Είπα να αλλάξω την συνήθη σειρά και να σας προσφέρω μια διαφορετική ιστορία από την ιστορία των τεράστιων επιτυχιών και των έξυπνων κινήσεων. Όχι ότι η ιστορία μας δεν περιλαμβάνει εξυπνάδα μέσα… απλά είναι… στοχευμένη σε λάθος δρόμο.
Όλα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πίσω, όταν μια κοπέλα είχε μια καταπληκτική ιδέα. Σαν άτομο που φοβόταν τις βελόνες, αλλά χρειαζόταν να κάνει εξετάσεις αίματος, μια κοπέλα με το όνομα Elizabeth Holmes αποφάσισε να σώσει όλα τα υπόλοιπα κοριτσάκια από τον τρόμο της σύριγγας.
Ίδρυσε την εταιρεία Theranos, μια εταιρεία που διακύρησε ότι είναι δυνατόν να κάνεις τις ίδιες εξετάσεις για τις οποίες χρειάζεσαι 2 ή 3 φιαλίδια αίματος, απλά με λίγες σταγόνες, τις οποίες θα έπαιρνε η επαναστατική συσκευή που ετοίμαζε η εταιρεία με ένα απλό τσίμπημα, όπως όταν κάποιος κάνει μέτρηση ζάχαρου στο αίμα.
Η ανταπόκριση, τόσο στην ιδέα, όσο και στην ίδια και την πολύ καλή μέθοδο πωλήσεων που είχε (μια ωραία γυναίκα με μια δακρύβρεχτη ιστορία και η οποία θεωρείται ιδιοφυϊα του βεληνεκούς Bill Gates και Steve Jobs για τον χώρο της) έφερε στην εταιρεία της πολύ μεγάλους και γνωστούς επενδυτές, μαζί με το αστρονομικό ποσό των 900 εκ. δολλαρίων.
Στα γραφεία της εταιρεία στην Silicon Valey βρέθηκε, μπροστά σε κάμερες, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επί Obama, Joe Biden, ο οποίος είδε τις συσκευές και τις θεώρησε πραγματικά ένα ιατροτεχνολογικό θαύμα. Φυσικά η άποψή του και ο ενθουσιασμός του βοήθησε την εταιρεία να γίνει ακόμα πιο γνωστή.
Αυτό που ο Αντιπρόεδρος δεν ήξερε, ελάχιστοι ήξεραν, είναι ότι οι συσκευές που είδε… δεν δούλευαν. Τα πάντα είχαν σκηνοθετηθεί για να του δείξουν αυτό που είδε. Οι συσκευές δεν δουλεύανε, δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Τα τεστ, τα οποία υποτίθεται έγιναν από τις συσκευές είχαν γίνει με τη βοήθεια κανονικού εργαστηριακού εξοπλισμού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών είχε δώσει αίμα με την κλασσική σύριγγα.
Χρειάστηκε πολύς καιρός για να γίνει γνωστό ότι οι συσκευές της εταιρείας είτε δεν μπορούσαν να κάνουν τα τεστ καθόλου, είτε δεν μπορούσαν να τα κάνουν με 2-3 σταγόνες αίμα, είτε δεν μπορούσαν να τα κάνουν όλα. Ο “πόλεμος” των εντυπώσεων στην Αμερική ακόμα δεν έχει κοπάσει.
Αλλά στο τέλος… 900 εκ. δολλάρια… Για αυτό το πραγματάκι.
Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος