Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει μια σημαντική διαμάχη τελευταία ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κάποιες περιοχές τις χώρας και οι πολέμιοί τους είναι πολλοί και ισχυροί. Εγώ θα προσθέσω και ψεκασμένοι. Γιατί η επιχειρηματολογία τους είναι απλά ηλίθια. Παραθέτω παρακάτω ένα κείμενο (ανά παράγραφο) και την απάντησή μου από κάτω. Με Bold θα είναι το αρχικό κείμενο, το οποίο έχω αντιγράψει πιστά. Έχει αφαιρεθεί η εισαγωγή 2-3 γραμμών που δεν έχει κάποια επιχειρηματολογία και ο επίλογος στον οποίο κάνω αναφορά στον δικό μου επίλογο.
Και πριν παραθέσω το κείμενο ένα μικρό disclaimer. Δεν παίρνω θέση στο αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπούνε ανεμογεννήτριες σε κάποια σημεία ή σε όλα τα σημεία. Κάθε περιοχή έχει το δικαίωμα της γνώμης της και η γνώμη της είναι σεβαστή. Σκοπός μου εδώ είναι απλά να αναδείξω ότι ορισμένοι (συνήθως οι περισσότερο φανατικοί) είναι αντίθετοι σε κάτι, ότι και αν λέγεται αυτό, λόγω αρχής ή λόγω μόδας και όχι γιατί έχουν πρακτικά επιχειρήματα, αλλά αναμασάνε ότι βρίσκουν χωρίς κριτική σκέψη και ίσως δημιουργούν και μερικά… Γενικά, μην πιστεύετε ότι διαβάζετε στο Internet (εκτός από εμένα, άλλο εγώ… φυσικά…). Εμπρός στο κείμενο…
-Οι ανεμογεννήτριες είναι ρυθμισμένες να λειτουργούν από 3 – 6 μποφόρ διότι από 3 και κάτω δεν είναι ο αέρας αρκετός για να γυρίσει τον έλικα, ενώ από τα 6 και πάνω είναι επικίνδυνη η ταχύτητα που έχει ο έλικας και υπάρχει περίπτωση να χαλάσει ή και να φύγει από τη θέση του. Οπότε το ρεύμα που παράγουν δεν είναι διαρκές διότι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι ακόμη, μπαταρίες στις οποίες θα μπορούσε να αποθηκευτεί το ρεύμα και να πάει στο δίκτυο όποτε υπάρχει ανάγκη.
Ναι οι ανεμογεννήτριες έχουν προδιαγραφές όπως και το κάθε τι που παράγουμε. Δεν τις γνωρίζω προσωπικά, αλλά αν δείτε την ακρίβεια άλλων ισχυρισμών του παρακάτω, δεν μπορώ να πιστεψω τα νούμερα που δίνει… καλύτερα να το ψάξετε αν σας ενδιαφέρει. Είναι πολύ ενδιαφέρον, επίσης, ότι ο γράφων δεν γνωρίζει τους πυκνωτές ενέργειας, τους οποίους διδαχτήκαμε στη Φυσική στο Λύκειο. Ίσως βέβαια να μην ήταν Γενικής Παιδείας, δεν θυμάμαι έχουν περάσει και τόσα χρόνια από τότε.
– Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν καλώδια που θα μεταφέρουν το ρεύμα στο πλησιέστερο κέντρο παραγωγής προκειμένου να διοχετευθεί στο δίκτυο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα κάτι το οποίο όμως σημαίνει νέες κολώνες μεταφοράς του ρεύματος με χιλιάδες, σε μερικές περιπτώσεις, μέτρα καλωδίων κάτι το οποίο με τη σειρά του σημαίνει αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα αιολικά εργοστάσια.
Καλώδια θα χρειάζονταν έτσι κι αλλιώς, δεν είναι αποτέλεσμα τις έλλειψης “μπαταριών”. Εκτός αν θεωρούμε πως αν υπήρχαν “μπαταρίες” η ενέργεια θα μεταφερόταν… με άλογα και κάρα ας πούμε… Όσο για την αποψίλωση, δεν έχει άδικο, αλλά είναι το αναγκαίο κακό σε κάθε κατασκευή, σχεδόν, στην επαρχία. Ούτε εμένα μου αρέσει, αλλά το θέμα δεν είναι αν θα γίνει, το θέμα είναι αν μετά την αποψίλωση θα γίνει αναδάσωση, το οποίο, παραδόξως, είναι ένα ερώτημα που του διαφεύγει.
– Οι βάσεις οι οποίες χρειάζονται για να στηριχθούν αυτές οι πανύψηλες κολώνες των 100 και 150 μέτρων απαιτεί σκάψιμο των βουνών μας και αμέτρητα κυβικά τσιμέντου προκειμένου να στηριχθούν και να βγάλουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Εν τω μεταξύ σε κανένα σοβαρό κράτος δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο. Εμείς είδαμε ότι ως λαός “πρόβατα” που είμαστε πήγαμε και εγκατασταθήκαμε στις μεγαλουπόλεις και αφήσαμε τα ορεινά χωριά μας εγκαταλειμμένα, με μόνους μόνιμους κατοίκους τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας που δεν μπορούν να φέρουν πλέον καμιά αντίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά που οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον πολύ λίγοι αφού το αγαπημένο μας κράτος φρόντισε και τους άφησε χωρίς δημόσια υγεία και εκπαίδευση.
Αρχικά, το μέσο ύψος μιας ανεμογεννήτριας είναι από 40 έως 50 μέτρα. Όχι ότι ξαφνιάζομαι με την έλλειψη γνώσης και της στοιχειώδους κίνησης του να ψάξεις κάτι στο Google (αυτό που έκανα εγώ δηλαδή, μη νομίζετε ότι το ήξερα από πριν). Και φυσικά θα χρειαστεί τσιμέντο και άλλα δομικά υλικά. Το ίδιο και για ένα σπίτι χρειάζονται δομικά υλικά, το πρόβλημα που είναι; Μήπως να σταματήσουμε να χτίζουμε και σπίτια; Όσο για το υψόμετρο που πρέπει να βρίσκονται, υπάρχει έρευνα από τους Archer και Caldeira (το Google είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας) ότι η αποδοτικότητα μιας ανεμογεννήτριας αυξάνεται κατά 66 φορές (και κάτι) αν μετακινηθεί από τα 300 μέτρα υψόμετρο (1,000 πόδια) στα 3.000 μέτρα (10.000 πόδια). Δε ξέρω αν υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε άλλες χώρες και σε άλλα ύψη, αλλά αν δεν υπάρχουν, κάποιος έχει κάνει κάτι λάθος με βάση την επιστήμη.
– Η διαδικασία για να ανέβουν οι ανεμογεννήτριες στο μέρος που έχουν οριστεί να τοποθετηθούν σημαίνει δημιουργία (αν δεν υπάρχουν) ή μεγάλωμα του ορεινού δασικού δικτύου από φορείς όπως τα δασαρχεία κλπ.
Το ότι θα είχαμε πρόβλημα σαν χώρα να φτιαχτούν δρόμοι, δεν το περίμενα… προσωπικά είμαι υπέρ του να φτιαχτούν δρόμοι σε αυτές τις περιοχές γιατί συν τοις άλλοις θα δίνουν πρόσβαση σε οχήματα έκτακτης ανάγκης π.χ. Πυροσβεστικά οχήματα…
– Ο έλικας τους δημιουργεί τα εξής προβλήματα:
1. Μπορεί να σκοτώσει πουλιά από μικρά εως μεγάλα αφού δεν είναι συνηθισμένα να βλέπουν στο “σπίτι” τους τέτοιου είδους ανθρώπινες κατασκευές που είναι και πάνω στο πέρασμά τους.
2. Ο υπόηχος που προκαλεί ο στροβιλισμός του έλικα έχει διαπιστωθεί ότι σε ευθεία 3 χιλιομέτρων προκαλεί μακροχρόνια κατάθλιψη και άλλα τέτοιου είδους ψυχολογικά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές σε αυτήν την ακτίνα των 3 χιλιομέτρων.
3. Διαλύει τις νεφώσεις μειώνοντας ακόμη και την χιονόστρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς στη χώρα μας θα υπάρξει ερημοποίηση αν συνεχίσει έτσι το κλίμα. Εμείς βάζοντας ανεμογεννήτριες και μειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς και τις βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις στα ορεινά μας, φέρνουμε μια ώρα αρχύτερα από μόνοι μας την ερημοποίηση. Θα σώσουμε και καλά το περιβάλλον με αυτά τα “θηρία” και θα φύγουμε μετανάστες σε άλλη χώρα γιατί θα έχουμε ερημοποιήση όλη την χώρα μας.
Καλά εδώ φτάσαμε στα όρια του ψεκασμένου, αν δεν τα περάσαμε. Πάμε ένα ένα…
1. Σίγουρα θα γίνουν κάποια ατυχήματα λόγω των κατασκευών αυτών, όπως και με κάθε κατασκευή του ανθρώπου και την έλλειψη κατανόησης κάποιου ζώου (πριν μερικούς μήνες ένα πουλί έπεσε πάνω στο τζάμι του παραθύρου στο γραφείου μου… 20 χρόνια είναι εκεί το κτίριο…). Βέβαια το ότι τα πουλιά δεν είναι νοήμονα όντα δεν σημαίνει ότι είναι και χαζά. Θα δουν ή θα ακούσουν μια κατασκευή και απλά θα την προσπεράσουν από δίπλα ή από πάνω. Λες και έχουν λεωφόρους πάνω από τα βουνά και θα τις χτίσουμε στη μέση…
2. Δεν είμαι ψυχολόγος για να ξέρω αν αυτό ισχύει ή όχι. Ούτε μπορώ να ξέρω τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας “υπόηχος”. Μπορώ να πω ότι έψαξα και δεν βρήκα ούτε μια έρευνα με το αποτέλεσμα που λέει (Google γιατί με απογοήτευσες έτσι;). Οπότε είναι λογικό να αναρωτιέμαι αν είναι απλά ένα fact βγαλμένο από το μεγάλο του έντερο, όπως και άλλα στο κείμενό του… το επόμενο ας πούμε…
3. Στα όρια της βλακείας… Οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν ΤΑ ΝΕΦΗ! Φυσάτε όλοι μαζί παιδιά να φύγουν τα σύννεφα και η μπόρα! Να το καταρρίψω εύκολα αυτό; Έχετε δει ποτέ σε περιοχή με ανεμογεννήτριες να υπάρχει ομίχλη; Ε φυσικά και έχετε δει. Η ομίχλη είναι ένα είδος νέφωσης… απλό… και δεν χρειάστηκα καν το Google!
– Μέσα της κάθε ανεμογεννήτρια για να δουλεύει για μια 20ετία (τόσο είναι ο μέσος όρος ζωής της) έχει από την κατασκευή της ορυκτέλαια και λιγνίτη για να μπορεί να μετατρέπει τον αέρα σε ρεύμα. Άρα ποιον λιγνίτη πάμε να αντικαταστήσουμε; Αυτά τα ορυκτέλαια όταν καίγονται απορροφούνται από το χώμα και μαζί με την οποιαδήποτε ποσότητα νερού ή χιονιού που θα υπάρχει θα αποτελούν έναν δηλητηριασμένο υδρoφόρο ορίζοντα από τον οποίο εμείς θα πρέπει να πίνουμε νερό. Χα χα χα το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?
Δεν ξέρω πως να σχολιάσω τον άνθρωπο που έγραψε αυτό το επιχείρημα. Πέραν της πλήρης άγνοιας που φανερώνει, δείχνει και την έλλειψη βασικής κριτικής σκέψης. Αρχικά να πούμε πως τα πάντα στην ζωή μας περιλαμβάνουν μέσα τους λιγνίτη ή/και ορυκτέλαια, αν όχι άμεσα (το πλαστικό π.χ. είναι προϊόν παράγωγο του πετρελαίου) τότε έμμεσα με την μορφή ενέργειας και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια μέσω των ανανεώσιμων πηγών. Αλλά το θέμα μας εδώ είναι ότι ο συγγραφέας εννοεί πως μέσα στις ανεμογεννήτριες γίνονται καύσεις λιγνίτη/ορυκτέλαιων… δηλαδή είναι σαν μορφή καύσιμου… αλλά αν οι ανεμογεννήτριες είχαν μέσα καύσιμα και άρα ανάγκη ανεφοδιασμού… πως είναι δυνατόν να τις λέμε ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ; Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ανεμογεννήτριες, στηριγμένες στους τόννους τσιμέντου που αναφέρει παραπάνω, έχουν και τρόπο να έρχονται σε επαφή με το έδαφος και το νερό… και κάνει και πνεύμα… αλλά θα μου πείτε στο πνεύμα κόλλησες, αυτός ψηφίζει…
– Όταν τελειώσει αυτό το διάστημα των 20 ετών υπάρχει πρόβλεψη αυτές οι εταιρίες που τις ανέβασαν, να τις κατεβάσουν ή να τις αντικαταστήσουν με δικά τους έξοδα? Διότι αυτές οι πρώτες που μπαίνουν τώρα είναι πριμοδοτούμενες από τον Έλληνα πολίτη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και πιο ειδικά μέσω της κράτησης ΕΤΜΕΑΡ.
Αν είναι οικονομικά κερδοφόρες (που θα είναι γιατί αυτός είναι ο κύριος λόγος που φτιάχνονται, όχι το περιβάλλον) προφανώς και ναι. Αν δεν είναι, αλλά είναι κοινωνικά κερδοφόρες (από περιβαλλοντική άποψη) θα τις πριμοδοτήσει πάλι το κράτος. Αν δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί πολύς κόσμος που θα αναλάβει να ανακυκλώσει όλα αυτά τα υλικά, κάτι που θα του αποδώσει σημαντικό κέρδος.
– Οι περιβαλλοντικοί όροι άραγε τι θα λένε; Θα αντικαταστήσουν όλα αυτά τα είδη που θα ξεριζώσουν, θα υπάρχει τέτοια δυνατότητα άραγε στην καλύτερη περίπτωση που θελήσουν να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον ή μήπως γελάνε από μέσα τους όταν αναφέρονται στην αποκατάσταση του εδάφους αφού από τώρα ξέρουν ότι θα τις αφήσουν σαν κουφάρια επάνω στις κορυφογραμμές μας, θυμίζοντας στις επόμενες γενιές των Ελλήνων το πόσο ρηχοί και ευκολόπιστοι ήμασταν οι προηγούμενες γενιές;
Το μόνο σοβαρό επιχείρημα σε όλο το κείμενο. Αυτό που λέω και εγώ παραπάνω για την αναδάσωση ουσιαστικά. Βέβαια αυτό το επιχείρημα και ο τρόπος που το θέτει δεν είναι τόσο επιχείρημα εναντίον της ανεμογεννήτριας, αλλά εναντίων των υπεύθυνων που θα τις βάλουν και των τοπικών και μη αρχόντων που θα τους ελέγχουν. Ωστόσο δεν θα αρνηθώ ότι έχει νόημα να αναρωτηθεί κανείς για αυτό.
– Παρόλα αυτά όλοι λέμε ότι είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά κατά των ανεμογεννητριών. Κατά των ανεμογεννητριών όμως γενικά ή κατά της εγκατάστασής τους σε μεγάλα υψόμετρα; Και αν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών γενικά ποιο άλλο είδος Α.Π.Ε. προτείνουμε;
Αυτό μπορώ να το αφήσω έτσι, χωρίς σχόλιο. Δεν καταλαβαίνει ότι έκανε τη δουλειά μου με αυτό…
– Τέλος αναφερόμαστε και στον πρωθυπουργό που ανέφερε κάποια στιγμή ότι θα γίνουμε η μπαταρία της Ευρώπης. Τι να εννοούσε άραγε, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι με τις υπάρχουσες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες καλύπτουμε ήδη τον στόχο του 30% που θα πρέπει να παράγουμε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030. Μας υπολογίζουν ως πολίτες ή θέλουν μια χώρα έρημη που θα δουλεύει για όφελος των Γερμανών και Γάλλων;
Εννοούσε ότι θα εξάγουμε ρεύμα, το οποίο έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε φτηνά και σε μεγάλες ποσότητες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο είναι ήδη κερδοφόρο και αναμένεται να γίνει ακόμα περισσότερο. Επίσης θεωρώ ιδιαίτερα περίεργο πως γίνεται από τη μια να είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ από την άλλη να μην θέλει να υπερβεί τον στόχο του 30%. Δηλαδή είμαστε υπέρ, αλλά μόνο μέχρι 30%; Το υπόλοιπο 70% με τι θα το καλύψουμε; Δεν μας ενοχλεί ο λιγνίτης ή τα ορυκτέλαια που με τόσο μένος (και άγνοια κτλ κτλ) καταδικάζει παραπάνω, αν είναι μόνο το 70% της συνολικής παραγωγής ενέργειας; Η τελευταία πρόταση είναι ο ορισμός του ψεκασμένου, δεν ασχολούμαι άλλο.
– Ακούστε και την συνέντευξη του κύριου Σταύρου Αλεξανδρή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που παραχώρησε σήμερα σε δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού 98,4 και μίλησε για την επιστολή 500 επιστημόνων ανά τον κόσμο που ισχυρίζονται ότι πρέπει να ακουστεί και η δική τους άποψη η οποία είναι αντίθετη από αυτούς που ισχυρίζονται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και μίλησε και για κάποιο υλικό προς το τέλος της συνέντευξης που χρησιμοποιούν στις ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος. Τα συμπεράσματα δικά σας. https://www.youtube.com/watch
Δεν γνωρίζω τον κ. Αλεξανδρή, ούτε μπορώ να ξέρω το επιστημονικό κύρος του. Ωστόσο, όταν μιλάμε για 500 επιστήμονες (αν δεχτούμε το νούμερο, είδατε παραπάνω πόσο ακριβές είναι το κείμενο και πόσο αξιόπιστο, αλλά τέλος πάντων) που “ισχυρίζονται” κάτι αυτό σημαίνει 2 πράγματα. Πρώτον, δεν το έχουν αποδείξει, άρα δεν έχουν καμία έρευνα ή μελέτη σχετικά. Δεύτερον, αν έχουν κάποια απόδειξη ή κάτι να πούνε και δεν το έχουν δημοσιεύσει σε κανένα επιστημονικό περιοδικό ή σε κανένα μέσο ενημέρωσης ή έστω στο διαδίκτυο, είτε λένε τέτοιες βλακείες που ακόμα και ψεκασμένα site δεν τα γράφουν, είτε έχει γίνει μια παγκόσμια συνομωσία εναντίον τους για να τους φιμώσουν και στην οποία συμμετέχουν ακόμα και οι συνομωσιολόγοι!! Ναι οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές… αν υπάρχουν…
Το κείμενο κλείνει με ένα μικρό επίλογο που καλεί τον κόσμο να το αναδημοσιεύσει και να τους στείλουν και τις δικές τους απορίες. Τους έκανα τη χάρη… αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα το εκτιμήσουν…
Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος