Το μυστικό του να γίνεις πλούσιος

Εντάξει σίγουρα έχω την προσοχή σας εδώ. Αν σας έλεγα, ότι υπάρχει μια μαγική μέθοδος, με την οποία μπορείτε να προβλέψετε τις τιμές για κάθε μετοχή ή κάθε αγαθό (από αυτά των οποίων οι τιμές αλλάζουν από μέρα σε μέρα ή ώρα σε ώρα, π.χ. πετρέλαιο ή χρυσός) τι θα μου λέγατε;

Εντάξει, θα δυσπιστούσατε, ποιος πιστεύει σε μαγικά αυτές τις μέρες; Δίκιο έχετε ούτε εγώ. Αν σας έλεγα ότι είναι μια μαθηματική μέθοδος; Και μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένη; Και με ιστορικό επιτυχιών;

Τώρα έχετε περισσότερο ενδιαφέρον ε; Η μέθοδος αυτή λέγεται Τεχνική Ανάλυση και βασίζεται πάνω στην Στατιστική και την Οικονομική Επιστήμη. Για την ακρίβεια στον γάμο των δύο αυτών επιστημών, τον οποίο ονομάζουμε πιο απλά Οικονομετρία (σε αυτό το όνομα όποιος έχει σπουδάσει οικονομικά παγώνει λίγο…).

Η Οικονομετρία είναι μια επιστήμη, η οποία παίρνει ένα μέγεθος, ας πούμε την τιμή μιας μετοχής, το οποίο το συνδέει με έναν αριθμό άλλων μεγεθών που θεωρούμε ότι το επηρεάζουν. Π.χ. αν θέλαμε να προβλέψουμε το μέγεθος της σοδειάς καφέ στη Βραζιλία, θα θέλαμε να δούμε την βροχόπτωση στην περιοχή.

Κατά συνέπεια, με αρκετά δεδομένα (εύκολο πράγμα σήμερα, έχουμε υπερπληθώρα πληροφοριών) και την μέθοδο αυτή, κάποιος που γνωρίζει Τεχνική Ανάλυση μπορεί να προβλέπει τις τιμές των μετοχών σωστά κατά 95% (έτσι λειτουργεί η μέθοδος).

Οι μισοί έχουν σταματήσει να διαβάζουν και πατάνε “Τεχνική Ανάλυση” στο Google. Οι άλλοι μισοί συνεχίζουν και σκέφτονται “Κάτσε ρε Νάσο, αν είσαι έτσι, γιατί δεν είναι ΟΛΟΙ οι Οικονομολόγοι πλούσιοι; Και βασικά γιατί δεν είσαι και εσύ;” (καλή ερώτηση, κι εγώ λέω ότι θα έπρεπε να είμαι).

Υπάρχουν οι εξής λόγοι:

  1. Είναι δύσκολη – Πολύπλοκη
    Για να κάνει κανείς σωστά Τεχνική Ανάλυση πρέπει είτε να κάνει όντως μαγικά, είτε να ξοδέψει απίστευτο μέρος της ζωής του μαζεύοντας στοιχεία και φτιάχνοντας το μοντέλο του. Ο αριθμός των παραγόντων που μπορεί να καλύπτουν ένα μόνο μέγεθος μπορεί να είναι τεράστιος. Τα προβλήματα και τα λάθη που θα πρέπει να λυθούν, ακόμα περισσότερα. Ναι, υπάρχουν κάποια έτοιμα εργαλεία. Αλλά δεν είναι ο σωστός και 100% (ή μάλλον 95%) σίγουρος τρόπος πρόβλεψης.
  2. Απαιτεί κριτική σκέψη και άψογη γνώση των συνθηκών της αγοράς
    Ναι όλοι ξέρουμε ότι η βροχόπτωση στο Καμερούν δεν επηρεάζει την τιμή του χρυσού. Ωπ, σας έπιασα, ναι την επηρεάζει, γιατί τα χρυσωρυχεία σε αυτή τη χώρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν βρέχει. Αν δεν βάλετε την βροχόπτωση στο Καμερούν στο μοντέλο της πρόβλεψης για την τιμή του χρυσού κάνατε λάθος.
  3. Δεν είναι ποτέ ακριβής
    Και τώρα έρχεστε όλοι για να με δείρετε, αφού παραπάνω έλεγα ότι έχει ακρίβεια 95%. Ναι έχει ακρίβεια 95% και μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένη και το ίδιο και στη πράξη. Το πρόβλημα με την Τεχνική Ανάλυση είναι ότι προβλέπει την τιμή μιας μετοχής, εφόσον όλοι οι παράγοντες που λάβαμε υπόψιν στην εκτίμηση μείνουν αμετάβλητοι, το οποίο είναι και βασικό αξίωμα στα οικονομικά. Η μέθοδος μπορεί να ξεχωρίσει τις τιμές που προκλήθηκαν από έκτατες καταστάσεις (π.χ. πόλεμος, κάποια φυσικά καταστροφή, κρίση κτλ.) αλλά δεν μπορεί να προβλέψει νέες έκτακτες καταστάσεις. Κατά συνέπεια, μια μικρή αλλαγή μπορεί να διαλύσει την ακρίβεια ενός ολόκληρου μοντέλου.

Η Τεχνική Ανάλυση δουλεύει. Αν κάποιος καταφέρει να την χρησιμοποιήσει σωστά, μπορεί όντως να γίνει πλούσιος (σταδιακά, αν θέλετε αμέσως παίξτε Τζόκερ. Σε τζακ ποτ γιατί αλλιώς δε σωζόμαστε). Αλλά είναι πολύ δύσκολο για να γίνει αυτό, έχουν προσπαθήσει αναλυτές και αναλυτές.

Εγώ πάντως είμαι διαθέσιμος να την διδάξω σε όποιον θέλει. Για αμοιβή θα πάρω ποσοστά επί των κερδών. Είμαι πολύ ολιγαρκής βλέπετε.

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *