Ζητούνται σύννεφα για να πέσουμε

Ζητούνται σύννεφα για να πέσουμε

Ένα τραγικό περιστατικό, μια ανόητη αντιπαλότητα και αντιπαράθεση, οδήγησε πριν λίγες ημέρες στο θάνατο έναν νέο 19 ετών. Ο Άλκης είναι το πιο πρόσφατο, αλλά σίγουρα όχι το μοναδικό, θύμα ενός βλακώδους φανατισμού γύρω από ομάδες ποδοσφαίρου, δηλαδή βαθύπλουτες Ανώνυμες Εταιρείες, με καλοπληρωμένους (μερικές φορές υπερβολικά καλοπληρωμένους) υπαλλήλους, οι οποίες υποτίθεται ότι προσφέρουν θέαμα, αλλά καταλήγουν να προσφέρουν μόνο προβλήματα και προστριβές.

Αλλά για εμένα, το εξοργιστικό, το ασυγχώρητο, το χειρότερο από τον θάνατο ενός νέου χωρίς λόγο είναι το πως όλοι “σοκάρονται” όταν γίνεται κάτι τέτοιο.

Όλοι ξέρουν

Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, όλοι γνωρίζουμε τον βρώμικο κόσμο των οργανωμένων “φιλάθλων”. Και ενώ το φίλαθλοι είναι σε εισαγωγικά, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για οπαδούς και μάλιστα με ένα φανατισμό που θα ντρόπιαζε την Ιερά Εξέταση, το οργανωμένοι δεν είναι, γιατί την οργάνωση αυτών των συμμοριών (δεν θα τους δώσω τον σεβασμό να τις αποκαλώ οργανώσεις) θα την ζήλευε η Νεολαία του Χίτλερ.

Όταν μια ολόκληρη γειτονιά γνωρίζει για το ραντεβού των οργανωμένων για ξύλο, όταν η Αστυνομία πρέπει να παίρνει μέτρα σε κάθε αγώνα, ακόμα και στα τοπικά πρωταθλήματα (ναι, συμβαίνει, δεν είναι υπερβολή)… Οι πιο νέοι δεν θυμούνται ότι κάποτε οι αγώνες είχαν φιλάθλους και των 2 ομάδων μέσα στο γήπεδο. Το οποίο σταμάτησε λόγω των πολλών επεισοδίων.

Ε δεν μπορεί να λέμε ότι δεν ξέρουμε!

… αλλά δεν κάνουν τίποτα

Οι ομάδες δεν κάνουν τίποτα για αυτή τη κατάσταση γιατί είτε τις βολεύει, είτε δεν τις ενδιαφέρει. Είχα γράψει ένα σχετικό άρθρο για αυτό με αφορμή μια κίνηση του προέδρου του μπασκετικού Παναθηναϊκού τότε (μπορείτε να το βρείτε με τον τίτλο Αθλητισμός και παραβατικότητα) πριν αρκετό καιρό.

Η Αστυνομία δεν κάνει τίποτα για αυτή τη κατάσταση γιατί αφενός μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τα στελέχη της, αφετέρου κανείς δεν ασχολείται αρκετά για να της δώσει μια σαφή πολιτική εντολή για να το κάνει.

Η Πολιτεία δεν ακουμπάει τις ομάδες, γιατί είναι ένας συγκεντρωτικός “κουβάς ψήφων” τον οποίο δεν θέλουν να θίξουν ούτε πρόσωπα, ούτε κόμματα.

Η Δικαιοσύνη… τι να πει κανείς για την ελληνική δικαιοσύνη… Τα είχαμε ξαναπεί (στο άρθρο με τίτλο Ελληνική Δικαιο-ξύνει), αλλά πλέον τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Άτομα με αποδεδειγμένη παραβατική συμπεριφορά κυκλοφορούν ελεύθερα, άτομα κατηγορούμενα για βίαια εγκλήματα δεν προφυλακίζονται… καλά στις χαμηλότερου κινδύνου παραβάσεις… ας πούμε ότι τυχαίνει να γνωρίζω από αστυνομικό ότι έχει συλλάβει το ίδιο άτομο πάνω από δέκα φορές, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο μετά την “εκδίκαση” της υπόθεσης από τον δικαστή. Τον δικαστή που όταν τον είδε είπε “Ρε ……. πάλι εδώ;”. Τι να πει κανείς…

Βέβαια, δεν υπάρχει μόνο η Πολιτεία και τα όργανά της

Θέλω να απαντήσουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με ομαδικά αθλήματα, με το χέρι στη καρδιά, πόσες φορές έχουν τραγουδήσει ένα υβριστικό σύνθημα για υποστηρικτές ή παίκτες αντίπαλης ομάδας. Και μην φανταστείτε ότι εγώ βρίσκομαι σε κάποιο ψηλό ηθικό σκαλί από το οποίο εγκαλώ τους υπόλοιπους. Το έχω κάνει και εγώ, μου πήρε αρκετά χρόνια για να καταλάβω τι βλακεία κάνω.

Όταν εμείς, όσοι θεωρούμε τον εαυτό μας λογικό άνθρωπο, αναπαράγουμε μια μορφή βίας, την λεκτική, γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα όταν κάποιοι το πάνε ένα ή περισσότερα σκαλιά παραπέρα;

Οι πραγματικοί ένοχοι

Την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, έχουν εκδοθεί άλλα 10 εντάλματα και έχουν γίνει ήδη 4 ακόμα συλλήψεις για την δολοφονία του Άλκη. Αλλά λείπουν εντάλματα για πολύ κόσμο ακόμα που είτε άμεσα είτε έμμεσα έχει ευθύνη για τον θάνατο αυτό.

Τους υπεύθυνους των συμμοριών αυτών που φανατίζουν τα παιδιά σε τέτοιο βαθμό.

Τους υπεύθυνους των ομάδων που ανέχονται να φέρουν τα σήματά τους τέτοιοι τραμπούκοι.

Τους πολιτικούς που ανέχονται να υπάρχουν αυτοί οι μικροί στρατοί για να μην κακοκαρδίσουν τις ομάδες.

Τους δικαστικούς που επιτρέπουν σε παραβατικά στοιχεία να κυκλοφορούν ελεύθερα

Τους καθημερινούς ανθρώπους (εμένα, εσάς) που ΞΕΡΟΥΝ τι γίνεται αλλά ακόμα ΣΟΚΑΡΟΝΤΑΙ… και δεν ντρέπονται να το λένε. Και δεν κάνουν τίποτα.

Μέχρι να σοκαριστούν πάλι όταν χαθεί ο επόμενος Άλκης…

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *