλέον, οπότε ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος στην Ελλάδα δεν πληρώνω, αλλά τα τιμολόγιά μου είναι νόμιμα ακόμα και για να περαστούν σαν έξοδα και μεταφέρω στις τράπεζες τις χώρας εκείνης ποσά, τα οποία θα φορολογηθούν με τον ελάχιστο συντελεστή της χώρας εκείνης και όχι με τον Ελληνικό. Επιπλέον, τα χρήματα αυτά είναι καθ’όλα νόμιμα και μπορώ να τα φέρω πίσω όποτε θέλω και με νόμιμες διαδικασίες, ενώ ακόμα και αν μείνουν εκεί, δεν φέρω καμία ευθύνη για την ύπαρξή τους νομικά και φορολογικά, πέραν από την πιθανή κατακραυγή αν μαθευτεί ότι διατηρώ λογαριασμό εξωτερικού. Βέβαια, αν δεν είμαι δημόσια πρόσωπο, αυτό δεν με νοιάζει ιδιαίτερα.
Αυτό είναι απλοποιημένο το σύστημα λειτουργίας του φορολογικού παράδεισου. Βέβαια, θα μου πείτε, γιατί να μην κάνουμε κάτι και να λείψουν οι φορολογικοί παράδεισοι στον κόσμο; Γιατί να έχει ο νόμιμος αλλά ανήθικος πλούσιος τη δυνατότητα να αποφεύγει τους φόρους και τις υποχρεώσεις του και εγώ όχι;
Οι έχοντες δεν διαφέρουν πολύ από εμάς. Όπως και εμείς θέλουν και αυτοί να αποφύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η διαφορά είναι ότι εμείς αυτό το κάνουμε μη κόβοντας απόδειξη για μια τυρόπιτα 1,00€, ενώ αυτοί το κάνουν μεταφέροντας 1 εκ. € στην Ελβετία ή στο Παναμά.
Όπως σε κάθε θρησκεία για να υπάρχει ο Παράδεισος, πρέπει να υπάρχει και μια κόλαση. Αλλιώς γιατί να θέλει ο άνθρωπος να πάει εκεί; Οπότε για να εξαλείψουμε τους φορολογικούς Παράδεισους, πρέπει να εξαλείψουμε τις φορομπηχτικές Κολάσεις. Ξέρετε… αυτές που φορολογούν με άμεσους ή έμμεσους φόρους μερικές φορές και πάνω από το 50-60% του εισοδήματος ενός επιχειρηματία.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι 100% αληθοφανής και προέρχεται μέσα από την πραγματικότητα.
Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος



