Σοϊμπλε… Οικονομολόγος ή Δήμιος;

Εντάξει, ξέρω ότι το ένα δεν αναιρεί απαραίτητα το άλλο. Ωστόσο με βάση και την πολύ πρόσφατη συνέντευξή του και μερικά από τα πράγματα που είπε, οφείλω να δω, με τα μάτια του οικονομολόγου, την συμπεριφορά του Σοϊμπλε απέναντι σε εμάς και να την κρίνω, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά.

Δεν θα αμφισβητήσω, ούτε κανένας άλλος μαζί μου υποθέτω, ότι η σκληρή στάση του Σοϊμπλε και οι, μερικές φορές παράλογες, απαιτήσεις του, έριξαν την Ελληνική Οικονομία στα επίπεδα που βρίσκεται. Σίγουρα, επίσης, οι δηλώσεις του, ειδικά όσον αφορά το, τότε, επικείμενο Grexit, δεν βοήθησαν καθόλου.

Όσοι είδαν την συνέντευξή του, ωστόσο, σίγουρα θα παρατήρησαν μια σημαντική αλλαγή. Δεν μιλάω μόνο για την δήλωσή του, ότι το Grexit δεν είναι πλέον κίνδυνος. Στο σύνολο της συνέντευξης είδαμε ένα Σοϊμπλε πιο προσιτό, λιγότερο αυστηρό και σίγουρα καμία σχέση με τον Δήμιο που βλέπαμε, αλλά λίγο περισσότερο οικονομολόγο και συζητήσιμο.

Τελικά ποιος είναι ο πραγματικός Σοϊμπλε; Ο ήρεμος, ή έστω σχετικά ήρεμος, άνθρωπος που είδαμε προχτές, ή ο αυστηρός Υπουργός Οικονομικών που παρασύρει με την θέλησή του και μόνο όλη την Ευρωζώνη;

Η απάντηση είναι ότι συνυπάρχουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι στη ίδια, ταλαιπωρημένη, σάρκα. Ο ένας από αυτούς είναι ο οικονομολόγος, ο άνθρωπος που ξέρει τι πρέπει να γίνει και καταλαβαίνει ότι οι κινήσεις του ενδεχομένως να βλάπτουν αντί να βοηθούν. Αυτόν τον άνθρωπο είδαμε την Δευτέρα.

Ο άλλος είναι ο πολιτικός Σοϊμπλε. Ο άνθρωπος που εκτός του ότι πρέπει να διασφαλίσει τα Γερμανικά Οικονομικά Συμφέροντα, πρέπει ταυτόχρονα να φροντίσει να επανεκλεγεί, το οποίο είναι και το πρόβλημα, αλλά και ο απώτατος στόχος, κάθε πολιτικού.

Ο Σοϊμπλε ουσιαστικά εκφράζει τα Γερμανικά συμφέροντα και προσπαθεί να το κάνει με τρόπο ώστε να συσπειρώσει πίσω του όσο το δυνατόν περισσότερους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Τελικά, οικονομολόγος ή δήμιος; Για εμάς σίγουρα δήμιος, αφού, κακά τα ψέμματα, στην πλάτη μας έκανε την πολιτική του καριέρα. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι στην Γερμανία που την ίδια στιγμή που εσείς διαβάζετε αυτό το άρθρο αναλύουν και γράφουν βιβλία πάνω στην διαχείριση της κρίσης από τον Σοϊμπλε και βγάζουν στα συμπεράσματά τους τα κέρδη που έχει αποκομίσει από αυτήν η Γερμανία.

Τελικά τα πάντα στον κόσμο είναι θέμα προοπτικής.

Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *