Η σημαντικότερη μονάδα μέτρησης της αξίας

Αν και πολλά οικονομικά γεγονότα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, είχαμε Eurogroup πριν λίγες μέρες με συμφωνία για το χρέος, επειδή πολλοί τα έχουν ήδη αναλύσει αρκετά, σκέφτηκα, επειδή είναι και το τελευταίο άρθρο για αυτή τη σεζόν, να σας δώσω μια συμβουλή που εγώ τη θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική.

Αρχικά, να πούμε την διαφορά ανάμεσα στην αξία και την τιμή. Η τιμή για ένα μπουκάλι νερό είναι 0,50 €. Η αξία του μπουκαλιού αυτού για εμένα μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα την περίσταση. Αν βρίσκομαι στο χωριό μου, που έχουμε κυριολεκτικά 3 πηγές μέσα στο χωριό και το νερό να τρέχει ανάμεσά μας σε ειδικά αυλάκια στους δρόμους, δε θα έδινα ούτε 0,05 € για ένα μπουκάλι νερό. Αν βρίσκομαι στην έρημο… η αξία του μπουκαλιού είναι τόσο μεγάλη που θα πλήρωνα πολύ παραπάνω.

Ουσιαστικά η αξία είναι κάτι εντελώς προσωπικό, κάτι που διαφέρει από περίσταση σε περίσταση και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, το Ευρώ, όπως κάθε νόμισμα, δεν επαρκεί ακριβώς για να δώσει την αξία ενός αντικειμένου. Ας πούμε ότι το μπουκάλι το νερό στην έρημο για εμένα αξίζει 10 €. Είναι πολλά; Είναι λίγα; Πως μπορώ να έχω ένα σταθερό μέτρο αξίας για οτιδήποτε;

Εδώ έρχεται να μας βοηθήσει το αρχαιότερο οικονομικό αγαθό, ένα αγαθό το οποίο διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι, σε συγκεκριμένη ποσότητα, και το οποίο οφείλουν να ξοδεύουν για να κάνουν οτιδήποτε. Επειδή δεν έχω όρεξη για αινίγματα, θα σας πω απλά ότι είναι… ο χρόνος.

Κάθε άνθρωπος “ξοδεύει” ή καλύτερα ανταλλάζει, χρόνο για να πάρει χρήματα (δουλεύοντας). Κατά συνέπεια κάθε ευρώ που έχετε στη τσέπη σας έχει μια συγκεκριμένη αξία. Για κάποιον που παίρνει 5 € την ώρα, τα 10 € σημαίνουν 2 ώρες από τη ζωή του. Κάποιος που παίρνει 400 € το μήνα, πρέπει να δουλεύει για 3 μήνες (χωρίς να τρώει ή να ξοδεύει κάτι) για να πάρει ένα iPhone 7+. Ξαφνικά βλέπετε διαφορετικά την αξία των πραγμάτων ε; Ξαφνικά το iPhone σημαίνει 3 μήνες από τη ζωή σας.

Με την ευκαιρία αυτή, έτσι βλέπετε γιατί αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη περιφρόνηση για τα χρήματα και την αξία τους είναι αυτοί που είτε δεν δουλεύουν καθόλου (και άρα δεν ξοδεύουν χρόνο για να τα κερδίσουν) είτε αυτοί που κερδίζουν πάρα πολλά (κατά συνέπεια ξοδεύουν ελάχιστο, ουσιαστικά, χρόνο για ότι θέλουν να πάρουν.

Προσωπικά έχω μετρήσει επακριβώς πόσα χρήματα κερδίζω για μια ώρα εργασίας. Κατά συνέπεια ξέρω με ακρίβεια πόσο χρόνο από τη ζωή μου δίνω για το κάθε τι που θέλω να αγοράσω. Σκεφτείτε το και εσείς. Η νέα προοπτική που θα σας ανοίξει μια τέτοια θεώρηση θα σας ξαφνιάσει και θα σας δώσει νέα εκτίμηση της αξίας των πραγμάτων γύρω σας.

Καλό καλοκαίρι να έχουμε!

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *