Και φυσικά αναφερόμαστε στην μυϊκή απώλεια, η οποία επέρχεται αν χρησιμοποιούμε το σώμα μας μόνο για την εικόνα, γυμνάζοντας το 2 μήνες έντονα τον χρόνο, ενώ όλον τον υπόλοιπο, το περιφέρουμε από καρέκλα σε καναπέ και τούμπαλιν.
Αυτό είναι ένα θέμα που φοβίζει πολλούς ασκούμενους. Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε την προπόνηση; Αρχίζετε να χάνετε την μυϊκότητα; Εάν ναι, πόσο χρόνο θα χρειαστεί μετά τη διακοπή της προπόνησης σας να γίνει αυτό; εβδομάδες, ημέρες, ώρες…;
Αυτές οι ερωτήσεις έχουν συζητηθεί απεριόριστα σε φόρουμ στο Διαδίκτυο και σε γυμναστήρια παγκοσμίως. Πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες ασκούμενοι φοβούνται ότι αν δεν προπονούνται συνεχώς θα αρχίσουν να χάνουν μυϊκή μάζα. Αναφέρουν ότι αισθάνονται μικρότεροι και ασθενέστεροι σε λίγες μόνο μέρες και νιώθουν ανήσυχοι να επιστρέψουν στο γυμναστήριο το συντομότερο δυνατόν, μήπως χτίσουν περισσότερους μύες.
Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα θα χάσετε τη μυϊκή μάζα αν σταματήσετε τελείως την προπόνηση. Αλλά, δεν συμβαίνει αμέσως. Δεν είναι όπως μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι οι μύες σας θα χαθούν αμέσως εάν σταματήσετε την προπόνησή σας για μια εβδομάδα. Αλλά χωρίς προπόνηση για αρκετές εβδομάδες σίγουρα θα χάσετε τη δύναμη και το μέγεθος των μυών σας και κατ’ επέκταση το σμιλεμένο κορμί.
Αν δεν το χρησιμοποιήσετε, θα το χάσετε. Πρέπει να θέσετε το σώμα σας, κάτω από αρκετό μηχανικό άγχος για να προκαλέσετε το σωστό ερέθισμα και να του δώσετε έναν λόγο να γίνει δυνατότερο και ισχυρότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν χάσατε κάποια μυϊκότητα, μπορεί να ανακτηθεί πολύ πιο γρήγορα την δεύτερη φορά. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως μυϊκή μνήμη. Μπορείτε να ξαναχτίσετε τον μυϊκό ιστό πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα από ότι πριν, και στη συνέχεια να τον φέρετε στην πρότερη κατάσταση.
Έτσι, αν και μπορεί να έχετε περάσει ένα ή δύο χρόνια για να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο μυικότητας, θα είναι πιο εύκολο να επιστρέψετε στο ίδιο επίπεδο μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι να προπονείστε με συνέπεια και να κάνετε την άσκηση ένα τακτικό κομμάτι του γενικού σας τρόπου ζωής και να μην το δείτε ως κάτι που κάνετε για μερικούς μήνες και στη συνέχεια να το εγκαταλείψετε.
(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)
Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας