Τα “Κίτρινα Γιλέκα” και τα μαύρα μάτια

Θα έχετε ακούσει σίγουρα για τις, πολλές φορές βίαιες, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συμβαίνουν αυτή τη περίοδο στην Γαλλία. Ενδεχομένως να έχετε ακούσει και το όνομα “Κίτρινα Γιλέκα”.

Τι είναι όμως τα “Κίτρινα Γιλέκα” και τι συμβαίνει πραγματικά στην Γαλλία;

Τα “Κίτρινα Γιλέκα” είναι μια ομάδα διαδηλωτών, η οποία στρέφεται εναντίον στις οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Μακρόν, με την τελική σπίθα να έχει δοθεί από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα (κάθε είδους). Πήραν το όνομά τους από τα κίτρινα γιλέκα που φοράνε τα μέλη τους, γιλέκα εργασίας, τα ίδια με αυτά που φοράνε εδώ οι υπάλληλοι των Δήμων όταν εκτελούν έργα στο δρόμο για να ξεχωρίζουν.

Η ομάδα αυτή είναι ανεξάρτητη από πολιτικό χώρο, αυτο-οργανώνεται και έχει πηγή τα Social Media, όπως αναφέρουν τα μέλη της. Επιπλέον, παρόλο που η αφορμή της “εξέγερσης” ήταν η αύξηση της φορολογίας (και άρα της τελικής τιμής) των καυσίμων, η ομάδα έχει διάφορα ακόμα αιτήματα, τα οποία αφορούν γενικά το πολύ υψηλό κόστος ζωής στη Γαλλία.

Ανεξάρτητα από τα επεισόδια, τα αιτήματά τους τα θεωρώ δίκαια και αν δεν υπήρχαν οι υπερβολές και οι βίαιες μερικές φορές αντιδράσεις τους, θα μιλούσα για σημαντική εξέγερση. Αλήθεια, μήπως αυτή η αυτο – οργανωμένη ομάδα, ανεξάρτητη και με πυρήνα τα Social Media σας θυμίζει κάτι;

Αν όχι, θα σας θυμίσω εγώ τους δικούς μας Αγανακτισμένους. Που πήρανε μεν τους δρόμους για διαμαρτυρία. Αλλά… μαύρα μάτια κάναμε να τους ξαναδούμε… Και να πει κανείς ότι η κατάσταση είναι καλύτερη; Αν τα “Κίτρινα Γιλέκα” ήταν στην Ελλάδα, θα σταματούσανε να διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Γαλλία.

Τα “Κίτρινα Γιλέκα” και οι μούτζες στην Βουλή έχουνε πολλά κοινά. Να δούμε αν θα έχουν και την εξαφάνιση όταν αλλάξει η διακυβέρνηση.

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *