Ο τελευταίος (επιχειρηματίας) να κλείσει τα σύνορα

Ξέρατε ότι περισσότερες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν ανοίξει στην Βουλγαρία παρά στην Ελλάδα; Εντάξει, ίσως αυτό να είναι μια μικρή υπερβολή, αλλά είναι γεγονός ότι πάρα πολλές ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις ανοίγουν σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή τα Σκόπια.

Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι πολλές επιχειρήσεις που κλείνουν στην Ελλάδα, ανοίγουν ξανά μερικές μέρες μετά στην Βουλγαρία και συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα μέσω υποκαταστημάτων. Δεν θα συζητήσουμε αν το νόμιμο είναι και ηθικό, αυτό είναι άλλο θέμα.

Δεν θέλω να αναφέρω το γιατί ένας Έλληνας επιχειρηματίας θέλει να ανοίξει νέα εταιρεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι». Δεν θέλω, επειδή αυτό θα φαινόταν σαν ένα είδος διαφήμισης και σίγουρα δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο. Παρόλαυτά, θα πω ότι καταλαβαίνω και δικαιολογώ πλήρως το «φευγιό» αυτό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θέλω να σταθώ στο τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την έξοδο. Και η απάντηση σε αυτό είναι… τα αυτονόητα.

  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων: Ναι μπορεί να μειωθούν λίγο τα έσοδα (παρόλο που υπάρχουν μελέτες που προτείνουν ότι θα αυξηθούν). Αλλά θα αυξηθεί η αντοχή των επιχειρήσεων, η κινητικότητα στην αγορά, ενδεχομένως να μειωθεί και λίγο η ανεργία και να αυξηθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Πραγματικά απορώ πως οικονομολόγοι με τεράστιες περγαμηνές δεν βλέπουν αυτό που μπορεί να δει ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών, αν πρόσεχε στο μάθημα της Ελαστικότητας….
  • Μείωση της γραφειοκρατίας: Ξέρετε πόσο χρόνο χρειάζεται για να ανοίξεις μια επιχείρηση στην Βουλγαρία; 3 μέρες. Στην Ελλάδα 3 μέρες θα συζητάς για τις αμοιβές και τα παράβολα. Προσωπική μου φίλη έλαβε πριν λίγες μέρες την ενημέρωση ότι ΘΑ ΛΑΒΕΙ τα χαρτιά για να ανοίξει σε λίγες μέρες το ΑΦΜ της επιχείρησής της στην Εφορία. Που είναι το παράλογο; Την βοήθησα να φτιάξει τα χαρτιά εγώ προσωπικά…. τον Μάρτιο.
  • Σταθερότητα: Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε σε μια φορολογική σεζόν χωρίς να ξέρουμε τι θα ξημερώσει. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν οι νόμοι που αφορούν τις επιχειρήσεις κάθε τόσο (όπως π.χ. ο αναπτυξιακός μια φορά το χρόνο).
  • Χρηματοδότηση: Καλά τα ΕΣΠΑ, αλλά αυτά είναι για άτομα που έχουν χρήματα και θα κάνουν μια επένδυση. Πρέπει να ανοίξουν τα προγράμματα για να βοηθήσουν άτομα που δεν έχουν τα χρήματα να κάνουν επενδύσεις σε καλές ιδέες και σε τομείς που οι επενδύσεις είναι απαραίτητες. Φυσικά εδώ πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική μελέτη για να βρεθούν οι ανάγκες της οικονομίας, αλλά και να οριστεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τον έλεγχο των επενδύσεων αυτών. Αρκετά φάγανε τα λαμόγια, ας πάρει και ένας σωστός επιχειρηματίας μερικά χρήματα.

Τα παραπάνω δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά. Τα λέω, φυσικά μαζί με άλλους οικονομολόγους, χρόνια τώρα. Και αναγνωρίζω ότι κάποια από αυτά δεν είναι εύκολα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ένα βήμα μπροστά.

Όχι τίποτα άλλο, θα καταντήσει ανέκδοτο να ψωνίζω στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου, με έδρα στη Σόφια ή στη Λευκωσία…

Μάμαλης Νάσος, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *